enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5410
EURO
34,9121
ALTIN
2.423,55
BIST
9.709,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
30°C
Adıyaman
30°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
32°C
Cumartesi Az Bulutlu
31°C
Pazar Az Bulutlu
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C

Çocuk Evlilikleri

Çocuk Evlilikleri
REKLAM ALANI

 

Bizans aile hukuku ve günümüzde çocuk evlilikleri

Ortaçağ’da bin yılı aşkın bir şekilde kızlar için evlenebilme yaşı 13 erkekler için ise 14 idi. Modern dönemde reformlar yapılarak 18 yaş olarak belirlenmiştir. Nadiren de olsa bazı ülkelerde Devlet başkanının izniyle 16 -17 yaşındakiler de evlenebilir.

Bizim ülkemizde ise her ne kadar medeni hukukta 18 yaş ise dahi özelikle kırsal bölgelerde 13-14 yaş çocuk evlilikleri bundan 30-40 sene öncesine kadar yaygın idi. Zaten çağdışı birçok konuda paralel olarak devam etmiştir, örneğin beşik kertmesi, berdêl, kocası ölen kadının ölenin kardeşiyle evlendirilmesi vb. Son günlerde medyada gündem olan iğrenç olaydan bahsetmeyeceğim bile!

İmam nikahı yöntemiyle çok eşlilik toplumda meşrulaştırılmakta. Tabiî buna birde dini kılıf uydurulmakta. Her ne hikmetse birileri dini her şeye karıştırmakta. Dinin en önemli fonksiyonu toplumsal ahlaktır. Birileri eline, diline, beline sahip çıkamıyorsa bu sapkınlıklarını örtpas etmek için 1400 sene öncesine gitmekteler.

Mesele çocuk hakları ve temel insan haklarıdır. Devlet gücünün bunu garantiye alması gerekmektedir. Patolojik pedofillerin en ağır şekilde cezalandırılması gerekir, ve hatta gerekirse iğdiş edilmeleri gerekir.

Aynı devlet içinde ikili bir aile hukuku olamaz devletin medeni hukuku var iken birileri paralelinde başka bir hukuku uygulayamaz.

Öncelikle tüm toplumun bu konuda bilinçlenmesi ve duyarlılığının artırılması gerekir.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
timbir - birlik haber ajansi