enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2456
EURO
34,7953
ALTIN
2.410,90
BIST
10.265,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
19°C
Adıyaman
19°C
Az Bulutlu
Salı Açık
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
25°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

Önceliğimiz fiyat istikrarı – Birlik Haber Ajansı- Türkiye’nin Haber Ağı

Önceliğimiz fiyat istikrarı – Birlik Haber Ajansı- Türkiye’nin Haber Ağı
REKLAM ALANI
26.04.2024
0
A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Önceliğimiz fiyat istikrarı

SAKARYA – BHA 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde konuştu.

Bakan Şimşek yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi,

”Orta Vadeli Program çalışıyor, istenen sonuçları veriyor. Programımızı güçlendireceğiz ve uygulamakta, Türkiye’nin makro ekonomik sorunlarını çözmekte kararlıyız. Para politikasının aktarım mekanizması gecikmeli çalışıyor. Dolayısıyla dezenflasyonu önümüzdeki dönemde destekleyecek adımlar atacağız. Bu adımlar daha çok maliye politikasında, yapısal reformlar olacak.

En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı ve onu destekleyici şekilde mali disiplin. Dezenflasyon zaman alıyor, enflasyonla mücadele bir süreç işidir.  Enflasyonu sıkı para, maliye politikası, hedeflerle uyumlu bir gelirler politikası, yapısal dönüşüm ve verimlilik artışı ile düşüreceğiz, sonuçları yılın ikinci yarısında almaya başlayacağız.

Merkez Bankası, para politikasında önemli adımlar attı. Şu anda seçici kredi politikası uyguluyor. Faizin durduğu yere oranla para politikası daha sıkı bir durumda Önümüzdeki seneden itibaren deprem harcamaları dahil bütçe açığını yüzde 3’ün altına çekeceğiz.”

”Orta vadede yapısal reformlar için mali alan yaratacağız”

Merkez Bankası’na dezenflasyon için destek vereceklerini açıklayan Mehmet Şimşek konuşmasına şu sözlerle devam etti:

”Harcamaların gözden geçirilmesi bir süreç işi, tasarruf konusunda çalışmalarımızı nihai bir noktaya getirdi. Yakında bazı hususları paylaşacağız. Kamuda harcama kontrolü 2024’ün ikinci yarısında devreye girmiş olacak. Merkez Bankası’na dezenflasyon için destek vereceğiz. Orta vadede yapısal reformlar için mali alan yaratacağız.

Geçici olarak büyümede yavaşlama olabilir ama bizde hem büyüme potansiyeli güçlenecek, hem de büyüme performansı dünyaya oranla orta-uzun vadeli perspektifte çok güçlü şekilde seyretmeye devam edecek. Bu sene Orta Vadeli Program’da (OVP) yüzde 3,1’lik cari açık öngörümüz var. Çok büyük ihtimalle yüzde 2,5’in altınca olacak. Bütçe açığı öngörümüz yüzde 6,4, hedefimiz yüzde 5’in altı olacak.”

”Ekonomide dengelenme başladı”

Türkiye’nin dış kaynaklı ihtiyacının azaldığını belirten Şimşek,

”Program bazı alanlarda öngörülerimizden daha iyi çalışıyor. Rasyonel politikalar ve yapısal reformlar yatırımcı getirecek. Yılın ikinci yarısından itibaren iç talep yumuşarken, dış talepteki toparlanmayla birlikte net ihracat pozitife dönecek. Büyümede yumuşak bir geçiş yaşayacağız ama makul düzeyde kalacak ve dezenflasyon süreci başlamış olacak.

Kur oynaklığı azaldı. Ekonomide dengelenme başladı. Türkiye’nin dış kaynak ihtiyacı azalıyor. Belli çevreler, belli portföy tercihlerini pohpohladılar. Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek. Baz etkisi var program etkisi de var. Piyasa beklentilerinin zaman içerisinde bizim hedeflerimize yakınsayacağına inanıyoruz.

Programımıza inanç çok güçlü. Türkiye’nin kredi notu artacaktır.” dedi.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi