enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Parçalı Bulutlu
24°C
Adıyaman
24°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Açık
27°C
Salı Açık
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
28°C

Atatürk Barajına 37 yıl sonra bakış

Atatürk Barajına 37 yıl sonra bakış
REKLAM ALANI
25.09.2020
0
A+
A-

 

Dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük altıncı, hidro elektrik santrali bakımından da beşinci olan Atatürk Barajının yapımına 1983 yılında başlandı. Baraj havzasında bulunan köylerin boşaltılmasına da 1986 yılında başlanan barajı1993 yılında üretime başladı.Bölgemizde 70 kadar köy ve mezranın tarım arazileri çok ucuz değerler üzerinden istimlak edildi ve o topraklardan ekmeğini çıkaran halkın eline biraz para verilip işsiz sıfatıyla uzak şehirlere yöneltildiler.

Kahta’da 90’lık yılların başında bu barajzadelerin şehre göçüyle arsalar ve evler pahalandı. Tipik barajzade önce arsa satın alarak ev inşa etti biraz parası kaldıysa onunla bir Renault Toros aldı, biraz daha para kaldıysa oğlunu evlendirdi ve böylece paralar son buldu.

Öbür taraftan çiftçilikten ve hayvancılıktan başka bir mesleği olmadığından bir iş bulup çalışamadı ve böylece şehirde sosyoekonomik zorluklar içerisinde ömrünün sonuna ulaştı.

Tabiî seksenli yılların politikacıları çok iyi vaatlerde bulunuyor önemli bir vizyonla kurak toprakların sulanacağını bölgenin refahını artacağını söyleyerek halkta beklenti hislerini yaratıyorlardı.

Keşke bu barajzadeler üzerinde sosyoekonomik araştırmalar, anketler yapılabilse ki öylece bu çıplak gerçeklik verilerle doğrulansa. Çünkü neredeyse kırk yıl olacak yoksul işsiz halk yığınları çoğaldı, bu işsiz ırgat topluluğun önemli bir kesimini barajzadeler oluşturmakta.

Köklerinden, doğdukları topraklardan,kültüründen kopmanın yüreğe bıraktığı acının ağırlığı, tarifi zor, başka bir şeye benzemiyordu.

İnsanlar bindikleri üstü açık kamyonlarla, bilmediği diyarlara giderken, son bir kez doğup büyüdüğü köye baktığında çocukluk anılarını, atalarının mezarlarını geride bırakmanın hüznüyle karışık, dünyanın acılar ve ayrılıklar beldesi olduğunu şimdilerde çok daha iyi anlıyorlar…

Bu baraj meselesi de yakın tarihimizin bir gerçeği olup konuyu yazarak mağdurlar unutamayağımızı kamuoyuna sunmak istedim.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi