enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5196
EURO
34,8564
ALTIN
2.442,60
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
32°C
Adıyaman
32°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
28°C
Salı Hafif Yağmurlu
22°C
Çarşamba Yağmurlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

ASO Başkanı, 3’üncü çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi

ASO Başkanı, 3’üncü çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi
REKLAM ALANI
30.11.2023
0
A+
A-

ASO Başkanı, 3’üncü çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi

ANNKARA-BHA

2023 yılının üçüncü çeyreğinde kaydedilen yüzde 5,9’luk büyüme rakamını değerlendiren Ankara Sanayi Odası Başkanı (ASO) Seyit Ardıç, “Depremlerin etkisi, iç piyasada atılan sıkılaştırma adımları ve küresel sıkılaşma eğilimlerine rağmen pozitif bir büyüme performansı ortaya koymamız oldukça önemli” dedi. Merkez Bankası’nın sıkılaştırıcı para politikası uygulamalarının ekonomik aktivite üzerindeki etkisinin 3. çeyrekte henüz gözlemlenmediğini belirten Ardıç, “4. çeyrekte büyümede yavaşlama öngörmekteyiz. Yıllık bazda güçlü bir artış gösteren büyüme verileri, çeyreklik bazda değerlendirildiğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 artış ile yavaşlamanın başladığı sinyalini veriyor” değerlendirmesinde bulundu.

ASO Başkanı Ardıç, iktisadi faaliyet kollarına göre büyüme verilerinin inşaatta yüzde 8,1, sanayide yüzde 5,7 artış olduğunu gösterdiğine dikkat çekerek, “Sanayi sektörünün bir önceki çeyreğe göre daha iyi bir görünümde olması pozitif bir gelişmedir. Diğer taraftan büyümenin sürükleyicisi, depremden sonraki inşaat gelişmelerinin de etkisiyle inşaat sektörü olmuş, sanayi sektörü büyümesi, GSYH büyümesinin altında kalmıştır” ifadelerini kullandı. Gayrisafi sabit sermaye oluşumunda bir önceki yıla göre belirgin bir artış gerçekleştiğini kaydeden Ardıç, şöyle devam etti: “Bu artışta, ekonomi yönetiminin reel sektör yatırımlarını önceleyen politikalarının olumlu etkileri ve yine depremden sonraki inşaat hamlesinin etkileri mevcuttur. Diğer taraftan, bir önceki çeyreğe göre gayri safi sabit sermaye oluşumunun GSYH içindeki payının gerilemiş olması, ekonominin üretim tarafındaki yavaşlamaya işaret ediyor.

Harcamalar bakımından değerlendirildiğinde, tüketim harcamaları bir önceki çeyreğe göre bir miktar azalmış olmakla birlikte, üçüncü çeyrekte de yüksek seyretmiştir. Büyümeye tüketimin ve ithalatın kaynaklık etmeye devam ettiğini görüyoruz. Net ihracatın büyümeye katkısı negatiftir. Bir önceki çeyreğe göre net ihracatın bir miktar düzeldiğini görüyoruz. Enflasyonla mücadelenin kararlı bir şekilde sürdürülmesini doğru buluyoruz. Bunun büyüme verileri üzerinde geçici etkileri olacaktır. Diğer taraftan, nitelikli üretimin, yatırımların ve ihracatın desteklenmesi ile büyümenin kalitesi ve sürdürülebilirliğinde önemli kazanımlar elde edilecektir.”

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi