Sağlık Bakanlığı öncülüğünde hayata geçirilen Dumansız Türkiye kampanyası çerçevesinde İstanbul, Ankara ve İzmir’de geniş çaplı sigara denetimleri başlatıldı. Hafta başından itibaren sahaya inen ekipler, kolluk kuvvetlerinin de desteğiyle kapalı alanlarda tütün ürünleri kullanımına karşı sıkı bir kontrol uyguluyor.
Kapalı alanlarda sigara içmenin yasak olduğunu hatırlatan Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, hem sigara içen bireylere hem de kurallara uymayan işletmelere ceza uygulanacağını vurguladı.
Demirkol, 4207 sayılı Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun kapsamında denetimlerin sürdüğünü belirterek, temiz hava sahasının korunması amacıyla yerinde ve iller arası çapraz kontrollerin devam ettiğini söyledi.
Bu yılın başından bu yana yaklaşık 4 bin ihlalin cezalandırıldığını belirten Demirkol, bu haftadan itibaren üç büyük il başta olmak üzere ülke genelinde yoğun denetimlerin başladığını ifade etti. Bine yakın ekip, denetim çalışmalarına etkin şekilde katılıyor.
Sigara yasağını ihlal eden bireyler ve işletmelere 2 bin liraya kadar para cezası kesiliyor. Elektronik sigara kullanımının da denetim kapsamında olduğunu belirten yetkililer, sigara içmeyen vatandaşların pasif maruziyetten korunmasının öncelikli hedef olduğunu vurguluyor.
Sigara bırakma hizmeti yaygınlaştırıldı
Demirkol, her yıl yaklaşık 100 bin vatandaşın sigara kaynaklı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiğini, dünyada ise bu sayının 8 milyona ulaştığını belirtti. Ayrıca, 1,3 milyon kişinin pasif etkilerle hayatını kaybettiğine dikkat çekti.
Tütünle mücadelede bir diğer adım ise sigara bırakma hizmetlerinin yaygınlaştırılması oldu. Türkiye genelinde 700’e ulaşan sigara bırakma polikliniklerinin sayısının yıl sonuna kadar bine çıkarılması hedefleniyor.
Ayrıca “yerinde sigara polikliniği” modeliyle kurumlara gidilerek bire bir destek sağlanması planlanıyor. ALO 171 hattı ise 7 gün 24 saat hizmet vererek vatandaşlara sigara bırakma konusunda danışmanlık sunuyor.
Sigara bırakma polikliniklerine başvuruların yüzde 85 oranında arttığını belirten Demirkol, uzman hekimler, psikologlar ve ücretsiz ilaç desteğiyle vatandaşlara her yönden destek verildiğini ifade etti. Bu ilginin, toplumda farkındalığın arttığını ve sigarayı bırakma isteğinin yükseldiğini gösterdiğini sözlerine ekledi.