ANKARA – BHA
Bitkisel ve hayvansal üretim yapan tüm tarımsal işletmeleri kapsayan sayım sürecinde, hane halkı işletmeleri, ortaklıklar, şirketler ve kooperatifler yer alıyor. Tarımsal işletmeler, randevu sistemiyle sayım bürolarına yönlendirilirken, tüzel kişilikler kendilerine sağlanan şifrelerle internet üzerinden veri girişinde bulunabilecek.
Sayımda toplanacak bilgiler, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), nüfus kayıtları, kadastro bilgileri ile traktör ve biçerdöver tescil verileri gibi idari kaynaklarla eşleştirilecek. Bu süreçte kullanılan yazılım ve veri altyapısı sayesinde beyan edilen bilgiler anlık olarak doğrulanabilecek.
Sayım kapsamında edinilen veriler yalnızca istatistiki analizler için kullanılacak olup, üçüncü taraflarla ya da herhangi bir kamu otoritesiyle paylaşılmayacak.
81 ilde kurulan il ve ilçe sayım komiteleri, süreç boyunca koordinasyonu sağlayacak. Sayım faaliyetleri için 973 sayım bürosu oluşturulurken, yaklaşık 3.800’ü Tarım ve Orman Bakanlığı personeli olmak üzere toplamda 5 binin üzerinde görevli sahada görev yapacak. Sayım sürecine TÜİK’in merkez ve taşra teşkilatındaki teknik personelin yanı sıra telefon operatörleri de destek verecek.
Sayımda tarımsal işletmelere ait parsel bilgileri, bitkisel üretim alanları, hayvancılık faaliyetleri, tarımsal alet ve makineler gibi çeşitli başlıklarda veri toplanacak. Bunun yanında ahır, samanlık, koruluk gibi üretim dışı kullanılan alanlarla ilgili bilgiler de sayım kapsamında yer alacak.