enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Parçalı Bulutlu
24°C
Adıyaman
24°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C

Usturanın Meşinle Dansı

Usturanın Meşinle Dansı
REKLAM ALANI
15.08.2015
0
A+
A-

Usturanın Meşinle Dansı

Zaman denilen şeyin hızla geçmesi bir yana; arkada bıraktıkları bize ait hatıralar manzumesi bir bakıma.

Bazen ardımızda öyle şeyler kalır ki gelecek nesillere anlatılması bile zordur. Zorluğu bir yana inandırıcı bile gelmez.

Her geçen gün yeni şeyler giriyor hayatımıza. Bu hızlı değişime ayak uydurmakta zorlanıyoruz bazen. Bazen iyi ki kurtulmuşuz derken, bazen de tebessümle anıyoruz hatıralarımızı. Her ne surette olursa olsun hatıralar bir yerimize saplanıyor. İstemesek de reddediyoruz.

Karasaban, pulluk, traktör, biçerdöver birbirinin devamı ve işi daha da kolaylaştıran araçlardan. Ancak karasabanı yeni nesle anlatmanın zorluğunu bilebilir misiniz? Çünkü inanılacak gibi değil de ondan.

Yazının başlığından da anlaşılacağı üzere sizlere eski berberlerin usturalarından bahsetmek isterim.

Ustura, makas, fırça ve sabun bir berberin sermayesi. Bütün kazancını ustalığına bağlı olarak bunlarla karşılıyor. Mesleğin olmazsa olmazlarından yani. Makas ve fırça ilk halini korumakta. Uzun süre de koruyacağa benziyor. Yalnız sabun bir değişikliğe uğradı. Bazı berberler taraş macunu, bazıları da tıraş köpüğü kullanılıyor. Ancak eski hali hala daha geçerliliğini koruyor.

Ustura ise şekil itibariyle aynı ise de mahiyet olarak değişti. Çünkü şimdiki usturalar jiletin aparatı, başka bir değişle muhafazası olarak kullanılıyor. Yani sakal tıraşları jiletle yapılıyor.

Eskiden öylemiydi ya?

Sakal tıraşları usturanın kendisiyle yapılırdı. Berber büyük bir itina ile müşterinin yüzünü önce ‘köpükler’ daha sonra da usturayı eline alırdı. Aslına bakarsanız bu durum müşteriyi biraz tedirgin etse de başka çaresi yoktu.

Çok eşya gibi ustura da zamanla kendisine ait özelliğini kaybederdi. Tabiri caizse kesen yeri körelirdi. Şimdikiler jiletle tıraş ettiklerinden çözümü kolay. Değiştir jileti tamam. Ancak eskiden usturanın ‘körelen’ kısmı tekrar işler hale gelmesi lazımdı.

Peki ustura nasıl keskin hale gelirdi?

Her berberin yanında kendi boy hizasında meşinden yapılmış kemer genişliğinde ustura bileğicisi bulunurdu. Yani metal bir eşyayı, meşinle keskin hale getirmek akla ziyan bir şeydi. Berber sağ eline usturayı alır, sol eliyle bir ucu duvarda asılı olan meşini tutar, usturayı dakikalar alan bir zaman diliminde meşine sürterdi. Meşin sürtünmeyle kaygan bir hal alıyordu.

Tıraş olmak da,  tıraş etmek de zor işti vesselam.

Şöyle bir maziye dönelim dedik.  Ancak elektrikli tıraş makinelerinin ‘homurtusu’ tıraşın keyfini hep kaçırdı aslında.

Sıhhatler olsun efendim.

 

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi