enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
32°C
Adıyaman
32°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
31°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
24°C
Salı Çok Bulutlu
21°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C

ATO ile Azerbaycan KOBSKA arasında iş birliği protokolü imzalandı

ATO ile Azerbaycan KOBSKA arasında iş birliği protokolü imzalandı
REKLAM ALANI
24.11.2023
0
A+
A-

ATO Başkanlık Makamında gerçekleşen imza töreninde konuşan ATO Başkanı Gürsel Baran, Azerbaycan ile Türkiye’nin iki ayrı devlet olsa da milletlerin bir olduğunu belirterek, “Biz kardeşiz, kardeşten daha da öteyiz” dedi. İki ülke vatandaşlarının yakınlığına rağmen dış ticaret hacminin 3,3 milyar dolar düzeyinde olduğuna dikkat çeken Baran, bu rakamın yükseltilmesi gerektiğini söyledi. Ankara ekonomisi ve Ankara Ticaret Odası hakkında bilgi veren Baran, Ankara-Bakü arasında Türk Hava Yolları (THY) tarafından direkt uçuş başlatılması konusunda talepte bulunduklarını, ilk uçuşa da yolcu olarak katıldıklarını anlattı. Azerbaycan ile Türkiye arasında, direkt uçuş, vize gibi sorunların ortadan kalktığına ve ticaretin geliştirilmesi için zeminin uygun hale geldiğine dikkat çeken Baran, “Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği hedef doğrultusunda Azerbaycan ile dış ticaretimizi 15 milyar dolar seviyesine yükseltmek istiyoruz” diye konuştu.

Türkiye ile Azerbaycan’ın, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hatları, Bakü-Tiflis-Kars demir yolu ile birbirine bağlanmış durumda olduğunu kaydeden Baran, bu stratejik bağlantıların yanı sıra, savunma sanayi alanında da Türkiye’nin tecrübelerini Azerbaycan’a aktardığını anlattı. Baran, “Bizler iki devletin bir milletiyiz. Ülkelerimiz arasında stratejik müttefiklik söz konusu. Siyasi, askeri ve ekonomik tecrübelerimizi birbirimize aktararak birlikte gelişmeyi hedefliyoruz. Bu yıl ülke olarak 100’üncü yılımızı kutluyoruz. Bu önemli dönemde gelecek yüzyılımız için de bir vizyon ortaya koyuyoruz. Türkiye Yüzyılı’nı, Türk Devri yapmak üzere Türk Cumhuriyetleri ile omuz omuza çalışalım. Türkiye yüzyılını aynı zamanda Türk Cumhuriyetleri devri yapalım” diye konuştu.

“ATO üyelerinin tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz”

KOBSKA Başkanı Nigar Alasgarova da konuşmasında, işbirliği protokolü ile Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ticaret hacmini yükseltmeyi hedeflediklerini belirterek, “Ankara Ticaret Odası üyesi işletmelerin tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz” dedi. Alasgarova, KOBSKA olarak düzenleyecekleri toplantılara ATO’yu da davet edeceklerini söyledi.

İşbirliği Protokolü İmza programından ATO Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Akça, Yasin Özyolu ile ATO Kreatif Endüstriler ve Markalaşma Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Berat Kuzu ve KOBSKA temsilcileri yer aldı.

ATO ile KOBSKA arasında imzalanan protokol, ikili ticaret ve iş ilişkilerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, ortak girişimlerle, ortaklıklarla ve iki ülke arasında iş bağlantılarını başlatma ve teşvik etme, karşılıklı teknik uzmanlık sağlama, iki ülke arasında ziyaretler düzenleme, ikili ilişkileri hızlandırma ve iş dünyaları arasında karşılıklı konferanslar ve toplantılar düzenleme konularını kapsıyor.

 

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi