enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,1983
EURO
35,0026
ALTIN
2.451,40
BIST
10.200,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
21°C
Adıyaman
21°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Açık
28°C

Ramazan Ayı ve Beslenme

Ramazan Ayı ve Beslenme
REKLAM ALANI
22.03.2024
0
A+
A-

Dyt. Feyza Çağlar Yazdı “Ramazan Ayı ve Beslenme”

Ramazan ayı, gün boyunca güneş batana kadar besin ve sıvı alımının olmadığı ancak enerji kısıtlamasının bulunmadığı bir oruç türüdür. Bu ay boyunca, öğün sıklığı, içeriği, enerji ve besin öğeleri alımı değişiklik gösterir. Ramazan orucuyla ilgili yapılan araştırmaların sonuçları çeşitlilik gösterse de, uzun süreli açlık ve beslenme alışkanlıklarındaki değişimler, uyku düzeni ve fiziksel aktivite seviyesi bazı fizyolojik değişikliklere neden olur.

Ramazan ayı boyunca beslenme ve yaşam koşullarına bağlı olarak enerji ve besin öğelerinin alımında farklılık gözlenmiştir. Enerji alımı genellikle Ramazan’ın ortasında artarken, Ramazan sonunda tekrar başlangıç seviyelerine yaklaşır. Ayrıca, erkeklerin enerji alımı genellikle kadınlardan daha yüksektir.

Beslenme alışkanlıkları başlangıçtan ortaya ve ardından sona doğru değişir. Ramazan’ın ortasında karbonhidrat ve yağ tüketimi artarken, protein tüketimi azalır. Ramazan sonunda ise karbonhidrat tüketimi artar, ancak protein, yağ ve lif tüketimi azalır. Su tüketimi Ramazan ayında önemli ölçüde artar. Başlangıç ve son arasındaki beslenme alışkanlıklarına göre, bazı vitaminlerde ve minerallerde düşüşler gözlemlenir.

Ramazan orucu sırasında açlık kan glukozu, kreatinin, toplam kolesterol ve LDL kolesterol düzeylerinde artışlar görülürken, HDL kolesterol ve HbA1c düzeylerinde azalmalar meydana gelir.

Yapılan bazı çalışmalarda da Ramazan orucunun sonunda, katılımcıların bel çevresi, kalça çevresi ve bel kalça oranlarında anlamlı bir azalma görülür. Ancak, cinsiyete göre incelendiğinde, erkeklerde yağ oranında azalma, kadınlarda ise BKİ değerlerinde artış tespit edilir.

Sonuç olarak, Ramazan orucunun sağlık üzerindeki etkilerini değerlendirebilmek için sağlıklı bir beslenme önemlidir. Bu süreçte enerjinin yağdan gelen yüzdesinin normal sınırlar(total enerjinin %25-30’ unu geçmemeli) içinde tutulmasına dikkat edilmeli ve tekli ve çoklu doymamış yağ içeren besinler tercih edilmelidir. Ayrıca, karbonhidrat, protein ve yağdan gelen enerji oranlarının dengelenmesi ve bol sıvı tüketimi de önemlidir. Besin çeşitliliğinin sağlanmasıyla vitamin ve mineral alımında azalmalar önlenebilir.
Dyt. Feyza Çağlar

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi