enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5125
EURO
34,8747
ALTIN
2.440,45
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
32°C
Adıyaman
32°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
28°C
Salı Hafif Yağmurlu
22°C
Çarşamba Yağmurlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

Sanayiye doğal gazda sıkıntı öngörülmüyor

Sanayiye doğal gazda sıkıntı öngörülmüyor
REKLAM ALANI
29.12.2023
0
A+
A-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sanayiye arz edilen doğal gazda geçen yılların aksine bir sıkıntı öngörmediklerini açıkladı.

ANKARA-BHA

214 OSB’ye doğal gaz

Bakan Bayraktar, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu OSBÜK’ün Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı’na katıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın da yer aldığı toplantıda bir konuşma yapan Bakan Bayraktar, sanayide üretim ve istihdamın daha da artması için enerji alanında çok büyük yatırımlar yaptıklarını söyleyerek “2002 yılında sadece 7 OSB’de doğal gaz kullanımı mevcuttu.

Şu an itibari ile 214 OSB’ye doğal gaz ulaştırmış durumdayız. Geçtiğimiz yıl sanayide doğal gaz tüketimi 13,4 milyar metreküp olarak gerçekleşti.” dedi.

 

Hep birlikte başaracağız

Bayraktar, Türkiye’de cari açıktaki enerji açığını azaltmayı hedeflediklerini belirterek “Sizler katma değerli üretim yapacaksınız. Onun için Milli Teknoloji Hamlemiz çok kıymet ifade ediyor. Daha katma değerli ürünler daha kaliteli, daha yüksek teknolojili ürünleri üretip ihracatı daha büyük bir volüme ve karlılığa ulaştırmamız lazım.

Bizler de enerjide yerli kaynaklarımızı, yenilenebilir kaynaklarımızı kullanarak enerjimizi daha verimli kullanarak bu enerji ithalat kalemimizi düşürmeyi ve bu sayede de inşallah bu cari açığı ülkemizin gündeminden çıkarmayı hedefliyoruz ve ben bunu hep birlikte başarabileceğimize inanıyorum.” diye konuştu.

 

100 milyon tonluk emisyon 

2017-2023 yıllarını kapsayan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile yaklaşık 8,5 milyar dolarlık yatırımla yüzde 14’lük bir enerji tasarrufu sağladıklarını anlatan Bayraktar, “Ocak ayının başında 2024-2030 2. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planımızı açıklayacağız.

100 milyon tonluk bir emisyon azaltımı hedefi ortaya koyuyoruz. Enerji verimliliği hem dışa bağımsızlığımızı azaltmak hem talebi kendi kaynaklarımızla karşılamak hem de iklim hedeflerine ulaşmamız açısından fevkalade önemli. Bu konuda en bilinçli ve en hazır olan kitle sizlersiniz. Sanayimizin bu konuda bize destek olabileceğine inanıyoruz.” dedi.

 

Sanayiye doğal gaz arzı

Bayraktar, Türkiye’nin farklı kaynaklardan özellikle sıvılaştırılmış doğal gazda büyük bir çeşitlendirme imkanına kavuştuğunu vurgulayarak bugün itibariyle doğal gaz ihtiyacının yüzde 50’sini sıvı doğal gazdan karşılandığını söyledi. Önceki yıllarda sanayide doğal gaz arzında yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Bayraktar, “Özellikle kış aylarına geliyoruz.

Geçtiğimiz bir iki yıl içerisinde hepimiz bunu yaşadı. İnşallah bu sene için böyle bir sıkıntı öngörmüyoruz. Herhangi bir sıkıntıya mahal vermeden bu süreci de sıkıntısız atlatacağız. Bundan sonraki süreçte de kendi gazımızın daha yoğun devreye girmesiyle artık bu konuyu gündemimizden çıkarmış olacağız.” diye konuştu.

 

Kapasiteleri hayata geçirin

Bayraktar, Organize Sanayi Bölgelerinin öz tüketimleriyle ilgili enerji yatırımlarının 7 bin 156 megavata ulaştığını bildirerek “Bugüne kadar sanayi kuruluşlarına tahsis edilmiş fakat faaliyete geçmemiş 26 bin megavatın üzerinde rüzgar ve güneş enerjisi santrali kurulumu için kapasite tahsisi yapılmış durumda. Sizlerden beklentimiz şu; bir an önce elinizdeki kapasiteleri hayata geçirmeniz.

Çünkü biz bu kapasiteleri verdiğimiz için şu an da tüketim ve dağıtım kısıtlarından dolayı henüz kapasite tahsisi yapamadığımız yatırımcılarımız için de haksızlık olmuş oluyor.” dedi.

Bayraktar, konuşmaların ardından sanayicilerin talep ve önerilerine ilişkin sorulara cevap verdi.

 

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi