enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3351
EURO
35,1893
ALTIN
2.248,01
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
15°C
Adıyaman
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Yağmurlu
11°C
Perşembe Az Bulutlu
13°C
Cuma Az Bulutlu
11°C
Cumartesi Çok Bulutlu
12°C

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ’NDEN DÜNYA BİLİMİNE KATKI

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ’NDEN DÜNYA BİLİMİNE KATKI
REKLAM ALANI
01.03.2016
0
A+
A-

 
-Yakın Doğu Üniversitesi’nden dünyanın önde gelen bilimsel çalışmalarına katkı…

 

-Yakın Doğu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, madde oluşumu altyapısının inceleyen deneyinde KKTC’yi temsil ediyor.

 

Yakın Doğu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Ruhi Uman, atom çekirdeğinin oluşumu altyapısının inceleyen BESIII Deneyi’nde hem Türkiye’yi hem KKTC’yi temsil ederiyor.

 

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Yakın Doğu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Ruhi Uman’ın katıldılığı BESIII Deneyi’nin, İsviçre’de CERN Laboratuarları’nda yapılan ATLAS deneyinin bir benzeri olan ve Amerika, Rusya, Almanya, İsviçre, Çin olmak üzere toplam 10 ülkenin katılımı ile Pekin’in BEPC laboratuarlarında yürütülen bir proje olduğu belirtildi. Yürütülen projede Yakın Doğu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Ruhi UMAN’ın, Türkiye’yi ve K.K.T.C’yi temsilen deneylere katıldığı bildirildi.

 

3-4 Giga Elektron Volt enerjili parçacıklar üzerinde deneyler yapılıyor…

Yakın Doğu Üniversitesi’nin Mühendislik Fakültesi’nin deneylere katılarak katkı koyduğu BESIII Deneyi’nde, atom oluşturan kuark’ların araştırılması 3-4 GEV ( Giga Elektron Volt) enerjili parçacıklar üzerinde araştırmalar yürütülüyor. Yakın Doğu Üniversitesi Mühendislik Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Ruhi Uman’ın ve dünya bilim adamlarının katılımı ile Pekin’de Yakın Doğu Üniversitesi Süper Bilgisayarı’nda imkanları değerlendirilmiştir ve süper bilgisayarın kullanılarak parçacık fiziği araştırmalarında kullanımı uygun görülmüştür.

 

Konu ile ilgili araştırmaları yüksek impaktlı dergilerde yayınlandı…

Yakın Doğu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Ruhi Uman’ın Eylül 2015 ve Ocak 2016 aylarını kapsayan 4 ay içerisinde, Parçacık Fiziği ve BESIII deneklerini içeren 4 makalesi yüksek impact factor’lü dergilerde Yakın Doğu Üniversitesi adına yayınlanmıştır.

 

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Yakın Doğu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Ruhi Uman, böyle büyük bir projede yer almaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. “Yakın Doğu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi olarak; bilime katkı koymak için sürekli olarak araştırma, geliştirme ve deneylere destek veriyoruz. Sürekli gelişen bir alanda gelişime katkı sağlamak, bizler için son derece önemli. Amerika, Rusya, Almanya, İsviçre, Çin olmak üzere toplam 10 ülkenin katılımı ile Pekin’in BESIII laboratuarlarında yürütülen Atom çekirdeğin altyapısıni inceleyen deneyinin bir parçası olmaktan hem KKTC adına hem de bilim adına bir katkı sağlamaktan dolayı son derece mutlu ve gururluyum” dedi.

 

 

Doç. Dr. İsmail Ruhi Uman Kimdir?

İsmail Ruhi Uman, dünyanın önde gelen Nükleer Araştırma Merkezleri’ndeki(LNGS, CERN, FERMILAB, IHEP) deneylerde yeralan bir parçacık fizikçisidir.

1963’teİstanbul’da doğmuş olan İsmail Ruhi Uman, hem Türkiye Cumhuriyeti hem de İtalyan vatandaşıdır.

1993’teİtalya’nın Perugia Üniversitesi’nde Fizik Bölümü’nde yüksek lisansı bitirmiştir.

Astro-parçacık fiziğindeki ilk tecrübesini İtalya’daki Gran Sasso dağların altındaki LVD deneyinde, uzaydan gelen kozmik ışınları ve nötronları araştırarak kazanan İsmail Ruhi Uman, 1995 yılından beri CERN’deki deneylere katılarak spektroskopi çalışmalarına devam etmektedir. Almanya’daLüdwig Maximilian Üniversitesi’ndedoktora (2001) çalışmalarını tamamlamıştır.

 

Avrupa’nın yanı sıra Chicago’daki Northwestern Üniversitesi’nde ve Fermilab Hızlandırıcı Merkezi’nde araştırmacı olarak çalışmıştır.

Çin bilimlerakademisine ait olan IHEP laboratuarlarındaki BESIII deneyine katıldı ve aynı zamanda Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından desteklenen Türk Hızlandırıcı Merkezi’nin tasarımına katkıda bulunmuştur.

İsmail RuhiUman, Türkiye’nin dünyadaki en üstün teknolojiye sahip olabilmek için Yüksek Enerji Fizik laboratuarlarında AR-GE’de aktif bir rol oynanması gerektiğine inanan ve “CERN’den geri adım atmayın” çağrısı yapan Türk fizikçileri arasındadır.

   

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi