enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3892
EURO
34,7838
ALTIN
2.398,22
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Hafif Yağmurlu
20°C
Adıyaman
20°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Çok Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Açık
22°C

ASO heyeti, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nicolaus Meyer-Landrut’u konuk etti

ASO heyeti, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nicolaus Meyer-Landrut’u konuk etti
REKLAM ALANI
16.12.2023
0
A+
A-

ASO heyeti, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nicolaus Meyer-Landrut’u konuk etti

ANKARA- BHA

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nicolaus Meyer-Landrut ve beraberindeki heyet, Türkiye’de “Yeşil OSB” konusunda örnek ve öncü olan ASO 2. OSB’yi ziyaret etti. Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç’ın da katıldığı ziyaret, ASO 2. OSB Başkanı ve ASO Başkan Yardımcısı Mete Çağlayan’ın ev sahipliğinde gerçekleşti. Büyükelçi Meyer-Landrut, Sanayinin Yeşil Rotası Programı ile yeşil OSB çalışmalarına hız veren ve Pilot Yeşil OSB seçilen ASO 2. OSB’de dönüşümle ilgili çalışmaları yerinde inceledi.

ASO Başkanı Seyit Ardıç, programda yaptığı konuşmada, “Biz sanayiciler, üreterek topluma fayda sağlarken aynı zamanda üretim sürecinde ortaya çıkan kirlenme karşısında daha yeşil bir ekonomi ve sürdürülebilirlik ilkesiyle yaşadığımız kente sorumluluğumuzun farkındayız” dedi. “Yeşil sanayi” ve “döngüsel ekonomi” kavramlarına farkındalığın arttığına dikkat çeken Ardıç, bu kavramların gelecek dönemde çok daha önemli hale geleceğini söyledi.

“Bizim de karbon düzenlemelerine sahip olmamız gerekiyor”

Avrupa Birliği’nin Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması geçiş dönemi uygulamalarının 1 Ekim itibarıyla Türkiye’de uygulamasının başladığını hatırlatan Başkan Ardıç, “Bu, Türkiye için bir işaret fişeği. Dünya genelinde karbon vergisi ve emisyon ticaret sistemleri norm haline gelirken, bizim de karbon düzenlemelerine sahip olmamız gerekiyor. Karbon fiyatlandırmasından zarar gören değil, fayda sağlayan ülkeler tarafında olabilmemiz çok önemli” dedi.

“Sanayiciler olarak topyekün mücadele etmeliyiz”

Şirketlerin sürdürülebilir başarı elde edebilmeleri için finansal performanslarının yeterli olmadığını belirten Ardıç, “Şirketlerin toplum ve çevre için yarattıkları finansal olmayan değerlerini de ortaya koymaları ve sürdürülebilirlik risklerini doğru şekilde yönetmeleri gerekiyor. Bu nedenle ülkemiz sanayicileri olarak topyekün bir mücadelenin içine girmek zorundayız. Çok hızlı hareket edersek bunu bir avantaja çevirebileceğimize de inanıyorum” diye konuştu. Ankara Sanayi Odası olarak Avrupa Yeşil Mutabakatının üyelerin üzerindeki etkilerinin yönetilmesi projesine başladıklarını belirten Ardıç, şöyle devam etti:

“Uzun vadeli hedeflere odaklanan, topluma faydayı gözeten ve bilim temelli hedeflerle azaltım çalışmalarını yapılandıran bir sanayi için tüm paydaşlarımızla eş güdümle ve iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz. Projemizle, sanayicilerimizin bilime dayalı hedefler belirlemelerini sağlayacağız. Düşük karbon ekonomisine geçişte önemli bir rekabet avantajı elde etmelerini ve enerji verimliliği, yeşil altyapı, gelişmiş su döngüselliği, endüstriyel simbiyoz gibi uygulamaları hayata geçirerek ASO olarak Yeşil dönüşümünün sağlanmasını hedefliyoruz.”

Ardıç, “Yeşil OSB” konusunda yasal düzenlemelerden önce adım atarak örnek ve öncü olan, Türkiye’nin ilk Yeşil OSB’si ASO 2. OSB’yi de tebrik etti.

“İlk yatırımı yapanlar olarak yarının kazananı olacaksınız”

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Meyer-Landrut da, yaptığı konuşmada, sanayici ve tüketicilerin, karbon emisyonlarının azaltılması sürecine katkı sağlamasının önem taşıdığını söyledi.

Sanayi ve enerji üretiminde karbon emisyonlarının azaltıldığı bir sürece doğru gidildiğine işaret ederek, bu süreçten geri dönüş olmadığını belirtti. Gerçek dönüşümün sağlanabilmesi için sahada da adımların atılmasının önem taşıdığını aktaran Meyer-Landrut, “Emisyon Ticaret Sistemi Avrupa Birliği’nin sıfır karbon hedefi için önemli araçlarından birisi. Türkiye’nin de, iş birliğimizi artıracak bu kanunu çıkarmasını sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi. ASO 2. OSB’de yeşil dönüşüm için yapılan işlerin oldukça etkileyici olduğunu söyleyen Meyer-Landrut, “İlk yatırımı yapanlar olarak yarının kazananı olacaksınız” ifadelerini kullandı.

“Hızlı adımlarla yeşil dönüşüm rotasını belirledik” 

ASO 2. OSB Başkanı Mete Çağlayan da, ihracatta sürdürülebilirliğin sağlanması için Türkiye’nin sanayi sektörlerinin AB ve dünyadaki yeşil dönüşüm sürecine uyumunun büyük önem taşıdığını belirtti. ASO 2. OSB olarak, AB Yeşil Mutabakatı’nın yayımlanması ile birlikte kamu kurumlarından önce kendi eylem planlarını oluşturarak hızlı ve emin adımlarla yeşil dönüşüm rotasını belirlediklerini aktaran Çağlayan, ‘İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik odaklı AB düzenlemelerinin sanayicilerimizin üzerindeki etkilerinin ve risklerin farkında olarak çalışmalarımızı planlıyoruz” diye konuştu.

ASO 2. OSB’nin, atık su ve atık yönetimi, yenilebilir enerji projeleri, yenilikçi ve öncü uygulamaları ile öne çıktığına dikkat çeken Çağlayan, şunları söyledi:

“Yeşil OSB konusunda yasal düzenlemelerden çok daha önce başlattığımız Sanayin Yeşil Rotası projemiz ile yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde Yeşil OSB yarışına diğer OSB’lerden bir adım önde başlamış olduk. Bu da bize hem pilot çalışmalarda yer alma hem de bu konuda TSE tarafından ilk denetlenen OSB olma avantajını sağladı.

Yeşil OSB kavramına yakışır şekilde yeni projeler ve yeşil çözümler ile yolumuza devam edeceğimizi, sanayicilerimizi iklimin risklerinden, iklimi ise sanayinin etkilerinden korumak adına gayretle çalışmaya devam edeceğimizi bildirmek isterim.”

Program, ASO 2. OSB Çevre Yönetim ve Arıtma Müdürü Dilek Demir’in sunumuyla devam etti. Ardından, Büyükelçi Meyer-Landrut ve beraberindeki heyet ASO 2. OSB İlave Alanı ve Atık Su Arıtma Tesisi’nde incelemelerde bulundu.

 

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi