enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3862
EURO
34,7837
ALTIN
2.395,62
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Hafif Yağmurlu
20°C
Adıyaman
20°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Çok Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Açık
22°C

Türk Dünyası İş Forumu, İş Dünyasının Liderlerini İstanbul’da Buluşturdu

Türk Dünyası İş Forumu, İş Dünyasının Liderlerini İstanbul’da Buluşturdu
REKLAM ALANI

 

İstanbul, Türk Dünyası İş Forumu’na ev sahipliği yaparak iş dünyasının liderlerini bir araya getirdi. Etkinlik, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenirken, Türk İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (Türk Konseyi) ülkelerinden gelen bakanlar, yardımcı bakanlar ve delege heyetlerinin katılımıyla gerçekleşti.

Türk Konseyi: Dünya Ekonomisi ve Sahnesinde Önemli Bir Güç

Türk Konseyi Dış Ticaret ve Ekonomiden Sorumlu Bakanlarının 12. Toplantısı, Şişli’deki gerçekleşti. Toplantının ardından “Türk Dünyası İş Forumu” Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın da katılımıyla düzenlendi. Türk Konseyi Genel Sekreteri Kubançbek Ömüraliyev, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu ile birlikte Azerbaycan, Kazakistan, Kıbrıs, Kırgızistan, Türkmenistan ve Macaristan’dan gelen bakanlar, yardımcı bakanlar ve delege heyeti etkinliğe katıldı. Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat, forum katılımcılarına hitap etti.

Türk Konseyi’nin Ekonomik Gücü

Ticaret Bakanı Ömer Bolat katılımcılara Türk Konseyi, 170 milyonu aşan genç nüfusu, milli geliri 1.5 trilyon dolara yaklaşan ve toplam dış ticaret hacmi 1.2 trilyon dolara yaklaşan önemli bir dünya ekonomisi ve sahnesi gücüne sahip. Türk Konseyi, yeni üyelerin katılımıyla ailesini daha da güçlendiriyor. Macaristan ve Türkmenistan’ın ardından geçen yıl Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gözlemci üye olarak katıldı ve Türk Konseyi’ni daha da güçlendirdi. Yeni üyelerin katılımıyla elde edilen bu güçle, ticari gelişimdeki güçlü potansiyellerini artırmaya çalışıyorlar.

Hisarcıklıoğlu: “Türk Dünyası Büyük Bir Güç Olabilir”

İstanbul’da düzenlenen Türk Dünyası İş Forumu’na ev sahipliği yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu, katılımcılara hitap ederek Türk dünyasının büyük bir güç haline gelebileceğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu’nun açılış konuşmasından öne çıkan noktalar şu şekildedir:

Üye ülkeleri her fırsatta ziyaret ettiğini ve üretimi çeşitlendirmeyi ve özel sektöre vurgu yapmayı amaçlayan politika ve uygulamaları gördüğünü ifade etti. Doğal kaynaklara sahip olmanın gelişim için yeterli olmadığını, ekonomik yapının çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Sanayi ve ticarete odaklanmanın, girişimciliği güçlendirmenin önemini vurguladı. Ülkelerin ve halkların daha zengin olabilmesi için tek yolun ticaret işbirliği geliştirmek olduğunu belirtti.

Ticaret hacminin artırılması gerektiğini ve bu konuda engellerin kaldırılmasının önemini vurguladı. Gümrük geçişlerinin önemine dikkat çekti ve bu konuda Türkiye’nin başarılı projeler gerçekleştirdiğini ifade etti.

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Türkmenistan, KKTC, Macaristan ve Türkmenistan’ın gözlemci üye olduğu Türk Konseyi’nin ekonomik büyüklüğü yaklaşık 1.3 trilyon Amerikan doları, dış ticaret hacmi 856 milyar Amerikan doları ve 174 milyon genç nüfusa sahiptir.

Ülkeler arasında serbest ticaret anlaşmalarının yapılmasını ve yatırımcıları çekmek için uluslararası tahkim sistemini oluşturmanın önemini vurguladı. Türkiye’nin bu alandaki başarısını örneklerle aktardı ve Türk Konseyi ülkelerinin İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri olarak dayanışma içinde çalışarak hükümetlerinin başarılı olabileceğine inandığını dile getirdi.

 

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi