enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
32°C
Adıyaman
32°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
31°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Çok Bulutlu
21°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C

Vekil Muammer Avcı, Dünya Madenciler Günü’nü kutladı

Vekil Muammer Avcı, Dünya Madenciler Günü’nü kutladı
REKLAM ALANI
06.12.2023
0
A+
A-

Vekil Muammer Avcı, Dünya Madenciler Günü’nü kutladı

Ak Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı, TBMM Genel Kurulu’nda Dünya Madenciler Günü dolayısıyla konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında madenlerde hayatını kaybeden madencileri rahmetle yâd eden Vekil Avcı, Zonguldak’ın taşkömüründen sonra doğalgaz ile yeniden enerji üssü olduğunu vurguladı. Konuşmasında ayrıca madencilerin 6 şubat depreminde fedakarca gerçekleştirdiği arama-kurtarma çalışmalarına değinen Vekil Avcı, “ milletimizin gönlünde ki müstesna yerini pekiştirmişlerdir ” dedi.

Vekil Avcı, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Dünya genelinde Madenciler Günü olarak kutlanan, 4 Aralık günü; şüphesiz emeğin, üretimin ve alın terinin başkenti; ülkemizin sanayileşmesinde lokomotif olmuş, Zonguldak’ımız için ayrı bir öneme sahiptir.

8 Kasım 1829’te, şehrimizin simge ismi Uzun Mehmet’in, Neyren Köyü civarında “kara elmas “ olarak adlandırdığımız taşkömürünü keşfetmesi ile birlikte, şehrimiz madenciliğin ana vatanı olduğu gibi iş için Zonguldak’a gelen on binlerce maden işçisine de ekmek kapısı olmuş, misafirperverlik göstermiştir.

İfade etmeliyim ki yüzölçümü 3.341 km2 kare olan Zonguldak’ın her bir metre karesi helal lokma için yerin metrelerce altında çalışan madencilerin alın teri ile sulanmıştır.

1829 yılından bu zamana tam 194 yıldır ülkemizin sanayileşmesinde taşkömürü ile öncü olmuş Zonguldak, 3 Mart 1992 yılında meydana gelen ve 263 madenci kardeşimizin şehit olduğu Grizu patlaması gibi birçok acıyı da yaşamış ve bağrına basmıştır.

Yerin yüzlerce metre altında, madenci feneriyle geleceğimizi aydınlatan Madencilerimiz, ülkemizin yaşadığı felaketlerde gönüllü olarak milletimizin yanında olmuştur.

6 Şubat tarihinde yaşadığımız ve acısını hala yüreğimizde hissettiğimiz asrın deprem felaketinde  “ kömür için değil ömür için geldik” diyerek, kimsenin girmeye cesaret edemediği enkazlara girerek kurtarma çalışmalarına katılan madencilerimiz, milletimizin gönlündeki müstesna yerini bir kez daha pekiştirmiştir.

Ülkesi ve milleti için her koşul ve şartta adanmış gönüllüler olarak sahaya çıkan madencilerimizi, elbette acı gününde devletimizde unutmuyor.

3 Mart 2023 tarihinde resmi gazetede yayınlanan yönetmelik kapsamında Yer altı kömür madenlerinde bugüne kadar yaşanan kazalarda yaşamlarını yitiren madenci kardeşlerimizin yakınlarına bir kişilik istihdam hakkı tanınarak vefat eden madencinin yakınlarından biri kamuda sürekli işçi olarak iş başı yaptırılıyor. Bu kapsamda sadece Zonguldak’ta 496 madenci şehidi yakını kamuda istihdam edildi. 255 vatandaşımızın ise işlemleri devam ediyor, inşallah kısa süre sonra onlarda iş başı yapacaklardır.

Geçmiş yüzyılında, taşkömürü ile demir çeliği ile termik santralleri ile ülkemizin kalkınmasında, endüstrileşmesinde lokomotif olan Zonguldak’ımız, Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında da enerji üssü olmaya devam edecektir.

20 Nisan 2023 tarihinde, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle, denizin 174 km açığından, Filyos’ta 1.ci Faz gaz işleme tesisimize getirilen doğalgazı, “ Korkma Sönmez Bu Ateş “ sloganıyla sisteme dâhil edilmesi töreni gerçekleştirilmiştir.

Burada ki tesis, günde 10 Milyon gazın killerinden, kumlarından, partiküllerinden ayrıştırma kapasitesine sahip bir tesistir. Bu tesiste şuanda günde 4 Milyon 500.000 ton gazın işlenmesi gerçekleştirilmektedir. Bu rakam 2024 yılının ilk çeyreğinde 10 Milyon m3 seviyesine çıkacaktır.

Diğer yandan yine an itibariyle 51 gemi ile denizin 2200m derinliğinde 30 kuyunun açılması çalışması devam etmektedir. Bir yandan kuyu açma çalışmaları devam ederken, karada ve denizin üzerinde yapımı devam eden 2.faz işletme tesisimizi de kuruyoruz. İnşallah 2025 yılında 2.ci fazda da 30 Milyon m3 gazın işlenmesi hedeflenmektedir.

Toplamda günde 40 milyon m3 doğalgazın üretimi demek, yılda 15 Milyar m3 doğalgazın Zonguldak’tan ana sisteme dâhil edilmesi anlamına gelmektedir.

Bu rakam ise ülkemizde ki ülkemizde ki tüm konutlarda ki yılda 20 Milyar m3 doğalgazın %75’ini Zonguldak’ımızdan karşılanır hale gelinmesi demektir.

Bu duygu ve düşüncelerle; her zaman rahmet ve minnetle yâd edeceğimiz, tüm madenci şehitlerimize yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Tüm yakınlarına sabırlar diliyorum.

Yine ekranları başında bizleri takip eden tüm madenci kardeşlerimize, hassaten Zonguldak’taki madenci kardeşlerimize selamlarımı arz ediyor, işlerinde kolaylıklar diliyorum.

Gazi Meclisimizden tüm madenci kardeşlerimizin, Dünya Madenciler Gününü kutluyor, genel kurulu saygıyla selamlıyorum.”

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi