enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3862
EURO
34,7837
ALTIN
2.395,62
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Hafif Yağmurlu
23°C
Adıyaman
23°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
20°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Türkiye Kent Konseyleri, “Kocaeli Buluşması” renkli başladı

Türkiye Kent Konseyleri, “Kocaeli Buluşması” renkli başladı
REKLAM ALANI
02.02.2024
0
A+
A-

Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanlığı’nı Cumhuriyet’in 100. Yılında yürüten Ankara Kent Konseyi, dönem başkanlığını Kocaeli’ne devrediyor. Bu kapsamda Türkiye Kent Konseyleri Birliği ile Kocaeli Kent Konseyi ev sahipliğinde, “Yeni Yüzyılda Erişilebilir Kentler” temalı Kocaeli Buluşması ve 15. Dönem Başkanlık Devir Teslim Töreni düzenlenecek.

3 Şubat Cumartesi Kocaeli’nde gerçekleştirilecek buluşma öncesi Kocaeli Kent Konseyi ev sahipliğinde ‘Kocaeli Kültür Gecesi” tanışma programı gerçekleştirildi. Programa, Türkiye Kent Konseyleri 14. Dönem Başkanı, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, Türkiye Kent Konseyleri 15. Dönem Başkanı, Kocaeli Kent Konseyleri Genel Sekreteri Sedat Köse, Kent Konseyleri Kurucu Başkanı Necati Binici, Kocaeli Yerel Kültür Platformu Başkanı Metin Şentürk, TKKB Yönetim Kurulu Üyeleri ile farklı illerinden gelen Kent Konseyleri Birliği başkan ve yöneticileri katıldı.

41 çeşit lezzet görücüye çıktı

Tanışma programında Kocaeli Kent Konseyi Yöresel Değerler Çalışma Grubu ve Kocaeli Yerel Kültür Platformu üyesi kadınlar kentin coğrafi işaretli lezzetlerinin sunumunu gerçekleştirdi. Maniler okunan programda 41 çeşit lezzet katılımcıların beğenisine sunuldu.

Programda Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz katılımcılara teşekkür etti, misafirleri Kocaeli’nde ağırlamaktan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi.

Halil İbrahim Yılmaz: Hayata dair politikanın çözemeyeceği konuları ortak akılla çözmekle ilgili irade koymanın merkezidir Kent Konseyleri kültürü

Türkiye Kent Konseyleri 14. Dönem Başkanı ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, depremin etkileri ve alınması gereken tedbirleri konuşarak devraldıkları dönem başkanlığını, engelsiz şehirleri konuşarak devrettiklerini belirterek şöyle konuştu:

“Hayata dair politikanın çözemeyeceği konuları ortak akılla çözmekle ilgili irade koymanın merkezidir Kent Konseyleri kültürü. Engelsiz kentler için, bu yurttaki, coğrafyadaki kentteki engellerden daha önemlisi hücrelerdeki engelleri kaldırmakla alakalı önyargıları kırmak. Sismik fay hatlarından daha tehlikelidir beynimizdeki fay hatları önce onları kıracağız, önce beynimizdeki engelleri kaldıracağız. Birbirimize karşı önyargılarımızı yıkacağız. Ondan sonra kentleri tedavi etmeye çalışacağız. Ama bu kültür hayatımıza dair bütün cümleleri ötelemeyi gerektiren bir kültür. Sevgili Sedat Başkan 41 dakikalık bir kent derken o 41’in ve 41 günün çeşitli hikayesi olduğunu anladık biz bugün”

“Coğrafi işaretli ürünlere Avrupa Birliği tescili almadığınız müddetçe dünya pazarında hak ettiği ekonomiyle tanışmamış oluyor”

Türkiye’de ekonominin yüzde 72’sinin hizmetler sektörü olduğunu kaydeden Yılmaz,” Dolayısıyla sanayi kenti olan Kocaeli sanayinin geliştiği yerde kültür gelişir. Gelişmişlik artar hayata karşı kültür ve deneyimler kıyama kalkar, hoşgörü artar. Sanayinin geliştiği kentlerde aslında doğru orantılı olarak turizm de gelişir hizmetler sektörü de gelişir. Çünkü sanayi bir kültürdür. Dünyanın her yerinden bu sanayi ile temasa gelen insanlar bu kentin yemekleriyle coğrafi işaretli ürünleriyle tanışmadığı müddetçe burası o zaman gelip görülen, konaklanmayan bir kent olur. Bu durumda hizmetler sektörü gelişmez ve ekonominin yüzde 72’sinden nasibini almaz. Son 1 yılda olağanüstü emek sarf edildi, coğrafi işaretli ürünlerle ilgili Türkiye’de 800’den fazla ürüne teşhir alındı. Ama bu ürünlere Avrupa Birliği tescili almadığınız müddetçe dünya pazarına hak ettiği ekonomiyle tanışmamış oluyor. Dağımızı, taşımızı, ovamızı, suyumuzu yok ederek ürettiğimiz bir tarım kültüründen tescilli ürünlerle markalamadığımız müddetçe doğamızı yok ederek sadece amelelik yapmış oluyoruz. Yani ürünlerimizin doğal kaynak maaliyetini hesaplamadan dünya pazarına sokmuş oluyoruz” dedi.

“Coğrafi işaretli ürünlerin de marka kenti olsun Kocaeli”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı’nın sözünü hatırlatan Yılmaz şöyle dedi:

“Yarım litrelik bir pet şişe su için 18 ton suyu sanayide kullanmak zorunda olduğumuzu söyledi. Yani bir kot pantolon için 20 ton su kullanıyoruz biz. Dolayısıyla 1 tişört için 1700 Lt. su kullanıyoruz. Doğal kaynaklarını yok eden bir coğrafyanın gelecek 100 yılda gıda sıkıntısı çekeceğini, yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayamayacağını bilmek zorundayız. Onun için kültürümüzü tescilleyeceğiz. Coğrafi işaretli ürünlerimizi markalayacağız. Bugün Avrupa’da 20’den fazla aldığımız tescili bu sanayi kültürü ve bu deneyimle birleştirerek tescilli ürünlerle beraber 1 TL’ye sattığımızı 100 TL’ye satarak dağımızı taşımızı katma değerli halde dünyanın önüne sereceğiz. O açıdan da bugün bu kent konseylerinin devir teslim töreninin kültürel bir markalamayla yapmamız ekonomiye ve gelecek kuşaklara da nefes alacak bir çığlığı atmanızı sağlamıştır. Tebrik ediyorum sizi coğrafi işaretli ürünlerin de marka kenti olsun Kocaeli diyorum”

 

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi