enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5217
EURO
34,9766
ALTIN
2.439,42
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
30°C
Adıyaman
30°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Az Bulutlu
31°C
Pazar Çok Bulutlu
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C

KAHTALI ÇİFTÇİLER BAŞBAKANDAN MÜJDELİ HABERLER BEKLİYOR

KAHTALI ÇİFTÇİLER BAŞBAKANDAN MÜJDELİ HABERLER BEKLİYOR
REKLAM ALANI
21.12.2017
0
A+
A-

Kahta ilçesinde tarımsal sorunların ortaya koyulup çözümlerinin bulunmasına yönelik çalışma yapılması adına tarımsal STK’lardan oluşan‘’Kahta Tarım ve Hayvancılık Platformu’’ kurulmuştur. Bu platform Kahta’nın temel tarımsal sorunlarını tespit etmiş olup, gerekli çözüm önerilerini ortaya koymuştur. 24.12.2017 tarihinde ilimize teşrif edecek olan Başbakanımız Sayın Binali YILDIRIM’dan, belirlemiş olduğumuz tarımsal sorunlarımızın, çözümü konusunda müjdeli haberlerini bekliyoruz.
KAHTA’DAKİ ÇİFTÇİ-ÜRETİCİLERİMİZİN TEMEL BEKLENTİLERİ
İlçemizin en büyük geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Her ne kadar, son yıllarda Hükümetimizin almış olduğu tedbirler sorunların çözümlenmesine katkı sağlasa da, halihazırda üreticilerimizin bir takım sorunları ve beklentileri mevcuttur. Bu beklentiler karşılandığı takdirde üreticilerimizin daha yüksek verim elde etme ve rekabet güçleri artacaktır. Temel sorun ve beklentiler aşağıda kısaca takdirlerinize sunulmuştur.
Tarımsal Enerji indirimi
Son yıllarda enerjideki girdiler yüzünden özellikle pamuk üretim alanlarında daralmalar olmuştur. Bununla birlikte badem kapama bahçelerinin artması ilçemizin “Badem Diyarı” olarak anılmasına, benzer şekilde organik nar üretimindeki artışlar ile organik nar üretiminde Türkiye 4.’sü olmasına vesile olmuştur. Hayvancılığın artması için en büyük girdi olan yem bitkisi tarımına geçilmesi kaçınılmaz olmuştur. Sadece bu üretim desenleri ele alındığında bile su ve sulamanın önemi ortaya çıkmaktadır. Ancak, yüksek enerji fiyatları üreticilerin bu alanlara kaymasını önlemektedir. İlçemiz üreticilerinin tarım ve hayvancılıkta kullandığı enerjinin, en azından komşu illerde (Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin vb.) uygulanan enerji indirimleri seviyesine çekilmesi verim ve kaliteyi olumlu yönde etkileyecektir.
Sulama Projelerin Hızlandırılması
Halihazırda çalışması devam eden sulama projelerinin (Koçali Barajı) en kısa sürede faaliyete geçirilmesi, Büyükçay Barajı projelendirme aşamasının hızlandırılmsı bir an önce hayata geçirilmesi, enerjiye olan bağımlılığı azaltacak ve üreticilerin yeni üretim desenlerine yönelmesine imkan tanıyacaktır. ,

Tarım ve Hayvancılıkta Yatırım Kredisi
Bölgemizde tarım ve hayvancılığın kalkınması ve sesini duyurması için finansman kaynağına ihtiyaç duyulmaktadır. Hayvancılıkta, özellikle et ve süt üretiminin yaygınlaşması için (0 faiz, 2 yıl sonra ödemeli yatırım kredisi gibi) üreticilerin kredilendirilmesi istenilen hedefe ulaşmayı sağlayacaktır. Bölgemizde yaygınlaşan meyve (Badem,Zeytin,Nar) kapama bahçelerinin sürdürülebilirliği ve meyve dikim alanlarının artışı, çiftçiye 0 faizle 5 yıl sonra ödemeli yatırım kredileriyle mümkün olacaktır.
Arazi Toplulaştırması
İlçemizde yapılan toplulaştırmalardan üreticilerimizin mağdur oldukları gözlenmektedir. Toplulaştırmanın amacına hizmet etmesi gerekirken, bazı arazilerimizin daha çok bölündüğü görülmektedir. Örneğin bir kapama bahçenin bölünmemesi gerekirken, toplulaştırma ile bölündüğünü görüyoruz. Bu nedenle toplulaştırmada, muhatapların fikir ve önerileri de alınarak yapılması mağduriyeti ortadan kaldıracaktır. Bu konuda bir çok arazi sahibinden şikayetler gelmektedir.
Kahta’da Tarım faaliyetleri yürüten üreticiler adına,

Fatin Rüştü Zorlu TURANLI​Sırrı ÖZTÜRK​Mehmet Sena YILDIRIM
​Kahta Ziraat Oda Bşk.​İl Damızlık Birliği Bşk.​Badem Birliği Bşk.

​İhsan KAYA​Nezif ŞAHİN​Mehmet ÇELEBİ
​Akıncılar Kırsal Klk.Kop.Bşk.​KZO Bşk. Yrd./Çiftçi​TEMA İlçe Temsilcisi


​Osman Çetinkaya​Zeki Köse​Mutlu ŞAHİN
​DR NAR kurucusu​Kösera Kurucusu​Tarım Danışmanı

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi