enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3804
EURO
34,7550
ALTIN
2.425,46
BIST
9.970,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
32°C
Adıyaman
32°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
28°C
Salı Hafif Yağmurlu
22°C
Çarşamba Yağmurlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

Tarihin En Büyük İmar, İnşa ve İhya Seferberliği Yürütülüyor

Tarihin En Büyük İmar, İnşa ve İhya Seferberliği Yürütülüyor
REKLAM ALANI
09.02.2024
0
A+
A-

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Adıyaman Deprem Konutları Kura Çekimi ve Anahtar Teslim Töreninde Konuştu

ADIYAMAN-BHA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle Adıyaman’da gerçekleştirilen Deprem Konutları Kura Çekimi ve Anahtar Teslim Törenine katıldı.

Törende İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki yer aldı.

Deprem Konutları Kura Çekimi ve Anahtar Teslim Töreninde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya konuşma yaptı.

Adıyaman’ı “bereketli toprakların, yiğit insanların yurdu” şeklinde tanımlayarak konuşmasına başlayan İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, “Sırrını taşlarına nakşeden, kadim tarihin, eşsiz güzelliklerin, umudun ve sevincin şehri Adıyaman’da siz kardeşlerimle bir arada olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Adıyaman, büyük sahabilerimizden Ebuzer el Gıfari’nin makamının olduğu, Hazreti Süreka’dan, Mahmut el Ensari’den, Mahmut Gazi hazretlerinden ve daha nice gönül sultanlarından izler taşıyan kadim bir şehirdir. Adıyaman’ın sevdası yaman, kardeşliği yaman, dostluğu yamandır” dedi.

Bu Acı 85 Milyonun Acısı Oldu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, şu şekilde devam etti:

“6 Şubat’ta Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7,7; ardından yine Kahramanmaraş Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde iki depremle sarsıldık. Dünya literatürüne giren bu iki deprem, 11 ilimizi ve 14 milyon vatandaşımızı doğrudan etkilemişti. Asrın Felaketinden etkilenen illerimizden biri de Adıyaman’dı. Adıyaman’da bu depremler sonrasında maalesef 8 bin 561 canımızı yitirdik. 6 bin 187 bina yıkıldı.

Bu acı sadece Adıyaman’ın değil, bu acı sadece Kahramanmaraş’ın, Gaziantep’in, Şanlıurfa’nın değil; 85 milyonun acısı oldu. Yüreğimiz depremde kaybettiğimiz her canımızın acısıyla kavruldu. Gözyaşlarımız sizin gözyaşlarınıza karıştı. Yurdumuzun dört bir yanından yardıma koşan her bir vatandaşımızın duygusu aynıydı, çabası aynıydı, gayreti aynıydı. Bu inançla milletimiz, Asrın Felaketi’ni asrın dayanışmasına ve birlikteliğine dönüştürdü. Ulusal ve uluslararası arama kurtarma ekipleri bölgeye akın etti.”

“Kömür İçin Değil Ömür İçin Geldik”

Zonguldak’tan ve Bartın’dan Adıyaman’a yardıma gelen madencilerin “kömür için değil, ömür için geldik” sözlerini hatırlatan İçişleri Bakanımız Sayın Yerlikaya, “Bu söz bir lokma helal rızık için yerin metrelerce altında çalışan madencilerin sözüydü. Bu söz kendi kaderiyle milletinin kaderini bir görenlerin yüreği bir çarpan milletimizin sözüydü.” ifadelerini kullandı.

Adıyaman’a Aktarılan Kaynak 6 Milyar 526 Milyon Lira

Depremin ilk anından itibaren devletin bütün imkanlarının seferber edildiğinin altını çizen İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, “Bütün varlığımızla Adıyamanlı kardeşlerimizin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz inşallah. Barınma hizmetlerine yönelik bu güzel şehrimizde yaklaşık 46 bin çadır ve 25 bin konteyner kurduk. 12 bin 789’u ev sahibi, 14 bin 860’ı kiracı olmak üzere toplam 27 bin 609 hanemize 1 milyar 144 milyon lirayı aşkın kira yardımı yaptık. İhtiyaç sahibi 9 bin 145 hanemize Esen Kart dağıttık. Depremden sonra Adıyaman’a aktarılan toplam kaynak ise 6 milyar 526 milyon liraya ulaştı.” diye konuştu.

  

32 Bin Konutun Yapımı Devam Ediyor

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yıkılan evlerin daha iyisini ve daha güvenlisini yaparak teslim etmeye devam edeceklerini vurgulayan İçişleri Bakanımız Sayın Yerlikaya, konuşmasına şöyle tamamladı:

“Adıyaman’da 38 bin 951 konut, 3 bin 386 iş yeri, 2 bin 968 ahır olmak üzere toplam 45 bin 305 hak sahibimiz bulunuyor. Bugün, 2 bin 158’i il ve ilçe merkezlerinde, 640’ı kırsalda olmak üzere toplam 2 bin 98 konutumuzun kuralarını çekip, siz kıymetli hak sahiplerine vereceğiz. Yine yaklaşık 32 bin konutumuzun yapımı da olanca hızıyla devam ediyor. İnşallah devam edenleri de hızlıca bitirecek ve sizlere teslim edeceğiz.

Biz depremin yıktığı şehirlerimizi bir an önce ayağa kaldırmanın, yeniden eski canlılığına kavuşturmanın gayretindeyiz. Adıyaman’ı eskisinden çok daha güzel, çok daha güvenli bir şeklide tekrar imar ve ihya edeceğiz inşallah. 6 Şubat depremlerinde, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum. Kuralarını çekerek, anahtarlarını teslim edeceğimiz yeni yuvaların hayırlı olmasını diliyorum.

Depremin ilk anından itibaren asrın birlikteliğine liderlik eden, kalıcı konutların yapımında güçlü iradesini ortaya koyan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum. Konutlarımızın yapımı, şehirlerimizin imar ve ihyasında büyük emek sarf eden Sayın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımıza ve Bakanlığımızın kıymetli çalışanlarına, kabinedeki tüm Bakanlarımıza, AFAD’ımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın ardından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan konuşma yaptı.


Adıyaman En Çok Yara Alan Şehirlerden Biri

Asrın felaketi olarak adlandırılan depremlerde Adıyaman’ın en çok yara alan şehirlerden biri olduğunu belirterek 8 bin 561 insanın hayatını kaybettiğini dile getiren Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan, “Depremde yıkılan 6 binin üzerindeki binaya ilave olarak acil yıkılacak durumda 8 binin üzerinde, ağır hasarlı olarak da 19 binin üzerinde bina vardı. Yapılan tespitler sonunda Adıyaman’da, yaklaşık 39 bin konut, 3 bin 400’e yakın iş yeri ve 3 bine yakın ahır olmak üzere, toplam 45 bin 305 hak sahibi belirlendi.

Bugün 2 bin 798 konutumuzun teslimini yapıyoruz” dedi.

Tarihin En Büyük İmar, İnşa ve İhya Seferberliği Yürütülüyor

Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan; dünyada 14 milyon insanı etkileyen, 11 ilin 124 ilçesindeki 7 bin mahalle ve köyde yıkıma yol açan böylesine büyük bir felaketin altından bu kadar kısa sürede kalkabilecek başka bir ülke olmayacağını söyledi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

“Gelişmiş ülkelerin dahi, bizimkine göre çok daha küçük afetler karşısında nasıl çaresiz kaldığını biliyoruz. Üstelik Türkiye, tarihinin en büyük imar, inşa ve ihya seferberliğini yaşadığı nice olumsuzluklara rağmen yürütmektedir. Sizler de takip ediyorsunuz. Terör örgütleri üzerinden ülkemize istikamet verme, toplumu huzursuz etme, siyaseti yönlendirme çabaları hiç bitmiyor. Hem sınırlarımızın ötesinde hem de şehirlerimizde birden artış gösteren terör eylemleri, provokasyonlar, tahrikler, tuzaklar boşuna değildir. Hepsi de bu amaca hizmet etmek üzere yazılmış, aynı senaryonun bir parçası olarak tedavüle konulmuş araçlardır. Bu oyunu kuranların bilmedikleri bir şey var: O da, Türkiye’nin artık eski Türkiye olmadığıdır.”

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi