enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3691
EURO
34,9702
ALTIN
2.326,20
BIST
9.075,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Açık
25°C
Adıyaman
25°C
Açık
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
25°C

KAHTA’DA UYGULAMALI BADEM BUDAMASI EĞİTİMİ

KAHTA’DA UYGULAMALI BADEM BUDAMASI EĞİTİMİ
REKLAM ALANI
09.03.2015
0
A+
A-

 

Kahta İlçemizde bulunan bir badem bahçesinde “uygulamalı badem budaması” eğitimi verildi. İl Müdürlüğümüzün düzenlediği, Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Yetiştirme Tekniği Bölümü’nden Ziraat Mühendisi Ajlan YILMAZ’ın öğretici olarak katıldığı eğitim faaliyetine İl Müdürümüz Adil ALAN, serbest tarım danışmanları, İl ve İlçe Müdürlüğü personeli ve çok sayıda çiftçi katıldı.

İl Müdürü Adil ALAN eğitim faaliyetinin başlangıcında yaptığı konuşmasında şu hususlara değindi:

Bademin tarihçesi Eski Babil’e kadar uzanmaktadır. Bademin tarihinin Babil’de başladığı ve bademin en eski kültürel yiyecekler arasında olduğunu tarihçiler kabul etmektedirler. Mısır’da İskenderiye yakınlarındaki Faros adasında bulunan ganimetler arasında bademe rastlanmıştır.

Dünyada badem yetiştiriciliğinde Amerika başı çekmektedir. Fas, İran, Suriye Türkiye, İtalya, Tunus, Cezayir diğer önemli badem üreticisi ülkelerdir. Türkiye; badem üretimi bakımından Dünyada 6. sıradadır.

2013 yılı verilerine göre Türkiye’de 64 ilde badem yetiştirilmekte olup, toplam 82.850 ton badem üretilmiştir. İlimizde ise 1.191 ton badem üretilmiş olup, üretim bakımından Türkiye’de 25. sırada yer almakta ve toplam üretimin % 1,4 ünü karşılamaktadır.

Badem yetiştiriciliği son 5 yılda ilimizde büyük gelişme göstermiş olup yetiştirme alanı yaklaşık 14 katına, üretim ise yüksek verimli çeşitlerin yetiştirilmesi ile 4 katına çıkmıştır.

Hedefimiz:

  • Badem yetiştiriciliğinde 2013 yılında alan bazında Türkiye’de 5. sıradaydık. 2014 yılında tesis edilen yeni bahçelerle badem yetiştirme alanı bakımından Türkiye’de 2. sıraya yerleşecektir. Bu yıl tesis edilecek bahçelerle yetiştirme alanı bakımından 1. sıraya yerleşmeyi hedeflemekteyiz.
  • Üretim olarak 25. sırada bulunmamıza rağmen yeni kurulan bahçelerin meyve vermeye başlaması ile üretimde de ülke birinciliğini hedeflemekteyiz. Önümüzdeki 4 yıl için yılda en az 10.000 dekar badem bahçesi tesisi hedeflenmektedir. 2018 yılı sonu itibariyle ilimizdeki badem bahçesi alanını 60.000 dekarın üzerine taşımış olacağız.

Meyve yetiştiriciliğinde çok önemli bir faktör olan budama işlemi badem yetiştiriciliği için de çok önemlidir. 50 yıl kadar yaşayıp meyve veren badem ağacının uzun ömürlü olması, çevre şartlarına göre doğru bir şekil alması ve en önemlisi maksimum düzeyde kaliteli ürün vermesi için her yıl mutlaka budanması gerekmektedir. Özellikle dikimden sonraki ilk yaz ve takip eden 3 yılda yapılan şekil budaması çok önem arz etmektedir.

Bu eğitim çalışmasında büyük katkısı olan Antepfıstığı Araştırma İstasyonu’nun kıymetli çalışanlarına teşekkür eder, ilimize hayırlı olmasını dilerim.”

Daha sonra Araştırma İstasyonu Konu Uzmanı Ajlan YILMAZ, bademde budamayı uygulamalı olarak anlattı ve katılımcıların sorularını cevapladı.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi