enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4937
EURO
34,7859
ALTIN
2.441,89
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Hafif Yağmurlu
26°C
Adıyaman
26°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
23°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C
Cuma Parçalı Bulutlu
20°C

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Sputnik Globe Haber ajansına konuştu ” Şu ana kadar ortak zemin yok”

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Sputnik Globe Haber ajansına konuştu ” Şu ana kadar ortak zemin yok”
REKLAM ALANI
06.04.2024
0
A+
A-

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Sputnik Globe Haber ajansına konuştu ” Şu ana kadar ortak zemin yok”

KKTC-BHA

 Amerika Birleşik Devletleri’nde temaslarını sürdüren KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Sputnik Globe Haber ajansına konuştu.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, BM Genel Sekreterinin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın, Ocak ayından itibaren göreve başladığını, taraflar arasında ortak zemin var mı yok mu araştırması için 6 ay olan sürenin ilk 3 aylık görevini tamamladığını söyledi.

Holguin’in iki tur görüşme yaptığını, üçüncü tur yapacağı ziyaretinin de Mayıs ayında olacağını ifade eden KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, şu ana kadar her hangi bir ortak zemin bulunamadığını dile getirdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, uluslararası toplumun ve Birleşmiş Milletlerin Türk tarafının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün tekrar teyit edilmesi gerektiğini, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin “egemen” bir devlet olduğunu söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin pratik bir çözüm arayışı içerisinde olduğunu, adil ve kalıcı bir anlaşma için çalıştığını vurguladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar açıklamasında şöyle devam etti: “Adil, kalıcı, sürdürülebilir ve pratik bir anlaşma olmalı çünkü şu anda Kıbrıs’ta iki Devlet mevcuttur. İki halk, iki demokrasi, iki otorite vardır ve bu durum 60 yıldır devam etmektedir. Bu nedenle saati geri almanız mümkün değil.”

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ekonomik büyümesini kısıtlayan ambargoların uygulandığını kaydetti.

“Bu durum, Kıbrıslı Türklere haksızlıktır” şeklinde konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıslı Rumlar, birlikte kurduğumuz ortaklık devletini gasp etti ve bugün, ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ temelde saf bir Rum cumhuriyetine dönüşmüştür” dedi.

Kıbrıs Türk halkının 1960 yılında ortaklık Kıbrıs Cumhuriyeti’nin eş-kurucusu olduğunu vurgulayan KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, “Ancak ne yazık ki Kıbrıslı Rumlar bunu unutuyor ve Kıbrıslı Türklere azınlık muamelesi yapmak ve Kıbrıslı Türklere kabul edilemez bir çözümü dayatmak istiyorlar. Bunu asla kabul etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türklerinin 1963 yılında silah zoruyla ortaklık devletten atıldıklarını ve egemenlik haklarına saygı gösterilmesini talep ettiklerini kaydetti.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, “60 yıl sonra egemenliğimizin tekrar teyit edilmesini talep ediyoruz. Egemenliğimiz Anayasadadır. Dolayısıyla bu bizim hakkımızdır” dedi.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi