enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4679
EURO
34,7442
ALTIN
2.438,67
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
30°C
Adıyaman
30°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Hafif Yağmurlu
22°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’dan İsrail ve Gazze çatışmasında tarihi cevap! “Kıbrıs’ta benzer durumu yaşadı”

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’dan İsrail ve Gazze çatışmasında tarihi cevap! “Kıbrıs’ta benzer durumu yaşadı”
REKLAM ALANI
19.01.2024
0
A+
A-

Trabzon’a ziyarette bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ziyaretler gerçekleştirerek, değerlendirmelerde bulundu.

TRABZON-BHA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bir takım temaslarda bulunmak üzere Trabzon’a geldi.

Trabzon Valiliğini ziyarette bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birlik Haber Ajansı (BHA)’nın sorularını cevapladı.

Trabzon’un Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti açısından önemli bir yeri olduğunu ifade eden Tatar, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin temelinde Kıbrıs Türk halkının egemenlik hakkı vardır. 1571 Osmanlı Devleti’nin Kıbrıs’ı fethiyle başlamış olan tarihsel süreçte Türk nüfus yavaş azalmış Rum nüfus artmıştır. 1963 saldırılarda Türk halkı kendi direnişlerini göstermiştir.

Kıbrıs’ın için bir dönüm noktası. Bundan sonrası süreçte devlet olarak bağımsızlık hürriyet özgürlük mücadelesinde o yapıyı güçlendirmek çok önemli. Turizm sektöründeki gelişmeler, tarımsal faaliyetler, sanayi bölgelerimiz, inşaat sektörümüzde bir bilim adası olma yolundayız.

Trabzon’un Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti açısından önemli bir yeri vardır. Oraya yerleşmiş ve sayıları 30 binin üzerinde olan vatandaşlar bu bölgelerden oraya yerleşmiştir. Geleceğe umutla bakabilmenin mutluluğu içindeyiz. Tarihlere baktığımızda Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği yer Trabzon kadim bir yer. Kuzey Kıbrıs’ta herkes burayı ziyaret etmek istiyor.

Hamsiler ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geliyor insanlar. Şenlikler düzenliyoruz. 27 Ocak’ta hamsi festivali düzenlenecek. Trabzon halkına sağlık, mutluluk diliyorum.” şeklinde konuştu.

İsrail ve Gazze arasında yaşanan çatışmaları değerlendiren Tatar, “Bizler endişe işle izliyoruz. Türk halkına çok uzak olmayan bir coğrafyada böyle bir katliam olması bizleri çok derinden üzdü. Böylesine bir katliama seyirci kalınmasının hiçbir açıklaması olamaz. İnsanlık açısından büyük bir dram. 1960’lı yıllarda benzer durumları Kıbrıs’ta yaşamıştır.

Kıbrıs’ta bizlere karşı yapılan acımazsız saldırılar karşısında erken müdahale edilememiş ve binlerce kardeşimiz katledilmiştir. 2 ayrı devletin yapısı çok önemli. Güney Kıbrıs’ın zihniyeti bizleri federal bir çatı altında Kuzey ve Güneyi birleştirip Avrupa Birliğine katmak. Kıbrıs Türk halkının yalnızlığa terk edilmesi sonumuzun başlangıcı olacağını ifade ediyorum. Filistin’de yaşananlar bizleri çok üzmüştür. Bu tekrar bir ders niteliğindedir.

Kıbrıs’ta benzer olayların yaşanmaması için Türk askerinin varlığının devamı ve Kıbrıs’ta ancak bir anlaşma ile 2 devlet temelinde böyle bir anlaşma olabileceğini bu vesile ile tekrar paylaşıyorum.” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi