enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Yağmurlu
15°C
Adıyaman
15°C
Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Açık
22°C
Çarşamba Açık
23°C

Bölgede toplam ihracat iki buçuk milyar doları geçti

Bölgede toplam ihracat iki buçuk milyar doları geçti
REKLAM ALANI
07.01.2024
0
A+
A-

Bölgede toplam ihracat iki buçuk milyar doları geçti

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Türkiye’nin 2023 ihracat rakamlarının olumsuz ekonomik koşullara rağmen geçen yıldan daha iyi olduğunu belirtti. Türkiye genelinde yüzde 0,6’lık bir ihracat artışı yaşandığını açıklayan Çavuşoğlu, BAİB bölgesinin ise bu ortalamayı aşarak yüzde 4,4’lük bir artışla iki milyar 674 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiğini ifade etti.

Yaş sebze ve meyve sektörünün öne çıktığı bölgede, bu sektördeki başarıya vurgu yapan Çavuşoğlu, maden ve metaller ile ağaç ve orman ürünlerinin de önemli katkı sağladığını belirtti. Özellikle yaş sebze ve meyve sektöründe 2023 yılında 850 milyon dolarlık bir rekora imza atıldığını söyleyen Çavuşoğlu, bu alandaki hedeflerini 2024 yılında bir milyar dolara ulaşmak olarak açıkladı.

Bölgenin en büyük ihracat pazarları arasında Çin, Almanya, Rusya, Ukrayna ve Amerika Birleşik Devletleri’nin bulunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, bölge illerinin ayrı ayrı ihracat verilerini de paylaştı. Antalya’nın 2023 ihracatının iki milyar 199 milyon dolar, Burdur’un 251 milyon dolar ve Isparta’nın 433 milyon dolar olduğunu aktardı.

Toplantıda ayrıca, 2024 yılı için belirlenen hedefin iki milyon 800 milyon dolar olduğu ve buna yönelik sürdürülebilir üretim yöntemlerinin önemine vurgu yapıldı. Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşı sürecinde ticaretin devam ettiğini ve bölge ihracatçılarının bu zorlu süreçte başarıyla mücadele ettiğini sözlerine ekledi.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi