enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Parçalı Bulutlu
24°C
Adıyaman
24°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
25°C
Pazartesi Açık
27°C
Salı Açık
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

Türkiye’de bir ilk; Hukukçu Altıparmak Twitter’ı mahkum ettirdi

Türkiye’de bir ilk; Hukukçu Altıparmak Twitter’ı mahkum ettirdi
REKLAM ALANI
02.06.2023
0
A+
A-

Ulusal haber kanallarında yaptığı siyasi değerlendirmelerle tanınan Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Hukuk Danışmanı Avukat-Arabulucu Cüneyd Altıparmak, Twitter platformunda gördüğü hakaret ve ayrımcılık içeren ifadeleri şikayet ederek yargıya başvurdu. Mahkeme, Twitter’ın yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle mağdur olan Avukat Altıparmak lehine tazminata hükmetti.

 

Mahkeme kararını verirken, Twitter’ın kendi belirlediği kullanım koşullarına aykırı şekilde hareket ettiğini ve nefret içerikli ifadelerin kaldırılmamasıyla mağduriyetin devam ettiğini vurguladı. Kararda, Twitter’ın kullanıcılar arasında ayrımcılık, hakaret ve nefret söylemi gibi olumsuz davranışların önlenmesi için gerekli tedbirleri alması gerektiği belirtildi.

 

Avukat Altıparmak, sosyal medyanın artan kullanımıyla birlikte hakaret ve ayrımcılık içeren ifadelerle karşılaşan kişiler arasında sadece kendisinin değil, birçok insanın yer aldığını ifade etti. Kendisi de bu durumdan etkilendiğini belirten Altıparmak, mahkemenin verdiği kararın diğer mağdurlara da örnek teşkil edeceğini söyledi.

Türkiye’de son dönemde sosyal medyada yer alan hakaret, ayrımcılık ve nefret içerikli ifadelerle mücadele hukuki bir boyut kazandı. Bu kapsamda yargı kararlarıyla sosyal medya platformlarının kullanıcılarını korumak için daha fazla sorumluluk almaları gerektiği belirtiliyor.

 

Ülkemizde yürürlükte olan “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” da, hakaret, ayrımcılık ve nefret söylemi içeren yayınların kaldırılması zorunluluğunu öngörüyor.

 

Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte ülkemizde bu tarz davaların artması bekleniyor. Mahkeme kararlarıyla sosyal medya platformlarının daha duyarlı bir tutum sergilemeleri ve bu tür olumsuz davranışları önleyici tedbirleri alarak kullanıcılarını korumaları gerekiyor.

 

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Avukat Cüneyt Altıparmak şunları kaydetti:

 

“Uzun bir süredir üzerinde çalıştığımız bir davada karar verildi… Karar Türk Hukuku v. Sosyal Medya Kuralları karşılaşmasında önemli bir dönemeç…#Twitter’in yayın sorumluluğu noktasında tazminat ödemesine hükmedildi. Karar yeni ve henüz gerekçesi yazılmadı. Ancak karar Türkiye açısından bir ilk sayılabilir… Twitter’ın bilgi paylaşmama, resmi muhatap olmaktan kaçınma ve yayınları engellemekten imtina etmesi noktasında bu karar önemli. Zira sosyal medya platformları kendi kurallarına göre olayları değerlendiriyordu. Ve Türk Yargısını dikkate almıyordu.

Mahkeme, kendi nitelemeleri ile davranan Twitter’in yükümlülükleri yerine getirmemesi ve nefret, ayrımcı ve hakaret içeren ifadeleri şikayet edilmesine rağmen kaldırmamasını hukuka aykırı kabul ederek, mağdurlar lehine tazminata hükmetti.

 

Kararın gerekçesi çıkınca detaylarını paylaşacağım. ”

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi