enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3307
EURO
35,0310
ALTIN
2.282,61
BIST
8.974,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
19°C
Adıyaman
19°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Parçalı Bulutlu
23°C

El Cezire Türk Editör Yardımcısı Ayşe Karabat, Orta Doğu’daki Dönüşümü Yakın Doğu Üniversitesi’nde Anlattı

El Cezire Türk Editör Yardımcısı Ayşe Karabat, Orta Doğu’daki Dönüşümü Yakın Doğu Üniversitesi’nde Anlattı
REKLAM ALANI
14.08.2015
0
A+
A-

El Cezire Türk Editör Yardımcısı Ayşe Karabat, Orta Doğu’daki Dönüşümü Yakın Doğu Üniversitesi’nde Anlattı

Yakın Doğu Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Yakın Doğu Enstitüsü’nün düzenlemiş olduğu “Orta Doğu’da Dönüşüm ve Türkiye” başlıklı Sertifika Programı kapsamında Al-Jazeera Türk Editor Yardımcısı Sn. Ayşe Karabat, Günümüz Orta Doğu Siyaseti’ni mercek altına aldı.

Yakın Doğu Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; Panelin başında konuşan Yakın Doğu Enstitüsü Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Nur Köprülü, Ortadoğu’daki son zamanlarda yaşanan gelişmelere ışık tutmak amacı ile alanında uzman gazetecilerin konuşmacı olarak katıldıkları bu programın daha önceki programlarda olduğu gibi, katılımcılara Orta Doğu coğrafyasını tüm dinamikleri ve aktörleri ile tartışabilme ihtiyacından kaynaklandığını ve bölge çalışmalarına katkı koyacağına inandıklarını ifade etti. 

 

Orta Doğu siyasetinin yeniden şekillenmekte olduğunu ve yakın coğrafyamızda meydana gelen bu dönüşümü iyi kavramamız gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Köprülü, Yakın Doğu Enstitüsü olarak bu tür kısa dönemli eğitim ve sertifika programlarıyla toplumda özelde bu konuda genelde ise bölgede ve dünyadaki diğer güncel gelişmeler hakkında farkındalık ve kuramsal bir tartışma ortamı yaratmayı amaçladıklarını vurguladı ve Ayşe Karabat’a Programa katkılarından ötürü teşekkür etti.

 

Daha sonra söz alan Ayşe Karabat, Orta Doğu’nun hiç bu kadar karmaşık hale gelmediğini belirterek başladığı konuşmasında, bölgede olup bitenlerin bir nevi mezhep çatışması olarak görüldüğünü ifade ederek, aslında bunun tam da böyle olmadığına dikkat çekti. Karabat, “Arap Baharları” olarak adlandırdığı sürece ilişkin olarak, bu coğrafya ile ilgili çalışmaların veya hesaplar yürütülürken artık halkların da bu denklemede yer alması gerektiğini dile getirdi. Orta Doğu’da olup biten tüm gelişmelerin birbiri ile olan ilişkisine vurgu yapan Karabat, Lübnan, Suriye, Mısır, Filistin gibi ülke analizlerini katılımcılar ile paylaştı.

 

Son günlerde uluslararası siyaseti meşgul eden Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) konusunda ise Ayşe Karabat, “IŞİD’in Musul’u ele geçirmesinin ardıdan, her ne kadar Irak’ta Sunnileri içerseyen politikalar yürütülmeye başlamış olsa da Irak’ta yapısal bir reformun gerçekleşeceğini düşünmüyorum. Bugün devletleşmekte olan IŞİD var. IŞİD’i ortaya çıkaran esas şey Suriye’deki durum. Suriye’de birşeyler değişmeden IŞİD’in nereye doğru evrileceğini bilemiyoruz” dedi. Karabat ayrıca, “Çok ciddi parametre değişiklikleri olmazsa, Suriye’deki durumun süreceğini düşündüğünü ifade ederek, “benzer şekilde Lübnan’da 1975 yılında çıkan iç savaşın da 14 yıl süreceğini kimse düşümemişti” dedi.   

 

Son olarak ABD’nin Orta Doğu politikasına ilişkin olarak Karabat, “Obama baştan sınırları  yapay bir coğrafyada hareket ettiğinin farkındalığında olduğunu” ifade ederek, bölgenin suni sınırlarının yeniden sorgulandığı bir döneme girildiğinin altını çizerek, katılımcıların sorularını yanıtladı.

 

Panelin ardından Yakın Doğu Enstitüsü Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Nur Köprülü, Yakın Doğu Enstitüsü adına Ayşe Karabat’a bir teşekkür plaketi takdim etti. 

KUTLU HABER – KK

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi