ANKARA – BHA
Yönetmelikle birlikte, Bakanlık tarafından doğrudan ya da çeşitli kurumlarla yapılan protokoller doğrultusunda açılan, ulusal ya da uluslararası düzeyde proje yürüten örgün eğitim kurumlarının hangi kriterler doğrultusunda belirleneceği de netleşti.
Bir okulun proje okulu olarak kabul edilmesi için, sürdürülebilir ve etkili projeler üretebilecek kapasitede olması, okul gelişim projeleri taahhüt etmesi, yerel veya uluslararası düzeyde program yürütmesi, kamu veya özel sektörle iş birliği içinde projeler geliştirmesi ya da Bakanlıkça tanımlanan sektörel mükemmeliyet merkezi faaliyetlerini yürütüyor olması gibi kriterlerden en az birini sağlaması gerekecek.
Bu kategori, belirli alanlara odaklanmış özel müfredatlarla öğrencileri donatmayı hedefliyor. Bilim, teknoloji gibi disiplinlerde derinlemesine eğitim sunulacak bu okullarda öğretim yöntemleri, alana özgü olarak özel biçimde tasarlanacak.
Bu okullarda en az 20 derslik, laboratuvar, spor salonu, kütüphane, ayrı ayrı pansiyonlar ve sanat atölyeleri gibi fiziki imkânların bulunması zorunlu olacak. Ayrıca her sınıfta öğrenci sayısı 24’ü geçemeyecek, her sınıf düzeyinde en fazla 4 şube açılabilecek. Öğrencilere bire bir destek sağlamak amacıyla, her 8 öğrenciye bir danışman öğretmen atanacak.
Ayrıca, her okulda okul müdürünün başkanlığında en az 3, en fazla 6 öğretmenden oluşan bir AR-GE birimi kurulacak. Bu birim, projelerin eğitim kalitesine katkısını izleyip geliştirmekle yükümlü olacak. Elde edilen buluşlar, fikri mülkiyet yasaları çerçevesinde ticarileştirilebilecek.
Bu okullara kabul edilmek için öğrencilerin Türkiye genelinde merkezi sınavlarda ilk yüzde 1’lik başarı dilimine girmesi ve okulun uyguladığı özel program doğrultusunda ek bir değerlendirmeden başarıyla geçmesi gerekiyor.
“Özel Proje Uygulayan Okullar” Neler Sunacak?
Bu tür okullar ise problem çözme, araştırma yapma ve düşünme becerilerini geliştirme odaklı projelerle öne çıkacak. Öğrencilerin aktif şekilde projelere katılım sağlaması ve teorik bilgileri uygulamaya dönüştürmesi temel amaçlardan biri olacak.
Bu okulların belirlenmesinde yerel milli eğitim müdürlükleri sürece dahil edilecek. Başvurular, İl Proje Okulu Değerlendirme Komisyonu, İl Teklif Komisyonu ve Bakanlık Tespit Komisyonu gibi yapılar üzerinden çok aşamalı olarak değerlendirilecek.
Ayrıca bu okullarda her yıl yerel, iki yılda bir merkezi düzeyde izleme ve değerlendirme yapılacak. Böylece proje okullarının niteliklerini koruyup korumadığı düzenli olarak kontrol edilecek.