enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3669
EURO
34,9579
ALTIN
2.325,33
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Açık
25°C
Adıyaman
25°C
Açık
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Az Bulutlu
24°C

DERSHANECİLER GEREKÇELİ KARARI BEKLİYOR

DERSHANECİLER GEREKÇELİ KARARI BEKLİYOR
REKLAM ALANI
14.07.2015
0
A+
A-

Dershaneciler gerekçeli kararı bekliyor
Dershanelerin dönüşümü sürecinin sonuna yaklaşıldığı bir dönemde Anayasa Mahkemesi dershanelerin kapatılmasını öngören yasayı iptal etti. Özel okula dönüşümünü tamamlamak üzere olan binlerce dershane yoluna nasıl devam edeceğini belirlemek için AYM’nin gerekçeli kararını bekliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) iki yıl önce dershanelerin dönüşümü ile ilgili başlattığı süreç, Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerin kapatılmasını öngören yasayı iptal etmesiyle durdu. Okula dönüşmek için hazırlıklarının tamamlayan binlerce dershane, eğitime başlayan yüzlercesi ise gerekçeli kararı bekliyor.
MEB konuyla ilgili henüz açıklama yapmadı. Okula dönüşenlerin okul olarak, dönüşmeyenlerin ise dershane olarak yoluna devam edebileceği belirtiliyor. Yeni sisteme göre, eğitim planlarını değiştiren öğrenciler, okula dönüşüp bu yıl eğitim vermeye başlayan ve okul olmak için son hazırlıklarını tamamlayan dershaneler bu karardan nasıl etkilenecek? Dershaneciler mahkemenin gerekçeli kararını ve MEB’in yeni bir süreç başlatmasını bekliyor.
“Okula dönüşen dershaneler yeniden dershane olabilir”
Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı ve Final Dergisi Dershanesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşel, kararın dönüşüm sürecinin sonuna gelindiği noktada çıkmasının karışılıklara neden olabileceğini söylüyor:
“Milli Eğitim Bakanlığı’nın en kısa süre içinde yeni bir süreç oluşturacağına inanıyorum. Öğrencilerin, çalışanların ve kurumların mağdur olmayacağı adımların atılacağına inanıyorum. Temel liseye dönüşen dershaneler yoluna böyle devam edebilir ya da yeniden dershaneye dönüşebilir. Ancak bunun için gerekçeli kararın açıklanması ve yol haritası çizilmesi lazım. Okula dönüşenlerin yeniden dershane olması çok zor değil. Binaları , öğretmenleri zaten aynıydı. Öğrencilerin önemli bir bölümü ön kayıt yaptırdı. Kesin kayıtlar değildi. Ciddi bir mağduriyet olacağını düşünmüyorum. Temel liseye geçmiş bir öğrencinin eski okuluna geri dönmesini sınırlayıcı bir unsur yok.”
Final Dergisi Dershanesi’nin Türkiye genelindeki 206 şubelerinin 175’i için dönüşüm içinde olduğunu, 35 şubelerini de 1 Eylül’de kapatacaklarını da belirten Taşel, kararın bu kadar geç verilmesinin Milli Eğitim Bakanlığı’nı da, kurumları da zora soktuğunu söylüyor.
GÜVENDER Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı da, Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları sunumda dönüşüm okullarının kalmasını ama 1 Eylül 2015’te dershanelerin faaliyetlerinin durdurulması maddesinin kaldırılmasını talep ettiklerini ifade ediyor:
“İptal karararı kısmi mi, yoksa tümden bir iptal mi ? Eğer yasa tümden iptal edildiyse yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var. Zor bir süreç. Sektör temsilcileriyle görüşülerek bir yol haritası hazırlanması lazım.”
“Çok geç verilmiş bir karar”
Birey Dershanesi Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Kaldırım, 50’ye yakın şubelerinin dönüşüm aşamasında olduğunu, birçoğunun ruhsatının alındığını söylüyor:
“Hem okul hem dershane formatında ‘temel lise’leri talep eden öğrenci kesimi de var. Çok geç verilmiş karar. Bir ay sonra temel liselerde eğitim başlayacak. Çocuklarınızı dershanelere göndermeyin gibi baskıcı bir ortam olacaksa, temel lise olacaklar geri adım atmaz. Çünkü son iki yıldır yaşanan süreci yaşamak istemeyiz. Gerekçeli karara göre nasıl bir yol haritası çizilecekse, ona göre karar vereceğiz.”
CHP Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu
Dershanelerin dönüştürülmesine yönelik adımlar, tartışmalar arasında iki yıl önce atılmaya başlandı. Milli Eğitim Bakanlığı tüm illerde dershanecilerle toplantılar düzenledi. Sektör temsilcileriyle Ankara’da toplantılar yapıldı. Kimi toplantılar hararetli tartışmalara neden oldu. Mart 2014’te dershanelerin dönüşümünü içeren yasa Meclis’ten geçti ve yasalaştı. CHP,yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
Ancak süreç resmi olarak başladı. Dönüşüm süreciyle dershanelerin 1 Eylül 2015 itibariyle faaliyetlerine son verileceği açıklandı. Dershaneler okul öncesi kurumlara, ilkokul, ortaokul veya liseye dönüşebileceklerdi. MEB dört yıllık dönüşüm sürecinde okula dönüşecek olanlara birtakım kolaylıklar tanıdı.
2240 dershane dönüşümdeydi
Pek çok dershane ‘temel lise’ adı altında ortaöğretim veren eğitim kurumuna dönüşmek için başvurdu. Bu okullar dört yılı tamamlayınca, yani 2018-2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar, diğer okulların bağlı olduğu standartlarda özel okula dönüşmek zorundaydı. Geçiş süresi boyunca ise dönüşen okullara bahçe ve müstakil bina şartı yoktu. Temel liseler sabahçı-öğlenci olmak üzere ikili eğitim yapılabiliyordu. Zaten dershanelerin pek çoğu da temel liseye dönüşmek için başvurdu. Dershane dönüşüm süreci öncesinde sayıları 3500’ü bulan dershane sayısı hızla azaldı. 401 dershane kendi isteğiyle kapandı. Anayasa Mahkemesi uzun bir süre ‘yasanın iptali’ ile ilgili karar vermeyince, dershanelerin umutları azaldı. Sonuçta 2240 dershane ise okula dönüşmek için başvuruda bulundu. Yaklaşık 900 kurum okula dönüştü.
Temel liselere öğrenci göçü başlamıştı
Dönüşüm sürecinin eğitime soktuğu yeni bir okul türü ‘temel lise’ler ilk kez 2014-2015 eğitim öğretim yılında ders başı yaptı. Dershane binalarında, dershane öğretmenleriyle eğitim veren okulların hepsi ‘hem dershane hem okul’ sloganı ile ders yapmaya başladı. Yeni dönüşecek okullar tanıtımlarını bu yönde yapmaya başladı. Sınava hazırlık kaygısı yaşayan pek çok öğrenci, ‘hem okul hem dershane’ eğitimi vereceğini söyleyen bu kurumlara kayıt yaptırmaya başladı. Özellikle devlet okullarının lise son sınıf öğrencileri kayıtlarını bu okullara taşımaya başladı. Hatta temel liselere göç eden öğrenciler arasında yüksek puanlı ve köklü Anadolu liselerine giden öğrenciler de çoğunluktaydı.
Dershane değişim sürecinin getirdiği bu değişikliklerin olumsuz sonuçları olabileceği tartışılırken, dershane öğretmenlerinin çoğu da kendine iş aramaya başladı. Şartlara uygun olan 3 bin öğretmenin, mülakatla, KPSS şartı olmadan Milli Eğitim Bakanlığı kadrosuna alınmasına dair başvurular ise devam ediyor. Dönüşüm süreci eğitim sisteminde pek çok değişikliğe sebep oldu.
Kaynak: Al Jazeera

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi