enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5450
EURO
34,7490
ALTIN
2.488,22
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Parçalı Bulutlu
25°C
Adıyaman
25°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
24°C
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
27°C

MECLİS BAŞKANLIĞINA 3 ADAY NETLEŞTİ

MECLİS BAŞKANLIĞINA 3 ADAY NETLEŞTİ
REKLAM ALANI
25.06.2015
0
A+
A-

Meclis Başkanlığı için 3 aday net
CHP, Meclis Başkanlığı için Deniz Baykal’ı, HDP Dengir Mir Mehmet Fırat’ı aday gösterdi. MHP’den ise Ekmeleddin İhsanoğlu adaylık başvurusunda bulundu. AK Parti’nin adayı yine istişarelerden sonra açıklanacak. Davutoğlu milletvekillerinin aday konusundaki görüşlerini yazılı olarak aldı.

Milletvekillerinin Meclis’te yemin etmesiyle birlikte yeni Meclis Başkanı’nın seçilmesi için de süreç başladı. Yemin töreninden önce adayını Dengir Mir Mehmet Fırat olarak açıklayan HDP’nin ardından, yeminin hemen ardından CHP ve MHP’den de adaylar netleşti. CHP, MYK’dan Meclis’in en yaşlı üyesi sıfatıyla geçici Meclis Başkanlığı’nı da üstlenen Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın aday gösterilmesi kararı çıktı. MHP’den ise İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu Meclis Başkanlığı için başvuru yaptı. İslam Konferansı Teşkilatı’nın eski genel sekreteri İhsanoğlu, Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde de CHP ve MHP’nin çatı adayı olmuştu. Geriye bir tek AK Parti’nin adayı kaldı.
AK Parti ne yapacak?
Ak Parti henüz Meclis Başkanlığı’na aday göstereceği ismi belirlemedi. Kulislerde Nabi Avcı, Ahmet İyimaya ve Mustafa Şentop’un isimleri öne çıkıyor. Ancak son kararı vermek için partide istişareler sürüyor. Başbakan Davutoğlu bugün önce yeni seçilen milletvekilleri ile gruplar halinde görüşmeler yapıyor. İlk olarak Doğu – Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu, Ege ve Akdeniz milletvekilleriyle buluştu. Davutoğlu’nun milletvekillerinin Meclis Başkanı için önerilerini yazılı olarak aldığı öğrenildi. Aynı zamanda partinin iki üst kurulu MYK ve MKYK toplantısı toplantıları yapılacak. Gündemde öne çıkan başlık Meclis Başkanlığı olacak.
Yönetim ve vekiller AK Parti’siz koalisyon yani CHP-MHP-HDP işbirliğiyle bir koalisyon söyleminden rahatsız. “Madem kendi aralarında bir koalisyon arayışındalar, bunu Meclis Başkanı arayışında göstersinler” görüşünü dile getirenlerin sayısında artış var.
AK Parti’de genel eğilim, Meclis Başkanlığı seçiminde sonuna kadar kendi adayının arkasında durması. AK Partililere göre muhalefet partilerinin ‘samimiyetlerini’ gösterecekleri tavırları üçüncü turda ortaya çıkacak. Üçüncü turda Meclis Başkanı seçilebilmek için 276 oy yeterli. CHP – MHP ve HDP’nin sandalye sayısı toplamı ise 292. Bu durum eğer uzlaşırlarsa üçüncü turda muhalefetten bir ismin Meclis Başkanı seçilmesine imkân tanıyor.
Al Jazeera’ya değerlendirme yapan bir isim “MHP, HDP’nin dışardan destek verdiği bir koalisyon formülünü kabul edemeyeceğini söylüyor. Bakalım HDP’nin desteği ile muhalefetten bir ismin Meclis Başkanı seçilmesini kabul edebilecek mi? MHP seçimden sonraki yaklaşımında samimi ise HDP’nin desteklediği hiçbir oluşumda yer almamalı, dolayısıyla gerekirse genel kuruldan çıkmalı” dedi.
AK Parti muhalefet partilerinin anlaşamaması olasılığı nedeniyle, sonuna kadar kendi adayının arkasında durup, gerekirse en fazla oy alan iki adayın yarışacağı dördüncü turda kendi adayını başkan yapmaktan yana.
Kılıçdaroğlu Baykal’a gitti
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MYK’nın kararı almasının hemen ardından Meclis Başkanlığı makamında Deniz Baykal’ı ziyaret etti. Yaklaşık yarım saat süren görüşme sonrasında Kılıçdaroğlu gazetecilere “Umarız Türkiye için hayırlı olur. Umarım geçici başkanlık kalıcı hale gelir. Umut ediyoruz diğer partiler de ortak akla göre davranırlar” dedi.
Baykal ise şöyle konuştu:
“Kendimi Türkiye’ye hizmet etmekle yükümlü sayıyorum. Arkadaşlarımız böyle bir öneriyi düşündüler, kendilerine teşekkür ederim. Büyük kıvanç duydum.”
Kılıçdaroğlu ve Baykal Pazartesi günü yemin töreninden ve geçici başkanlık görevini de üstlenmeden hemen önce TBMM’de bir araya gelmiş ve yaklaşık bir buçuk saat görüşmüşlerdi. Baykal çıkışta “Hasret giderdik. Meclis Başkanlığı konusunda yararlı, verimli bir değerlendirme yaptık. Her şeyi konuştuk. Koalisyon konuları, iç politika, çevremizde olanlar…” demişti.
Deniz Baykal’ın seçilmesi için tek yol var. AK Parti ile anlaşma.
Çünkü HDP, Deniz Baykal ismine kesinlikle karşı çıkıyor. Parti yetkilileri Baykal ismine oy vererek ya da dolaylı yoldan oylamaya katılmayarak, destek olma ihtimalleri olmadığının ısrarla altını çiziyor. Bu durumda Baykal’ın dördüncü turda bile olsa seçilebilmesi için AK Parti’den destek alması gerekiyor. Bu da AK Parti ile CHP arasında kurulacak koalisyon senaryolarını da beraberinde getiriyor.
MHP’den Baykal’ın adaylığına ilişkin yansıyan ilk tepkiye göre, partinin Baykal’ın adaylığına destek vermesi çok zayıf. Baykal’ın daha önce Erdoğan’ın siyasete dönüşünün önünün açılması konusunda yaptığı içeriği açıklanmayan görüşme MHP’nin çekincesi. MHP’nin Baykal’a sıcak bakmamasının nedenlerinden biri de seçimin hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme. MHP Baykal’ın adaylığını CHP – AKP yakınlaşması olarak değerlendiriyor.
Baykal, 7 Haziran Genel Seçimi’nin ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Dışişleri Konutu’nda bir araya gelmişti.
HDP’nin tavrı
HDP’de de tavır diğer partilerin adaylarına bakıp zemin yoklamaktan yana. Şimdilik en zayıf ihtimal HDP’nin AK Parti’nin adayını desteklemesi. Partinin Deniz Baykal’ın adaylığına ilişkin duruşu da net, kesinlikle destek olunmayacak
Başkanlık seçimi süreci
Meclis Başkanlığı için son başvuru tarihi 27 Haziran gecesi saat 24:00. Seçim için ilk tur oylama 30 Haziran Salı günü yapılacak. İkinci tur oylamanın da aynı gün yapılması kararı alındı. Üçüncü ve dördüncü turlar ise 1 Temmuz’da yapılacak.
Birinci ve ikinci turlarda seçim için 367 oy aranacak. Üçüncü turda seçilmek için aranacak oy sayısı ise 276 olacak. Dördüncü yani son turda ise en çok oyu alan iki aday yarışacak ve oylamaya katılanların salt çoğunluğunun oy verdiği aday seçilecek.
Bu tablo hiçbir partinin tek başına iktidar olma imkânına sahip olamadığı yeni Meclis’te başkan seçimi için ince hesapların yapılma zorunluluğunu da beraberinde getiriyor. Partilerin birbirleriyle uzlaşamamaları halinde dördüncü tura kadar Meclis Başkanı’nın seçilme ihtimali yok.
Kaynak: Al Jazeera

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi