enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3702
EURO
34,7254
ALTIN
2.392,78
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Hafif Yağmurlu
23°C
Adıyaman
23°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
20°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Ankara Meydanı Programı’nın konuğu Bekir Ödemiş

Ankara Meydanı Programı’nın konuğu Bekir Ödemiş
REKLAM ALANI
06.01.2024
0
A+
A-

Ankara Meydanı Programı’nın konuğu Bekir Ödemiş

CHP Çankaya Belediye Başkan A. Adayı Bekir Ödemiş,TV6 Ankara Meydanı Programına konuk oldu. Bekir Ödemiş, katıldığı programda kültür ve tabiat varlıklarını ve bu kapsamda yapılan projeleri değerlendirdi.

“En değerli seramik sanatçılarının eserleri bu çarşının içerisinde”

Ankara’nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan Anafartalar Çarşısı’nı özgün dokusuyla restore ettiklerini söyleyen Ödemiş, “Anafartalar Çarşısı’da bin dokuz yüz altmışlı yıllarda yarışmayla elde edilmiş nitelikli bir proje. Baktığınızda kullanılan o dönemki malzeme ve kübük mimarisiyle de kendine has bir karakteri var. Şimdi bunu da özgün dokusuyla restore ettik. Ama yine içerisinde esnafımız işini devam ettirirken restore ettik. Biraz sıkıntı oldu ama herkes anlayışla karşıladı. Uzun yıllar ilgilenmediği için teknolojik altyapı bitmiş, tesisat bitmiş, hepsini yeniledik. Bir de bu çarşının özelliği şu Hüseyin Bey ilk defa bir çarşının iç mimarisi için yarışma yapılmış ve o yarışma neticesinde Cumhuriyeti döneminin en değerli seramik sanatçılarının eserleri bu çarşının içerisinde. Nuriye’nin eseri var. Evet çok Atilla Galatalı’nın eseri var. Cevdet Altun’un eseri var. Küreya Kural’ın eseri var. Yani içine girdiğiniz zaman emin olun bir çarşının ötesinde sanki bir Avrupa’da nitelikli bir sanat galerisine girmiş gibi hissediyorsunuz. Anafartalar Çarşısı’nın restorasyon çalışması da bitti. Seramikleri de tekrar nitelikli bir şekilde koruduk ve tescil ettirdik” ifadelerini kullandı.

Ankara’nın 5 alanı UNESCO listesinde

Beypazarı’nın UNESCO’nun ön listesine girdiğini açıklayan Ödemiş, “UNESCO’nun geçici listesinde ön listesinde Ankara’nın beş tane alanı var. Bunu çoğu Ankara’lı hemşehrimiz bilmez. Birisi Gordion, antik kentidir, Polatlı’da. Pire döneminin başkenti. Ikincisi Tuzgölü’dür, doğal listede. Üçüncüsü Hacı Bayram ve Oguz Tapınağı’nın olduğu ulustaki alandır. Dördüncüsü Aslanhane Cami.  Aslanhane Cami diye bilinir. Beşincisi de Sayın Başkanımızın Beypazarı’nda yapmış olduğu nitelikli çalışmalar sonucu Beypazarı UNESCO’nun ön listesine girmiştir” dedi.

“Kentle simgeleşmiş olan anıtlarımız var”

Ankara’daki anıtlardan bahseden Ödemiş, şu ifadelere yer verdi: “Kentle simgeleşmiş olan anıtlarımız vardır. Bunlardan en önemlisi bin dokuz yüz yirmi yedi de Avusturyalı Krippel’in yapmış olduğu ulustaki Atatürk anıtları. Bunların temizliği bir ikincisi yine Zafer Çarşısı’nın oradaki Maraşal anıtı. Orada bin dokuz yüz yirmi yedi İtalyan eseridir. Üçüncüsü Ozmaister’in Avusturyalı tasarlayıp hanakla torağı bitirdi. Bin dokuz yüz otuz beş yılında yapmış Güven Parti. Bir dördüncü Ankara ile simgeleşmiş anıtı Nusret Sınav’ın Sıyıya’daki itid anıtı. Bunların hepsi önce bilimsel konservasyon ve restorasyon raporları hazırlandı. Bunlar koruma kurullarından geçti. Hocalar nezaretinde bilimsel restorasyon çalışmaları yapıldı.”

Atatürk Bulvarı Cumhuriyet’in felsefesi

‘Ulus Meydanı Cumhuriyet’in kuruluş felsefesini orada okumak mümkündür’ diyen Ödemiş, “Atatürk Bulvarı Cumhuriyet’in felsefesi.  Ulus Meydanı’ndan Çankaya Köşkü’ne kadar baktığınızda sağda solda Cumhuriyet’in kuruluşu felsefesini orada okumak mümkün. Finans diyorsunuz bankalar orada. Iş Bankası, Cumhuriyet’in finans politikası. Demokrasi diyorsunuz birinci meclis. Türkiye’de. Millet Egemenliği diyorsunuz. Birinci meclis, ikinci meclis orada. Demokrasi diyorsunuz Ulus Meydanı, Opera Meydanı, Siyah Meydanı, Kızılay Meydanı peş peşe geliyor. İletişim diyorsunuz Ankara Radyoyu orada. Yargı diyorsunuz yargı tablası, adliye binaları, bakanlıklar orada. Diplomasi diyorsunuz, büyük ilçelikler orada. Sağdelik diyorsunuz Çankaya Köşkü orada. Şimdi biz bu Atatürk Bulvarı projelerini hazırladık. UNESCO Türkiye Milliyet Direktörü Profesör Öcal Hoca’nın başkanlığına UNESCO’ya Cumhuriyet Koridoru olarak olayı sunacağız. Evet. Inşallah. Buraya ilişkin olarak da projemiz hazırlandı. Projemiz çerçevesinde de şimdi Zafer Çavuş Danıştay’ın önündeki Zafer Parkı’nın yapımından başladı. Güven Park’ta devam edeceğiz. Atatürk Bulvarı da kendisiyle çekilerek bir bulvar meydanı haline dönüşecek” açıklamasında bulundu.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi