enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4752
EURO
34,9525
ALTIN
2.437,31
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
30°C
Adıyaman
30°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Az Bulutlu
29°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C

VALİ DEMİRTAŞ; OKUL MÜDÜRLERİMİZ VİZYON SAHİBİ OLMALI

VALİ DEMİRTAŞ; OKUL MÜDÜRLERİMİZ VİZYON SAHİBİ OLMALI
REKLAM ALANI
07.02.2015
0
A+
A-

 

Eğitim alanındaki değişim ve gelişmeleri takip edilebilmesi amacıyla Adıyaman Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde il genelinde görev yapan okul müdürlerine yönelik açılan iki haftalık Yöneticilik Formasyon Kursu tamamlandı.,

Vali Mahmut Demirtaş, İl genelinde Yöneticilik Formasyon Kursuna katılan 327 okul müdürüyle TPAO Sosyal Tesislerinde bir araya gelerek, Adıyaman’da eğitimde hedeflenen amaçların gerçekleştirilmesi için okul müdürlerinin mutlaka vizyon sahibi olması gerektiğinin altını çizdi .

TPAO Kültür Merkezi Salonunda düzenlenen Yöneticilik Formasyonu Kazandırma kursu belge dağıtımı törenine Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Adıyaman Milletvekilleri, Mehmet Metiner, Salih Fırat, Vali Yardımcısı Murat Süzen, İl Milli Eğitim Müdürü Seyfi Özkan ile Adıyaman il genelinde görev yapan okul 327 okul müdürü katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Yöneticilik Formasyonu Kazandırma Kursu belge dağıtım töreni protokol konuşmaları ile başladı.

Yaklaşık iki hafta süren yöneticilik formasyon kursuna katılarak başarı gösteren tüm okul müdürlerini tebrik ederek konuşmasına başlayan Milletvekili Salih Fırat, “Öğretmenlik mesleği çok kutsal bir meslektir. Herkesin öğretmeni ile ilgili mutlaka bir anısı vardır. Eğitim’de fiziki problemlerin bitirilmesi adına son iki yılda Adıyaman’da çok ciddi gelişmeler yaşandı ve 1200 derslik hayata geçirildi. Hükümetimiz, Cumhuriyet Tarihi boyunca Adıyaman yapılan derslik sayısı kadar derslik hayata geçirdi. Fatih Projesi kapsamında tüm öğrencilerimize ücretsiz kitap dağıtımı ilk defa bu dönemde yapıldı. İlk defa hükümetimiz döneminde Milli Eğitim bütçesi savunma sanayi bütçesinin önüne geçti. Buda şunu gösteriyor ki, gerçekten eğitime çok önem veriyoruz. Çünkü, ülkemizin geleceği ve gelişimi eğitime bağlıdır”şeklinde konuştu

Yöneticilik Formasyon Kursuna katılan okul müdürlerini tebrik ederek, sözlerine başlayan Milletvekili Mehmet Metiner ise, 19 gencimizin TEOG sınavlarında birinci olması büyük bir başarıdır. Ancak, bu başarı bize yetmez. Sadece eğitim alanındaki başarı değil, her alandaki başarı bize yetmez. Türkiye, gerek ekonomik gerekse de siyasal anlamda her geçen gün büyüyor ve gelişiyor. Bizlerde Cihan devleti ve dünya politikaların da belirleyici bir aktör olmayı istiyorsak hayatın her alanında çıtayı en yüksekte tutmak zorundayız. Bunun yolu da eğitimden geçmektedir. Türkiye artık eğitime, siyasete ve yöneticilik anlayışına bakışını değiştiren bir ülke. Eskinin tek perspektifli nesil yetiştirmeyi amaçlayan eğitim anlayışı, yerini artık dünyaya açık, vizyoner ama kendi toplumun değerleriyle de barışık yeni bir eğitim anlayışına geldik. Yeni atanan müdürlerimizden ricamız, genç nesillere bu öz güven duygusunu aşılamalarıdır. Çok güçlü tarihsel bir geçmişimiz ile üstün bir medeniyetimiz var. 6 asır dünyaya hükmetmiş bir medeniyetin çocuklarıyız. Hiçbir parantezin içine sıkıştırılamayız. Kendi çevremizdeki ülkelere rol model bir ülke olmak zorundayız. Bunun için eğitim olmazsa olmazımızdır”dedi.

Adıyaman’da eğitimde hedeflenen amaçların gerçekleştirilmesi için okul müdürlerinin mutlaka vizyon sahibi olması gerektiğinin altını çizen Vali Mahmut Demirtaş, konuşmasına yeni göreve atanan müdürleri tebrik ederek başladı.

Okul Müdürlerinin almış olduğu iki haftalık Yöneticilik Formasyon Kursunun eğitim camiası olumlu katkılar sağlamasını dileyen Vali Mahmut Demirtaş konuşmasına şöyle devam ett: “Adıyaman’da göreve başladığımda önem verdiğim en öncelikli konu eğitim olmuştur. Bu amaçla son iki yılda Adıyaman’da eğitim seviyesini daha üst noktalara taşımak ve eğitimde fiziki problemleri çözmek adına çok ciddi çalışmalar başlattık ve bu çalışmalarda önemli mesafeler kaydettik. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın, daha nezih ortamlarda okuyabilmelerini sağlamak amacıyla, eğitim yatırımlarımızın her geçen gün artırıyoruz. Bu gayret ve çalışmalarımız sonucunda önemli bir aşama kaydederek, yeterli olmasa da iyi bir seviyeye geldiğimizi düşünüyorum. Eğitimde fiziki problemlerin yanında, akademik başarı kapsamında ilimizin eğitim durumuna baktığımızda; Yüksek Öğretime Öğrenci Yerleştirme açısından Türkiye’de henüz hak ettiğimiz yerde olmadığımızı ifade etmek istiyorum. 2014 yılında 14 bin öğrencimiz üniversite sınava girmiş, bu sınava giren öğrencilerimizden 5 bini çeşitli üniversitelere yerleştirilmiştir. Bu rakamın ilimiz için düşük olduğunu düşünüyorum. Onun için vizyonumuzu iyi belirleyerek, hedefe yönelik çalışmalar yapmalıyız, paydaşları harekete geçirmeliyiz”dedi.

Yeni göreve başlayan okul müdürlerine de seslenen Vali Mahmut Demirtaş, “Aramızda ilk defa müdür olarak göreve başlayan arkadaşlarımız bulunmaktadır. Öncelikle hepinizi bu görevinizden dolayı kutluyor başarılar diliyorum. Geleceğimizi inşa edecek çok önemli ve sorumluluğu yüksek, kutsal bir görev üstlendiğinizi asla unutmayın. Yöneticilik sorumluluğu omuzlarda yükü fazla olan bir görevdir. İyi yönetici, sorunları iyi analiz edip çözen kişidir. Daha iyi yönetici, pratik olan, sorunları süratle çözen kişidir. Ama en iyi yönetici, sorun çıkartmayan ve sorun çıkmasını önleyen kişidir. Okul müdürlerimizin alan bilgilerinin yanı sıra bir takım özelliklere de sahip olması gerekir. Bunlar, yöneticinin ahlaki davranışlarıyla izleyenlere örnek olması, güven ortamı oluşturması ve etkili iletişim kurması, vizyon geliştirmesi, dürüst olması, öğretmenleri karar alma sürecine katması ve takım oluşturmasıdır. İdareci, bilgisiyle, kültürüyle, adaletiyle, gönlüyle ve kılık kıyafetiyle topluma yön veren örnek insandır. Bir okul yöneticisinin bu hususları oldukça önemsemesi gerekir”dedi.

Okul yöneticilerinin iyi bir vizyona sahip olması gerektiğini kaydeden Vali Demirtaş, “Eğitimde hedeflenen amaçların gerçekleştirilmesi, okulun en iyi şekilde yönetilmesine bağlıdır. Sizler eğitim alanında bir şehrin kaderini, dolayısı ile geleceğini belirleyen insanlarsınız. Bir öğretmen, ancak hizmet etmek ve okulunu başarıya ulaştırmak için okul müdürü olmak istemelidir. İyi bir okul müdürünün birinci özelliği “Eğitimcilik” olmalıdır. Müdür dediğin, elbette gerekiyorsa inşaatla da uğraşır. Okulu en güzel gelişmiş mobilya ve teknoloji ile de donatmaya çalışır. Mevzuatı da takip eder ve gerekiyorsa son çare olarak cezai yaptırımlara da başvurur. Ama tüm bunlar amaç değil, kaliteli bir eğitim ve öğretim için araç olmalıdır. Amaç her zaman kaliteli bir eğitim ve öğretimdir. İyi örneklerden faydalanmalı, onları okulunuza uyarlamalı ve okulu aldığınız noktadan daha ileriye götürmenin mücadelesini vermelisiniz. Tüm öğretmen arkadaşlarınıza eşit davranmanız gerekir. Görüş farklılıklarını sorun olmaktan çıkarmalısınız. İşinizdeki başarı her şeyden daha önemlidir.

Okul Müdürlerinin harcamalarında acil olanla lüks olanı birbirinden ayırt etmesi gerektiğini hatırlatan Vali Mahmut Demirtaş “Okul Müdürlerimiz, acil işler dururken lükse kaçmamalıdır. Mesela öğretmenler odası iyi değilken müdürün kendi odasına lüks harcama yapması, müdür-öğretmen ilişkisini olumsuz etkileyeceği gibi bunun izahını da yapamaz. Okulda var olan bütün imkânlar, eğitim ve öğretim için kullanılmalıdır. Bozulmasın, kırılmasın, eskimesin diye kapalı tutmak, kullanımına engel olmak akıl alır bir durum değildir, iyi bir yöneticiye asla yakışmayacak bir davranıştır, ama zaman zaman rastladığımız bir tutumdur”dedi.

İyi bir yöneticinin öncelikle hedeflerini belirlemesi gerektiğini vurgulayan Vali Mahmut Demirtaş, “Her konuda olduğu gibi eğitim-öğretim konusunda da başarının olmazsa olmazlarından biri “Hedef Belirleme” dir. Hedefleri okul idarecilerinin ve öğretmenlerinin beraberce belirlemeleri, hatta buna öğrenci velilerinin de dahil edilmesi, son derece önemlidir. Okul müdürü bir takım ruhu oluşturmalıdır. Takım ruhu olmadan, bir okulda huzur, güven ve başarı ortamı oluşturulamaz. Dolayısıyla, kaliteli bir eğitim ve öğretimde yakalanamaz. Ayrıca idarecilerimiz bütün başarıyı ve olumlu davranışları kendisi sahiplenip, olumsuzlukları mesai arkadaşlarına yıkarak takım ruhunu gerçekleştiremez. Bir diğer konu öğretmenlerin ve öğrencilerin okul müdürünün adil ve eşit olduğuna inanmasıdır. Okul müdürü her konuda adil ve tarafsız davranmayı kendisine şiar edinmelidir. Yöneticiden beklenen ilk şey, hatta tek şey adalettir. İnsanlar işine severek gitmeli ve evine

mutlu dönmelidir. Bu arada “adalet” ve “eşitlik” kavramlarının aynı anlama gelmediğini de bilmek gerekir. Çok çalışanla az çalışanı, görevini iyi yapanla yapmayanı, verimli olanla olmayanı eşit tutmak adalet değil, adaletsizlik olur. Aşırı kuralcı ve katı bir disiplin anlayışı, idareci ile öğretmen, öğrenci ile öğretmen, ve okul-aile ilişkisini olumsuz etkiler. Okul müdürü dengeyi gözetmelidir. Hem okulu yönetmeli, hem de idare etmeyi bilmelidir. Çünkü eğitim ve öğretimde esas ve kalıcı başarı, korkuya ve baskıya dayalı değil, sevgi, saygı ve samimiyete dayalı olmalıdır.

Vali Demirtaş şöyle devam etti; Çalıştığınız okulda öğrencilerin can güvenliğini tehlikeye düşürebilecek tüm etkenleri ivedilikle tespit edip, derhal gerekli önlemlerin alınmasını sağlamalısınız. Binanızın fiziki koşullarını inceleyip, gerekli tedbirleri aldıktan sonra, esas eğitim öğretim faaliyetleri için çalışmalara başlamalısınız. Kısacası, okulunuzu sürekli tercih edilen bir eğitim merkezine dönüştürmelisiniz. Okulunuzda olumlu bir atmosferi tesis etmelisiniz. Bu sayede şikâyetlerin yerini övgülerin aldığını göreceksiniz. Adıyaman’daki her okulumuz hizmet noktasında ortak hedeflere sahiptir. Ancak eğitim programları, öğrenci hazır oluş düzeyleri, velilerin beklenti ve ilgi düzeyleri, sosyo-ekonomik yapı ve kültürel çevre farklılık arz etmektedir. Dolayısıyla her okulumuzun yönetiminde farklı stratejilerin uygulanması gerekecektir. Bundan dolayı idarecilerimizin araştırmacı bir ruha sahip olması çok önemlidir.

Okullarınızın türüne göre eğitim programlarını, öğrencilerinizin ve velilerinizin negatif ve pozitif yönlerini, mezuniyet sonrası öğrencilerin gideceği üst kurum ya da işyerlerinin hangi kalitede öğrenci veya elemana ihtiyaç duyacağını bilmelisiniz. Bu konularda detaylı inceleme yapmanız ve bu çerçevede yol haritalarınızı şekillendirmeniz beklenmektedir.

İllerin eğitim öğretimdeki başarı sıralamaları, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yılda iki defa yapılan ortak sınav sonucuna göre belirlenmektedir. İlimiz, geçen yıl yürüttüğümüz proje sayesinde, iyi bir konuma gelmiştir. Bu yıl da aynı performansla gayretlerimize devam edeceğiz. 17 Nisan’da bir deneme sınavı yapmayı planlıyoruz. Bu sınava öğrencilerimizin eksikliklerini tespit ederek, 29-30 Nisan tarihinde Merkezi Sistemle yapılacak olan sınavlara hazır bir şekilde girmelerini sağlamalıyız.

Bir okul müdürünün üzerinde önemle durması gereken bir diğer önemli hususun ise, öğrenciyi zararlı alışkanlıklara karşı koruması ve kollaması olduğunu dile getiren Vali Mahmut Demirtaş, “Öğrencilerimizi zararlı alışkanlıklara karşı konulması noktasında çok dikkat etmeliyiz. Okullarımızda özellikle risk altındaki öğrencilerimizin, uyuşturucu maddelerden uzak kalmasını sağlamak için, rehber öğretmenlerimizden etkin olarak istifade etmeliyiz. Öğrencileriniz için güvenlik ve madde bağımlılığı konularında tehlikeli gördüğünüz çevredeki şahıslarla ilgili, okulunuzdan sorumlu olan emniyet ekipleri ile sıkı çalışınız ve onları aramaktan çekinmeyiniz. Çünkü mesele çocuklarımız ise küçük şeyler dahi önemsenmelidir. İçinden çıkamadığınız sorunlarınızı mutlaka üst yöneticilerinizle paylaşın. Çözemediğiniz konularda kapılarımız 24 saat sizlere açıktır. Her zaman bize rahatlıkla ulaşabilirsiniz”dedi.

Okullarımızın yönetim yapısını değişen toplumun istek ve beklentilerine göre sürekli gözden geçirerek yenilemesi gerektiğini ifade eden Vali Mahmut Demirtaş, “Bizim en büyük insan kaynağımız genç nüfusumuzdur, beşeri sermayemizdir. Bu beşeri sermayemizi şekillendiren mimarlar siz değerli eğitimcilersiniz. Siz görevinizi iyi yapar, onları iyi yetiştirebilirseniz, yarının Adıyaman’ı bugünkünden daha iyi olacaktır. Unutmayalım ki eğitimci mevzuatla ve mesai saatleri ile sınırlanabilecek biri değildir. Yüreğinizi işin içine koymadan, vicdanınızı rehber etmeden yol alamazsınız. Onun için işinizi sevmezseniz kesinlikle verimli olamazsınız. Köylü-şehirli, zengin-fakir, küçük-büyük demeden herkese yüreğinizi açmalısınız. Odalarınızdan sık sık dışarı çıkmalısınız. Öğretmenlerle sıkça diyalog kurmalısınız. Bir çocuğun başını okşamak, bir gencin derdini dinlemek, acılarını ve hayallerini paylaşmak, beraber gülmek beraber üzülmek, insan olabilmemizin asgari gereğidir. Amacımız onları sadece bilgiyle donatmak değil, bir sınava, bir üst sınıfa veya bir üst okula hazırlamak değil, yegane hedefimiz ahlaklı, kişilikli, başarılı ve mutlu bireyler olarak hayata hazırlamaktır. Mükâfatınız öğrencilerinizin başarısı, gözlerindeki ışıltı ve en önemlisi gönlünüzde hissettiğiniz huzur olacaktır”dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Mahmut Demirtaş ve protokol üyeleri, Yöneticilik Formasyonu Kazandırma kursuna katılan okul müdürlerine belge dağıtımını yaptı

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi