enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5011
EURO
34,9092
ALTIN
2.440,76
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
32°C
Adıyaman
32°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
32°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
24°C
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Kızılcık Şerbeti, haddi aşan reklam nedeniyle ceza aldı

Kızılcık Şerbeti, haddi aşan reklam nedeniyle ceza aldı
REKLAM ALANI
21.02.2024
0
A+
A-

Kamuoyunda milli ve manevi değerleri hedef aldığı için çokça tartışılan Kızılcık Şerbeti, bu kez abartılı ürün yerleştirme uygulamaları nedeniyle RTÜK gündemine girdi.

Aylardır devam eden Gazze saldırıları sürerken, dizideki başörtülü kadınlara yaptırılan İsrail menşeili ürün reklamları duyarlı vatandaşları rahatsız etti. Çok sayıda şikâyet alan sahneleri RTÜK uzmanları inceledi. Dizi hakkında rapor hazırlayan uzmanlar yapımda yer alan ürün yerleştirme uygulamalarının usulsüz olduğunu tespit etti.

Ürün yerleştirme kurallarına göre reklamı yapılan markaya odaklanılmaması gerekirken, dizinin senaryosunun anılan tanıtıma göre uyarlandığı belirlendi. Oluşturulan diyalogların abartılı şekilde ürünü överek ön plana çıkartmasını yasa ihlali olarak kabul eden RTÜK, Yasa’da geçen “…..Ürün yerleştirmede, ürün veya hizmetlerin kiralanması veya satın alınması doğrudan teşvik edilemez ve ürüne aşırı vurgu yapılamaz…” hükmünü ihlal eden SHOW TV’ye idari para cezası yaptırımı uyguladı.

NOW olmadan önce yasa ihlali yapan FOX’a 2 ayrı yaptırım

Yayın kuruluşu FOX, Ana Haber Bülteninde “Çökmeköy” başlığı ile sunulan haberinde, en temel gazetecilik kurallarından olan nesnellik ve gerçeklik ilkelerine aykırı hareket etti. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un şikayet başvurusu sonrasında hazırlanan uzman raporunu haklı bulan Üst Kurul, doğruluğu araştırılmadan çarpıtma ile verilen bilginin yayıncılık ilkesi ihlali olduğuna karar verdi. RTÜK, yayıncı kanala idari para cezası yaptırımı uyguladı.

FOX’un ikinci müeyyidesi ise, “Merve Yıldırım ile Benden Söylemesi” isimli programdan dolayı geldi.

Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı avukatlarının başvuru dilekçesi üzerine inceleme başlatan RTÜK, “MEB Çocukları Kime Teslim Edecek” başlığı ile verilen haber sonrasında toplumu yanlış yönlendirebilecek genellemeler ile manipülasyon yapılarak, gerçekleştiği iddia edilen bir olay üzerinden söz konusu vakfın hedef alınmasının yasa ihlali olduğuna kanaat getirdi.

Üst Kurul, soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberin, doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanması dolayısıyla FOX’a idari para cezası yaptırımı uyguladı.

TELE 1’in yaptırımları…

Üst Kurul, TELE 1’de yayınlanan “Gerçeğin İzinde” isimli tartışma programında Rıza Zelyut’un akıl dışı iddialarını da ele aldı.

Devletin terör örgütü PKK ile mücadele etmediğini hatta terör örgütü üzerinden diktatörlük rejimi kurguladığını iddia eden Zelyut’un sözlerinin yayıncılık ilkesi ihlali olduğuna karar verildi. Üst Kurul, Tele 1’e idari para cezası yaptırımı uyguladı.

Tele 1’in “Forum Hafta Sonu” isimli programında hafızlık eğitimi alan çocukların aşağılanmasını da yasa ihlali olarak gören RTÜK, yayıncı kanala idari para cezası yaptırımı uyguladı.

“Kürdistan” sözleri Flash Haber’e ceza getirdi.

Üst Kurul, “Serbest Kürsü” programına katılan DEM Parti Milletvekili Ali Bozan’ın “Diyoruz ki biz Kürdistan’da kendi adaylarımızla seçime gireceğiz.”, “Kürdistan’da kendi belediyelerini, kazanımlarını korumak, Türkiye’de AKP-MHP Faşizmini geriletmek için CHP’nin adaylarına destek verildi” şeklindeki sözlerinin 6112 sayılı Yasa’ya aykırı olduğuna karar verdi.

Yasada geçen, “Yayın hizmetleri, … Türkiye Cumhuriyeti Devletinin varlık ve bağımsızlığına, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılâplarına aykırı olamaz.” Hükmünü ihlal eden yayıncı kanala 3 kez program durdurma ve üst sınırdan oranında idari para cezası yaptırımı uygulandı.

RTÜK, mahkemenin verdiği yayın yasağına uymayan TGRT HABER ile Cumhurbaşkanlığı kurumunu hedef göstererek eleştiri sınırlarını aşan yorumların yapıldığı TV 52’ye de yaptırım uyguladı.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi