ANKARA – BHA
Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, tütün kullanımının dünya genelinde yılda yaklaşık 8 milyon, pasif içicilik nedeniyle ise 1,3 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğunu belirtti. Türkiye’de ise her yıl sigaraya bağlı nedenlerle yaklaşık 100 bin vatandaş hayatını kaybediyor.
Demirkol, sigara bırakma polikliniklerinin sayısının 700’e ulaştığını ve yıl sonuna kadar 1000’e çıkarılması hedeflendiğini aktardı. Türkiye genelinde tüm ilçelerde, hastanelerde ve sağlıklı hayat merkezlerinde sigara bırakma polikliniği hizmeti sunmayı amaçladıklarını ifade etti. Ayrıca kurumlara giderek sigara bırakma hizmeti veren “yerinde sigara polikliniği” uygulamasının da hayata geçirileceğini söyledi. Sigara bırakmak isteyen vatandaşlar, 7 gün 24 saat hizmet veren ALO 171 hattından destek alabiliyor.
Polikliniklerde psikolog desteğiyle uzman sertifikalı hekimler tarafından danışmanlık veriliyor, ücretsiz ilaç desteği ile vatandaşlar sigarayı bırakma sürecinde destekleniyor.
Demirkol, tütün ürünlerinin zararlarına karşı 4207 sayılı Kanun kapsamında kapalı alanlarda sigara içmenin yasak olduğunu hatırlatarak, denetimlerin sıklaştığını söyledi. Bu yıl başından itibaren iller arası çapraz denetimlerin artırıldığını ve yaklaşık 4 bine yakın ihlal cezası kesildiğini belirtti. Üç büyük il başta olmak üzere 1000’e yakın ekiple kapalı alan denetimlerinin yoğun şekilde sürdüğünü dile getirdi.
Kapalı alanlarda sigara içenlere ve içilmesine izin verenlere para cezası uygulandığını vurgulayan Demirkol, cezanın hem bireylere hem işletmelere kesildiğini, böylece pasif içiciliğin önlenmesinin amaçlandığını kaydetti. Ayrıca, Türkiye’de satışına izin verilmeyen elektronik sigaraya yönelik kolluk desteğiyle sıkı denetimler yapılıyor.
Sigara bırakma polikliniklerine başvuruların yüzde 85 arttığını söyleyen Demirkol, yaklaşık 200 bin vatandaşın ALO 171 ve sağlıklı hayat merkezleri aracılığıyla danışmanlık hizmeti aldığını bildirdi. Ayrıca “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyası kapsamında kurulan stantlarda tütün zararları ve mücadele yöntemlerine ilişkin bilgilendirme yapılıyor.