Mine Köseler /BOSNA HERSEK -BHA
Srebrenitsa’da 1995 yılında gerçekleştirilen soykırımın 30. yıldönümünde, binlerce kişi sabah saatlerinde Potočari Anıt Mezarlığı’na akın etti. Katliamda hayatını kaybeden kurbanlar anıldı.
Bosna-Hersek İslam Toplumu’nun en yüksek dini otoritesi olan Reis-ul-ulema Hüseyin Kavazoviç, cenaze namazını kıldırdıktan sonra şu sözleri ifade etti: “Bu beyaz mezar taşları, düşmanın zulmüne ve dünyanın duyarsızlığına tanıklık ediyor. Srebrenitsa özgürlüğümüz ve barış içinde yaşamamızın bir teminatı olsun. Yaşanan acılar halkın hafızasında sonsuza dek yer edecek. Kötülüğün kahramanları, yalanlarla kurban ile suçlu arasındaki farkı silmek istiyor. Asla, asla.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan mesaj gönderdi
Törene çok sayıda ülke temsilcisi katıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yaptığı açıklamada, “Srebrenitsa’yı asla unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yayınladığı video mesajda, “Gazze’de yaşananlar, uluslararası toplumun Srebrenitsa’dan ders çıkarmadığını gösteriyor” ifadelerine yer verdi.
Yedi Kurban Daha Ebedi İstirahatgahına Uğurlandı
Bu yıl kimlikleri tespit edilen yedi kurban daha toprağa verildi. En genç kurbanlar arasında, öldüklerinde 19 yaşında olan Senajid Avdić ve Hariz Mujić bulunuyor. En yaşlı kurban ise 1928 doğumlu Fata Bektić. Bazı kurbanların yalnızca bir veya iki kemik parçası bulunabildiği için defin işlemi bu yıl gerçekleşti.
Anıt Merkezine 6.765 Kurban Defnedildi
Srebrenitsa-Potočari Anıt Merkezi’ne bugüne kadar 6.765 soykırım kurbanı defnedildi. Binden fazla kişinin kalıntılarına ise hala ulaşılamadı. Kurbanlar Doğu Bosna-Hersek’in farklı belediyelerinden, toplu mezarlarla birlikte 150 farklı noktadan çıkarıldı.
Uluslararası Hukuk Ne Diyor?
2007 yılında Uluslararası Adalet Divanı, Srebrenitsa’da yaşananları resmi olarak “soykırım” olarak tanımladı. Bugüne kadar 54 kişi toplamda 781 yıl ve beş müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Sırp Cumhuriyeti’nin savaş dönemi liderleri Radovan Karadžić ve Ratko Mladić de müebbet hapisle cezalandırıldı.