enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5967
EURO
34,8303
ALTIN
2.503,68
BIST
9.460,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Açık
24°C
Adıyaman
24°C
Açık
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C

Obama: Suriye Satranç Tahtası Değil

Obama: Suriye Satranç Tahtası Değil
REKLAM ALANI
03.10.2015
0
A+
A-

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya’nın Esed rejimine destek için Suriye’de başlattığı hava saldırılarının “felakete davetiye çıkardığını” ve bu durumun Rusya’yı “çıkamayacağı bir bataklığa çekeceğini” söyledi.

Beyaz Saray’da basının sorularını yanıtlayan Obama, Putin’in IŞİD ile ‘Esed’in gitmesini isteyen ılımlı Sünni muhalifler’ arasında fark görmediğini söyledi. Obama, “Onların bakış açısından hepsi terörist. Bu durum da felakete davetiye çıkarıyor” dedi.

“Rusya başarılı olmuyor, sadece dikkat çekiyor” diyen Obama, Rusya’nın hava saldırılarına rağmen gerginliği düşürebilmek için Washington’ın Moskova ile çalışabileceğini ifade etti.

“Türklerle ve diğer müttefiklerimizle birlikte çalışarak Suriye sınırını nasıl daha güvenli hâle getirebileceğimize bakıyoruz” Obama, Suriye’yi ABD ile Rusya arasında vekalet savaşı yaşanan bir yer haline getirmeyeceklerini söyledi, “Suriye süper güçlerin satranç tahtası değil” dedi.

Muhaliflere ABD desteği sürecek

Moskova’yı Suriye nüfusunun büyük bir çoğunluğu tarafından reddedilen bir rejimi desteklemekle suçlayan Obama, ABD’nin ılımlı muhalifleri desteklemeye devam edeceğini çünkü bu grupların “Esed rejimi sonrası bir araya gelerek birlikte ülkeyi yeniden bağdaştırabileceğini” söyledi.

Putin’in Esed rejimine askeri desteğini sürdürüp siyasi çözüm yönünde adım atmaması halinde bataklığa çekileceğini söyleyen Obama şöyle devam etti:

“Putin’e siyasi bir geçiş konusunda ortakları İran ve Esed ile anlaşması halinde onunla çalışacağımı söyledim. Bir anlaşmayla sağlanacak çözüme tüm dünya kamuoyunu dahil edebiliriz fakat sadece askeri bir çözüm olacaksa, Rusya ve İran Esed’i destekleyip nüfusu bastırmaya çalışacaksa, bu yalnızca onları bataklığa çekmeye yarar.”

7 ülkeden ortak çağrı

Rusya, Suriye sahasına IŞİD ile mücadele edeceğini ilan ederek girip rejim karşıtı ılımlı muhalif unsurları vurmaya başlayınca bu grupları destekleyen ülkeler bir araya gelip Rusya’ya karşı ortak bir bildiri yayınladı.

Türkiye’nin inisiyatifiyle hazırlanan bildiriye imza atan ülkeler ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, Katar ve Suudi Arabistan.

Saldırıların üç günü

Bir süredir Suriye’ye silah girişini artıran ve Lazkiye’de bir üs kuran Rusya, 30 Eylül Çarşamba günü Suriye’de Beşşar Esed yönetimine destek veren ve “IŞİD’e yönelik olduğu” açıklanan hava saldırılarına başladı.

Ancak saldırıların başlamasıyla hedefin IŞİD mevzileri olmadığı, Rusya’nın Esed rejimi karşıtı ılımlı muhalifleri hedef aldığı anlaşıldı. Hama, Humus ve İdlib’i hedef alan Rus hava saldırıları, Suriye’deki izleme örgütlerinin raporlarına göre sivil can kayıplarına da neden oldu.

Türkiye sınırı yakınında bulunan İdlib şehri, uzun süre önce rejim unsurlarından temizlenmiş ve muhaliflerin eline geçmiş olmasına rağmen Rusya tarafından vuruldu. Bölgedeki aktivistler ayrıca Rusya’nın İdlib’in kırsalında sivil bölgeleri ve daha önce ABD tarafından eğitim gören ÖSO’ya bağlı Sukurul Cebel grubuna ait mevzilerin yanı sıra Fetih Ordusu’nun karargâhlarını da vurduğunu söyledi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Perşembe günü İdlib’i hedef alan saldırılarda ölenler arasında iki çocuğun da bulunduğunu bildirdi.

Kaynak: Reuters, AFP

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi