enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2226
EURO
35,1503
ALTIN
2.475,03
BIST
10.247,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Hafif Yağmurlu
24°C
Adıyaman
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Parçalı Bulutlu
27°C

Türk Dünyası Film Festivali – Birlik Haber Ajansı- Türkiye’nin Haber Ağı

Türk Dünyası Film Festivali – Birlik Haber Ajansı- Türkiye’nin Haber Ağı
REKLAM ALANI
29.04.2024
0
A+
A-

Türk Dünyası Film Festivali

Türk Dünyası film festivaline Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan’dan öğrenciler, hocalar ve yönetmenleri katılım sağladı.

Töreni tebrik konuşmasıyla açan yönetim kurulu üyesi ve bilimsel ve yenilikçi faaliyetlerden sorumlu rektör yardımcısı Zhamila Nurmatkyna Aitzhanova, ilk kez düzenlenen festivalin çalışmalarında başarılar dileyerek, 70’e yakın eserin kabul edildiğini belirtti.

Genç sinemacıları ve mesleki gelişimlerini desteklemeye yönelik bir film festivali düzenlemeyi gelenek haline getirmek, ve bu gelenek, Türk halkları arasındaki dostluğun geliştirilmesine katkıda bulunmaktadır.

Türk kültürü kuruluşu “TÜRKSOY” Genel Sekreter Yardımcısını, Seyyid Yusuf El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi’nin 90. yıl dönümünü kutlayarak, Türk medeniyetinin sadece bizim medeniyetimiz değil, tüm insanlığın medeniyeti olduğunu ifade etti. Bu nedenle Türk dili konuşan ülkelerin ana dillerini, tarihlerini, kültürlerini ve geleneklerini sinema aracılığıyla dünyaya tanıtmaları gerektiğini ifade etti. Oş Devlet Üniversitesi Sinema Akademisi Bölümü öğretim görevlisi Akimbai Kaparov, üniversite kuruluşunun 90. yıl dönümü dolayısıyla fakülte öğrencilerine Alatau doğasını gösteren tabloyu hediye etti. Türk devletler arasında ilk kez öğrenci festivalinin düzenlenmesi ve bu festival’in Orta Asya’da daha da büyümesini dile getirdi.

Etkinlikte dereceye girenlere TÜRKSOY ve El-Farabi Kazak Milli  Üniversitesi ödülü ve diplomalar verildi. TÜRKSOY ödülünü “Dutar Melodisi” filmiyle Türkmenistan Sinema bölümü öğrencisi İskendermuhamed Annamuhamedov kazandı. Üstelik ödül kazanan adayları arasında Kazakistan, Türkiye, Azerbaycan ve Özbekistan’dan  katılan katılımcılar da var.

“Gecenin Çağrısı” filmiyle  Kazak Milli Üniversitesi baş ödülü’nü kazanan Kırgız-Türk Manas Üniversitesi öğrencisi Saadat Kazakbaeva, şöyle dedi: “Senaryoyla uzun süre uğraştım. Filmim sadece aşkla ilgili değildi, yalnızlığın üstesinden gelmenin bir yolunu bulmakla ilgiliydi. Sonuç, pek çok yalnız insanın kaderini yansıtan bir hikayedir. Hayatın anlamını ve anlamını arayan insanların birbirlerini nasıl buldukları anlatıldı. Jürinin çalışmalarımı takdir etmesinden mutluyum” dedi.

Dias Yusuf’un “Boyau”, Adnan el-Hattab’ın “Hasib Anlatılmamış Hikayesi” ve Al-Farabi’nin adını taşıyan Kazak Milli Üniversitesi öğrencileri Olzhas Pavlik’in “KazNU: tarih ve eğitim yeri” filmleri özel ödüle layık görüldü.  Kazak Milli Üniversitesi 2021 yılında sinema ve medya alanında yaratıcı beceriler ve yaratıcı ürünler yaratabilen aranan personel yetiştiren “Sinema ve Medya” bölümünü açmıştı.

Film festivali konuklar arasında Murat Yeszhan, Otegen Nartai, Bertis Dias, Akunova Aruna, Uvalzhanova Aliya gibi ünlü görüntü yönetmenleri öğrencilere yönelik ustalık sınıfları düzenledi. Festivalin kültürel programı, El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi kampüsü, “Kazak film” stüdyosu ve Almatı müzelerinin gezilmesiyle devam etti.

İzleyicinin gönlüne taht kuran pek çok eser, Türk medeniyetinin ölümsüz bir değeri haline gelecektir. Bu girişimin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğine ve yetenekli sinemacılar ve genç yönetmenler için sanata ilk adım olacağına inanıyoruz.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi