ANKARA – BHA
TÜSEB aracılığıyla hayata geçirilen yeni kanuni düzenlemelere dikkat çeken Memişoğlu, Türkiye’nin bilimsel araştırmalar için benzersiz bir destek mekanizması kurduğunu söyledi:
“TÜSEB’le çıkardığımız kanunlardan biri sayesinde, kurumun ortak olduğu bilimsel çalışmalarda hasta maliyetlerini artık Sosyal Güvenlik Kurumu karşılıyor. Bu modelin dünyada benzeri yok.”
Türkiye’nin ilaç üretiminde büyük bir kapasiteye sahip olduğunu vurgulayan Sağlık Bakanı, yerli üretimin oranlarına dikkat çekti:
“1900’lü yıllardan beri ilaç üretiyoruz. Bugün Türkiye’de kullanılan ilaçların yüzde 94’ü Türkiye’deki fabrikalarda üretiliyor. Bu tesislerde Avrupa ve Amerika’nın en bilinen markalarının ürünleri de yer alıyor.”
Ayrıca, üretim standartları açısından Türkiye’nin önde gelen ülkelerle yarıştığını belirtti:
“GMP – İyi Üretim Uygulamaları bakımından dünya standartlarının üzerinde üretim yapabilecek kapasitemiz var. Laboratuvarlarımız ve üretim tesislerimiz bu konuda dünyanın en iyileri arasında.”
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) Avrupa’daki düzenleyici kurumlarla eşgüdümlü çalıştığını belirten Bakan Memişoğlu, kalite güvencesi konusunda da uluslararası geçerliliğe dikkat çekti:
“TİTCK, EMA – Avrupa İlaç Ajansı’yla entegre çalışan, sertifiye bir kurumdur. Bizim verdiğimiz üretim ve kalite onayları, Avrupa Birliği standartlarıyla birebir örtüşmektedir.”
Bakan Memişoğlu, Türkiye’nin yüksek teknolojili tıbbi ürünler geliştirme yolunda önemli bir eşikte olduğunu vurguladı. Geçtiğimiz hafta açılan Polifarma Ar-Ge Merkezini örnek vererek şu açıklamayı yaptı:
“Moleküler ve genetik tedavilerde, yani bugün bir kürü milyonlarca dolar olan yöntemleri 2026’da Türkiye’de üretmeye başlayacağız.”
Kasım ayı sonunda açılacak olan yeni TÜSEB portalıyla birlikte Türkiye’nin sağlıkta yenilikçi bir iş birliği ağı kuracağını duyurdu:”Fikri olanla finansı olanı, sizler gibi üretici olanları aynı platformda buluşturacağız. Bu yeni sistemle Türkiye’de sağlık inovasyonunun hızını artıracağız.”
Türkiye’nin aşı alanında da ciddi bir planlama yürüttüğünü belirten Sağlık Bakanı, hedefin yerli üretimle dışa bağımlılığı sona erdirmek olduğunu ifade etti:”14 aşıdan 10’unun Türkiye’de üretilmesi için gerekli planlamayı yaptık. Hedefimiz net: İthal eden değil, ihraç eden ülke olmak.”
Konuşmasının sonunda iş dünyasına seslenen Bakan Memişoğlu, Türkiye’nin sağlık alanındaki uzun vadeli vizyonuna olan inancını şu sözlerle ifade etti:”Belki bugünden yarına değil ama 10 yıl sonra bu konuşmayı burada yine yapacağız. Türkiye, yalnızca sağlıkta hizmet kalitesiyle değil, üretim ve ihracat gücüyle de örnek gösterilecek.”