enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4679
EURO
34,7442
ALTIN
2.438,67
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
30°C
Adıyaman
30°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Hafif Yağmurlu
22°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C

Dezenformasyon, insanların ve kamuoyunun hakikat algısında ciddi tahribatlar yaratıyor 

Dezenformasyon, insanların ve kamuoyunun hakikat algısında ciddi tahribatlar yaratıyor 
REKLAM ALANI
04.03.2024
0
A+
A-

Doç.Dr Zeybek: Dezenformasyon, insanların ve kamuoyunun hakikat algısında ciddi tahribatlar yaratıyor

Timbir Yüksek İstişare Kurulu Üyesi, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Zeybek, sosyal medyada trol ordularının yaydığı dezenformatif içeriklere, astroturfing sorununa ve dezenformasyon kampanyalarına dikkat çekti. Zeybek, “ , “Deepfake videolarla bir siyasi aktöre istediğiniz şeyi söyletebiliyor ya da yapıyor gösterebiliyorsunuz. Böyle bir dezavantajı var. Gerçekte söz konusu kişi bunları söylemiyor ya da yapmıyor.” dedi.

Siyasal iletişim ve algı yönetimi üzerine çalışmaları bulunan Burcu Zeybek’in konuşmalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Algı yönetimi

Siyasette algı yönetimi, karar verme aşamasında olan ve karar vermemeyi tercih eden seçmen üzerinde aslında bir kontrol sağlama amacı taşıyan bir yönetim biçimi. Seçmenin farklı olay, olgu ve durumlara karşı nasıl tepki vermesi gerektiğini şekillendiren bir kavram olarak karşımıza çıkıyor.  Burada karar veren seçmenin ya eğilimini pekiştirmek ya fikrini değiştirmek ya da kararsız seçmenin kendi lehine oy vermesini sağlamak için aslında partiler liderler ve siyasi aktörler tarafından gerçekleştiriliyor.

Dezenformasyon sorunuyla bağlantısı

Algılar artık gerçeklerin önüne geçmekte. Algı yönetiminde gerçekliğin tamamıyla yanlış bilgi olarak yorumlanması değil gerçeğin bir kısmının çarpıtılmasıyla da gerçekleşebiliyor. Bu da dezenformasyon sonucuyla bizi karşı karşıya bırakıyor.

Burada algıların yönetilmesi için aslında dezenformasyon, yanlış bilginin veya çarpıtılmış bilginin yayılmasındaki amaç olarak da karşımıza çıkabiliyor algı yönetimi.

Dezenformasyon kampanyaları

 Dijital dönüşümle beraber seçim kampanyalarındaki enstrümanlarda değişiklik olduğu kadar kampanyaların içeriklerinde de belirgin değişimler yaşandı. Ne gibi değişimler? Dezenformasyon kampanyalarının seçim dönemlerinde arttığını görmekteyiz. Aynı zamanda birtakım ittifakların veya liderlerin aleyhine dezenformasyon kampanyalarının yapıldığını gördük. Geçtiğimiz 14-28 Mayıs sürecinde de bunları gördük.

Kararsızlık ve sıkışma

 İnsanlar karşılaştıkları içeriklerin gerçek mi ya da sahte mi olduğuna yönelik bir kararsızlık haline düşüyor. Bu da en çok sosyal medya mecraları üzerinde yayılmakta.  Bu anlamda kötü niyetli aktörlerin aslında dijital söylem içerisine dahil ettiği birçok çelişkili ve anlamsız mesaj var yayılıma giren. Bunun, mesajların birikimine etkisi de sistematik bir belirsizlik hali yaratıyor. Sonuç olarak bu seçim dönemleri aslında sanki bir tarafın yaptığı tamamen doğru diğer tarafın yaptığı tamamen yanlışmış gibi bir çıkmazda sıkıştırıyor insanları, takip edenleri ve sosyal medya kullanıcılarını.

Gazeteciye filtreleme görevi

 Seçim, çatışma, savaş ya da terör dönemlerinde yayılan dezenformasyon, insanların ve kamuoyunun hakikat algısında da ciddi tahribatlar yaratıyor. Birçok olumsuzluğa yol açıyor. Bu noktada gerçeği sahte haberlerden filtrelemeye çalışan gazeteciye (medya mensubuna) çok fazla iş düştüğünü düşünüyorum.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi