enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3350
EURO
35,1334
ALTIN
2.306,70
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
20°C
Adıyaman
20°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
24°C

ADIYAMAN TARIMI MASAYA YATIRDI 

ADIYAMAN TARIMI MASAYA YATIRDI 
REKLAM ALANI
19.06.2016
0
A+
A-

Adıyaman Valiliği tarafından organize edilen “Adıyaman İli Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı” Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in katılımıyla Türkiye Petrolleri Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. 

Tarım Çalıştayına katılmak üzere Ankara’dan uçakla Adıyaman’a gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’i Havalimanında Vali Abdullah Erin, TBMM Başkanvekili ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Milletvekilleri Adnan Boynukara, Halil İbrahim Fırat, Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu ve diğer yetkililer karşıladı.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in Başkanlığında Türkiye Petrolleri Bölge Müdürlüğünde Adıyaman’ın tarım sektörü sorunlarının görüşüldüğü toplantıya Adıyaman Valisi Abdullah Erin, TBMM Başkanvekili ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Milletvekilleri Adnan Boynukara, Halil İbrahim Fırat, Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Bakanlık Müsteşarı Nusret Yazıcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 30’a yakın üst düzey bürokratı, Adıyaman tarım sektörü temsilcileri, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Adıyaman Valisi Abdullah Erin, Adıyaman’ın mevcut tarım potansiyeli ile ilgili bilgiler vererek, böyle önemli bir çalıştayı düzenleyen ve bu çalıştaya katılımlarıyla bizleri onurlandıran Sayın Bakanımıza ve tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum. Adıyaman’ın yüzölçümü 7643 km2’dir. Bu alanın sadece üçte birine denk gelen bir kısmı işlenebilir tarım arazisidir. Bununda ancak yüzde 16’sının sulanabilir tarımın yapıldığı bir ilde yaşıyoruz. Yüzde 80’in üzerinde çiftimiz alın teriyle işlemeye gayret gösteriyorlar. İlimizde yapılması gereken en önemli husus, su ve toprağı buluşturmaktır. Bu alanda yapımı devam eden barajlarımız var. Bunlar tamamlandığında sulanabilir arazimizin oranın yüzde 36’lara çıkacağını ümit ediyoruz. Diğer sulama projelerimizin de tamamlanmasıyla birlikte Adıyaman’da çiftçilerimiz yüzde seksen oranında sulu tarıma geçmiş olacak ve böylece bereket ve verim artacaktır. Toplulaştırma tarımsal alanda en önemli sorunlarımızdan birisidir. Yüz yerleşim biriminden sadece 12 yerleşim biriminde toplulaştırmanın tamamlandığını görüyoruz. Son yıllarda Sertifikalı tohum üretiminde ilimizin çok iyi yerlere geldiğini görüyoruz. Bunun yanı sıra Badem, Nar ürünleri açısından çok önemli mesafelerin kaydedildiğini görmekteyiz. Bazen bir ürün bir ilin kaderini değiştirebiliyor ve Bademi de ilimizde bu ürünlerden bir tanesi olarak görüyoruz. İlimiz badem üretimi ile Türkiye de birinci sıraya yerleşmiş durumdadır. Adıyaman’ın bu ülkeye maliyeti sıfırdır. Adıyaman, sosyo-ekonomik gelişmişlik açısında 81 il içerisinde 66. sırada yer almaktadır. Bu toplantının Adıyaman’ın tarım sektörü için hayırlı sonuçlar doğurmasını temenni ediyor, katılımlarıyla bizleri onurlandıran sayın bakanımıza ve üst düzey bürokratlarımıza çok teşekkür ediyorum”dedi. 

 

Adıyaman olarak böyle önemli toplantıları önemsediklerini dile getiren TBMM Başkanvekili ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın ise, Sayın Bakanımız sağolsunlar bugüne kadara ayakları yere sağlam basan her türlü projemize destek verdiler. Kendilerini ilimizin de bakanı olarak görmekteyiz. Adıyaman özelinde marka ürünleri nasıl yetiştirebiliriz, Türkiye ve dünya piyasasına nasıl sunabilirizin hesabını yapıyoruz. Biz onlardan gelecek olan öneri ve talepleri önemiyoruz. Bizim yol gösterici tavsiyelere ihtiyacımız var. Ortak akıl toplantımızdan hayırlı sonuçlar çıkacağından eminim. Adıyaman’da çukurova gibi geniş topraklar olmayabilir. Ancak çok bakir topraklar var ve suya kavuştuğu zaman daha güzel şeylerin olacağını umut ediyoruz. Adıyaman’ın tarım alanında tohum merkezi üssü haline getirebiliriz. İlimizde bu tür ürünlere yönelik çalışma yapan birime ihtiyacımız var. Çok daha modern ortamda üretimin yapıldığı merkezlere ihtiyacımız var”dedi.

 

Adıyaman’da olmaktan son derece memnun olduğunu belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ise, “Bugün Bakan olarak sadece ben gelmedim bakanlığı Adıyaman’a getirdik. Bize düşeni biz, size düşeni siz yaptığınızda tarım alanında çok önemli mesafeler alacağımızdan eminim. Bölgeyi iyi bilen bir valimizin göreve başlaması Adıyaman’a daha iyi şeyler katacağından eminim. Gıda ve Tarım Bakanlığı olarak önemli çalışmalarımız oldu. Tarım sektörünün önemli temsilcileriyle bir araya geldik. Bölgelerimizin fotoğraflarını çektik. 7 bölgede üreticilerin sorun ve problemleri nelerdir bunları bir bir tespit ettik. Çözülmesi gerekenleri hiç bekletmeden çözüme kavuşturduk.   

 

Tarım sektörünün stratejik bir sektör olduğunu dile getiren Bakan Çelik, “Kullandığımız teknolojik aletler hayatımızda olmazsa hayatımız devam edebilir ama tarım ürünleri olmazsa hayatınızı sürdüremezsiniz. Şehirler tahrip edildikten sonra bu çok daha iyi anlaşılmaya başlandı. Türkiye de tarım alanında bir daralma olduğu gibi dünya genelinde de buna benzer sorun yaşanmaya başladı. Şimdi 34 ülke açlık tehlikesiyle karşı karşıya, gıda ulaşamıyor. 80 ülke suya ulaşmakta zorluk çekiyor. Suyun temininde ciddi sorunlarla karşı karşıyalar. Şimdi bu derece daralan şartlar ve insan hayatını direk ilgilendiren konularla ilgili olarak bu güzel mümbit coğrafyada Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin gibi GAP Bölgesini ele aldığımız zaman bölgenin değil belki de dünyanın ambarı olabilecek bu güzel coğrafyada tarım adına, hayvancılık adına, üretim adına, atılması gereken ne adımlar varsa onları atmakla yükümlüyüz. Bugün düzenlediğimiz bu ortak akıl toplantısı ile sorunları yerinde ele alacağız ve toplantı sonrası ortaya çıkan neticeyi el birliğiyle ortak akılla çözmeye çalışacağız. İnşallah toplantının sonunda iyi bir fotoğraf çekilecek ve sorunların çözümü noktasında seri bir şekilde çalışacağız. Biz bugün Adıyaman’a konuşmaya gelmedik. Adıyamanlı çiftçiyi dinlemeye geldik”dedi.

 

Toplantı sonrası Adıyaman Kahta ve Besni Ziraat Odası Başkanları tarafından Bakan Çelik’e Adıyaman yöresine ait el işi bir adet kilim armağan edildi.

 

Bakan Çelik ve beraberindeki heyet daha sonra karayolu ile Şanlıurfa’ya geçti. 

 

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi