enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4620
EURO
34,6892
ALTIN
2.434,88
BIST
9.909,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
30°C
Adıyaman
30°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
31°C
Pazar Az Bulutlu
28°C
Pazartesi Çok Bulutlu
23°C
Salı Çok Bulutlu
20°C

GERGER KALE VE GERGER TURİZMİ

GERGER KALE VE GERGER TURİZMİ
REKLAM ALANI
27.03.2017
0
A+
A-
  • Gerger Kale ve Gerger Turizmi…
    Nissibi köprüsünün faaliyete girmesiyle, Gerger bölgesine gelişme için bir ön şart oluşturdu. Gerger yani eski Aldûş köyü ile Nissibi arası asfalt yol büyük bir eserdir. Bu yol Gerger kalesine turizm amaçlı ziyaretleri de kolaylaştırmıştır. Fakat Gerger kalesine çıkabilmek neredeyse imkansızdır ve çıkabilenler için ise tehlikelidir.
    Tarihi Gerger şehrinden kalan Gerger kalesi, yönetim merkezlerinden uzak olduğu için olması gereken ilgiyi görmemiştir.
    Ellili yıllarda Gerger bölgesinin ağa ve beylerinin girişimiyle Gerger ilçe statüsüne kavuştu. İlçe Merkezi olarak önce Petirgeh köyü seçildi. Birkaç yıl sonra ise Aldûş köyüne şimdiki yerine taşındı. Yol ve alt yapı sorunlarından dolayı bir türlü modern bir ilçe-şehir halini alamadı.
    Oysa esas Gerger şehri tarihte Gerger kalesinin bulunduğu Kale ve çevresidir. Kommagene Şahlığından beri tarihte sürekli yer tutmuş bir bölgedir. Diğer bölgelere sürekli göç vermiştir. En son göç dalgası İstanbula olmuştur. Şu an İstanbulda yüzbinlerce Gergerliden bahsedilmekte. Ortaçağda da büyük göçler olmuştur. Musul bölgesindeki Gergerî aşiretinin o zamandaki göçlerden olduğunun iddia edenler mevcuttur.
    Yabancı turistlerden daha fazla yerli turistlerin özellikle Gergerden göç edenlerin atalarının topraklarını ziyaret ederken görmek istedikleri eserlerin başında Gerger kalesi gelmektedir. Fakat şuanki haliyle Gerger kalesine çıkıp görmek mümkün olmamaktadır.
    Gerger kalesi ve çevresi hakettiği hizmetlere ulaşırsa, özel sektör otel, lokanta vb. işletmeler kurarsa hem ziyaretçiler için hem de Gerger kalesi çevre köyleri için yeni bir gelir kaynağı ulacaktır. Örneğin bir-iki memur alımı Gerger kalesi ve çevresi arkeolojik sitelerin muhafazası için vb. personeller.
    Görüştüğümüz Gerger halkı bu bölgenin turizm alt yapısının geliştirilmesi ve özellikle Gerger kale yolunun iyileştirmesinin öncelik arzettiğini belirttiler.
    Resimde görülen kayalık Gerger Kalesine çıkış yoludur. Çok tehlikeli ve neredeyse dağcılık yeteneği gerektiren bir yol.
REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi