enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
32°C
Adıyaman
32°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
31°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Çok Bulutlu
21°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C

Yenilenebilir Enerjiye 7 Bin 500 Megavatlık Ek Kapasite Tahsis Edildi

Yenilenebilir Enerjiye 7 Bin 500 Megavatlık Ek Kapasite Tahsis Edildi
REKLAM ALANI
26.01.2024
0
A+
A-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yenilenebilir enerji alanında belli dönemlerde kapasite tahsisi yaptıklarını hatırlatarak “Bugün itibarıyla özellikle  sanayicilerimizin kendi tüketimleri için 7 bin 500 megavatlık yenilenebilir kapasiteyi ilan ediyoruz.

ANKARA-BHA

Bu kapasiteyi önümüzdeki süreçte yenilenebilir kaynaklarla sanayicilerimiz kullanabilecekler.” dedi.

Bakan Bayraktar, televizyon kanallarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Bakanlıktaki toplantıda gazetecilere yenilenebilir enerji konusunda bir açıklama yapan Bayraktar daha sonra da soruları yanıtladı.

 

Yenilenebilirde Her Yıl 5 Bin Megavatlık Kurulu Güç

Bakan Bayraktar yaptığı açıklamada, yenilenebilir enerji konusunun Türkiye’nin enerjideki, dışa bağımlılığı düşürmesi, Türkiye’nin iklim ile ilgili hedeflerine ulaşması açısından çok büyük önem arz ettiğini söyledi. Türkiye’nin kurulu gücünün yüzde 55’lik kısmının yenilenebilir kaynaklardan oluştuğunu belirten Bayraktar, “Yenilenebilirde hedefimiz her yıl 5 bin megavatlık kurulu güç.

 

Özellikle güneşte 3 bin 500 megavat, rüzgarda da bin 500 megavat. Önümüzdeki 12 yıl boyunca toplam 60 bin megavatlık bir yeni kurulu güce ulaşmak istiyoruz.” dedi.

 

Yeni Tahsisi Açıkladı

Bayraktar, kendi tüketimi için yenilenebilir yatırımı yapan sanayiciler, oteller ticarethaneler ve evlere belli zamanlarda belli kapasiteler açtıklarını vurgulayarak “Bugün uzun bir süredir teknik çalışmalarını yürüttüğümüz bu sürecin sonuna geldik. Bugün itibarıyla özellikle sanayicilerimizin kendi tüketimleri için 7 bin 500 megavatlık yeni bir yenilenebilir kapasiteyi ilan ediyoruz.

Bu kapasiteyi önümüzdeki süreçte belki ağırlıklı güneş, rüzgar ama yenilenebilir kaynaklarla sanayicilerimiz artık kullanabilecekler. Bu başvuruları da yapılabilecekler ve bu 7 bin 500 megavatı, 2024 yılı içerisinde biz onlara tahsis edeceğiz. Elbette bu kapasiteyi onlara tahsis ettiğimizde, onlardan beklentimiz bir an önce bu yatırımların gerçekleşmesi ve bu yatırımlarla beraber yeni kurulu güçlerin devreye girmesi.” diye konuştu.

 

SMR Kanunu Geliyor

Nükleer enerjinin Türkiye’nin 70 yıllık rüyası olduğunu ifade eden Bayraktar, “Akkuyu’da 4 reaktörü inşası aynı anda devam ediyor. Bizim hedefimiz 2024 yılı içerisinde ilk reaktörü devreye alabilmek.” dedi. Bayraktar, küçük modüler reaktörler (SMR) konusunda da çalıştıklarını kaydederek “Belki bu sene içinde TBMM’nin gündemine de SMR Kanunu getirmeyi hedefliyoruz. Yaklaşık 15 bin megavatlık 12 büyük reaktör ve 5 bin megavatlık da SMR ile Türkiye’nin 2050 yılına kadar 20 bin megavatlık bir nükleer kapasiteye ihtiyacı var.” dedi.

 

Fiyat Artışı Öngörmüyoruz

Bayraktar, şu an doğal gazda ve elektrikte fiyat artışı öngörülmediğini, petroldeki otomatik fiyatlandırmadan dolayı akaryakıtta aşağı ve yukarı yönlü değişimler olabildiğini söyledi. Bugün itibarıyla 850 yerleşim yerine doğal gaz verildiğini vurgulayan Bayraktar, “Şehre büyük bir rahatlık getiriyor. İnsanların konforuna katkı sağlıyor ama özellikle hava kalitesine ciddi anlamda katkı sağlıyor. Dolayısıyla şehirlerimizin ulaştırmadan binalara, binalardaki enerji verimliliğine kadar birçok alanda daha akıllı şehirler haline gelmesi, yaya dostu şehirler haline gelmesi açısından yapılacak birçok alan var.” diye konuşu.

 

Karadeniz’de Hedef Üretime Odaklanmak

Bayraktar, 2020 yılında Karadeniz’de doğal gaz keşfini anımsatarak “Karadeniz Gaz Sahası’nda 2024’teki hedefimiz üretime odaklanmak. Üç gemimiz yoğun bir şekilde üretimi arttırmaya dönük çalışmalarına devam ediyor. Bununla beraber Akdeniz’de Abdülhamid Han gemisi sondaja devam ediyor. Keşifle alakalı özellikle Karadeniz’de birkaç planımız var.

Dolayısıyla 2024 bu anlamda yeni bir keşif yılı da inşallah olabilir ama herhangi bir sondaj yapmadan, evet ümitvar olduğumuz tablolar var ama herhangi bir sondaj yapmadan da şu an bir şey söylemek mümkün değil. Ama yeni keşif haberlerini 2024’te Karadeniz’den inşallah bu sondajların sonucunda verebiliriz.” dedi.

 

27 Kuyudan 33 bin Varil Petrol

Gabar’da petrol üretimi hakkında da bilgi veren Bayraktar, “Dağlarda muazzam bir çalışma var. Yaklaşık günlük 33 bin varile ulaştığımız bir bölge. 27 tane sondaj kuyumuz orada. 2024, hem Sakarya’da hem Gabar’da üretimi artırma yılımız olacak. 2024 yılı için Gabar hedefimiz 100 bin varile çıkmaktı. 2024 yılı sonunda bu rakama ulaşmış olacağız. Bu ülkemiz için önemli bir aşama.” ifadelerini kullandı.

 

6 Bin 500 Megavatlık Yenilenebilir Portföy

Bayraktar, Birleşik Arap Emirlikleri ile stratejik ortaklık çerçeve anlaşması imzalandığını, anlaşmanın TBMM tarafından onaylandığını anımsatarak “Biz artık şu anda ne aşamadayız? Somut projeleri ki bunların içerisinde 6 bin 500 megavatlık yenilenebilir proje var. Güneş ve rüzgar projeleri var. Off shore da dahil olmak üzere yani rüzgar, deniz üstü rüzgar dediğimiz projelerde dahil olmak üzere 6 bin 500 megavatlık bir yenilenebilir portföyü var.

Enerji ile alakalı teknik ekipler şu anda çalışmalarına devam ediyor. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde bunların somut bir anlaşmaya dönmesini hedefliyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

 

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi