enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2719
EURO
34,7174
ALTIN
2.400,91
BIST
10.274,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
27°C
Adıyaman
27°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C

Mart Ayının sonunda Türkiye’de toz taşınımı olacak

Mart Ayının sonunda Türkiye’de toz taşınımı olacak
REKLAM ALANI
24.03.2024
0
A+
A-

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nde öğretim üyesi ve iklim bilimci olan Prof. Dr. Doğan Yaşar, meteorolojik değerlendirmelere göre, Sahra Çölü üzerinden mart ayı sonu itibarıyla Türkiye’ye toz taşınımının beklendiğini açıkladı.

featured

Mart Ayının sonunda Türkiye’de toz taşınımı olacak

Prof. Dr. Yaşar, yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Her yıl, çöllerden 2 milyar ton toz taşınıyor. Bu tozlar, doğayı gübreleyerek doğanın besin kaynağı oluyor. Bu tür tozlara ‘tabakalı silikat’ adını veriyoruz. Çöllerden sürekli olarak tozlar taşınır ancak mart ayının sonundan nisan ayının son haftasına kadar yoğun bir taşınım süreci yaşanır. Pazartesi ve salı günlerinden itibaren çok yoğun bir döneme gireceğiz. Ülkemize demir yüklü kırmızı renkli çöl tozları, yoğun bir şekilde taşınacak. Bu durum doğayı daha da canlandıracaktır.”

Prof. Dr. Yaşar’ın belirttiği gibi, çöl tozlarının Türkiye’ye taşınması doğanın döngüsü üzerinde önemli etkilere sahiptir. Bu tozlar, doğal gübreleme işlevi görerek bitki örtüsü ve toprak sağlığı üzerinde olumlu etkiler yaratır. Mart ayının sonundan itibaren beklenen yoğun toz taşınımı, doğanın canlanmasına ve besin zincirindeki dengenin korunmasına katkı sağlayacaktır. Bu doğal süreç, ekosistemin dengesini destekleyerek çevrenin zenginliğini artırır.

Prof. Dr. Yaşar, “Bir tek çam ağacı, 12 milyar polen üretir. Böylece bu dönem havada, polen çok yoğun miktarda çoğalır. Bunu içimize çektiğimiz zaman rahatsızlıklar yaşanır. Özellikle astım gibi akciğer hastalıklarına sahip kişiler için tehlikelidir. Bu dönem ‘bahar alerjisi’ dediğimiz kuru öksürük ve hapşırık gibi semptomlar görülür. Akciğer rahatsızlıkları bulunanlar, mutlaka 3 hafta boyunca bulabiliyorlarsa; partikül tutucu maske takmalı. Bulamıyorlarsa normal maske kullanmalı” dedi.

Korkulacak bir durum yok

Prof. Dr. Yaşar, “Çöl tozları ne kadar fazla olursa, o kadar güzel. Tarımda verimlilik elde ederiz. Tarım için iyi ancak sağlık açısında da tehlikeli bir dönem, dikkat etmeli. Korkulacak bir şey yok” dedi.

Mart Ayının sonunda Türkiye’de toz taşınımı olacak

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi