enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Parçalı Bulutlu
24°C
Adıyaman
24°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Parçalı Bulutlu
25°C
Pazartesi Açık
27°C
Salı Açık
29°C

KERBELA ŞEHİTLERİ CEMLERLE ANILDI

KERBELA ŞEHİTLERİ CEMLERLE ANILDI
REKLAM ALANI
14.11.2015
0
A+
A-

        Adıyaman Alevi Kültür Dernekleri tarafından Yeni Mahalle Cem Evinde Peygamber Efendimizin torunu Hz. Hüseyin ve 72 arkadaşının Kerbela’da şehit edilişinin 1335. yıl dönümü münasebetiyle aşure lokması ve anma etkinliği düzenlendi.
Yeni Mahalle Cemevinde düzenlenen Kerbela şehitlerini anma ve aşure lokması etkinliğine Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu ve çok sayıda davetli katıldı.
Her kesimden yoğun bir katılımın olduğu programda Alevi kanaat önderleri ile protokol üyeleri tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapılarak, dünyaya birlik ve beraberlik mesajları verildi.
Dün Türkiye’de, bugünde Fransa’da yaşanan saldırıları kınayarak konuşmasına başlayan Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Rıza Tanrıverdi, “Yılardır Kerbala şehitlerini anıyoruz. Onların yas ve matemini paylaşıyoruz. Kerbala, yeniden var olmak için ölüme atılmış bir adımdır. Kerbala, en yücenin uğruna ölmektir. Kerbala, 72 yiğidin feryadıdır. Feryat, mazluma umut, zalime korku salmanın ağıtıdır”dedi.
Aşure Lokmansının birlik ve beraberliğe vesile olmasını dileyen Alevi Dedesi Ali Büyükşahin ise, “Hz Hüseyin 1335 yıl önce 72 yakını ile birlikte susuz bırakılmak suretiyle şehit edilmiştir. Hz Hüseyin’i şehit ettiren kimdi? Yezit’ti. Çünkü Hz Hüseyin zulmü kabul etmedi. Son Peygamberimiz Hz Muhammed efendimiz İslam alemine güzel bir din bıraktı. Ama ne yazık ki bugün bizler Peygamber efendimizin o güzel dinini uygulayamadık ve uygulayamıyoruz. Biz, Hz Muhammed’in yolunu ne kadar izlersek ve onun o güzel buyrukların ne kadar uygularsak orada mutluluk görürüz. Hangi dinden hangi ırktan olursa olsun bütün insanlara kucak açmamız lazım. Birbirimizi sevgiyle ve saygıyla kucaklayalım”dedi.
İslam tarihinde en büyük acının Muharrem ayında yaşandığını dile getiren Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu ise, “Yezit iktidar hırsı uğruna Peygamber Efendimizin ciğerparesi ve cennet gençlerinin efendisi Hz Hüseyin ve 72 arkadaşını hunharca şehit etmiştir. Hz. Hüseyin zulme karşı direnmeseydi dünya da güçlü olanının haklı olduğu bir zihniyet gelişirdi. Halbuki dinimiz güçlü olanın değil, haklı olanın güçlü olması prensibini getiriyor. Hz. Hüseyin efendimiz gözü dönmüş Yezid’in askerlerini yenemeyeceğini biliyordu ama inandığı bir dava vardı ve bu dava uğruna canını vererek bizlere de zulmün karşısında dik durmanın en güzel örneğini vermiş oluyordu. O gün Yezit hareketi bir terör örgütüydü, bugünde yine terör ve katliamlar devam etmektedir. Terörün dini, mezhebi, ırkı ve milliyeti yoktur. Son zamanlarda Adıyaman’ımız terör örgütlenirinin intikam tahtası haline getirilmek istendi. Terör örgütleri burada yer bulamayınca maalesef Adıyaman’ımızı kirletmek için, Adıyaman’ı kullandılar. Ama yinede Adıyaman’ımıza leke süremediler. Adıyaman’ımızda birliğimiz, beraberliğimiz, kardeşliğimiz burada görüldüğü gibi devam etmektedir. Alevi’siyle, Sünni’siyle, Türk’üyle, Kürdü’yle, Arap’ıyla, Hıristiyan’ıyla, Müslüman’ıyla kardeşçe yaşamaya inadına devam edeceğiz. Bu terör örgütlenirine karşı verilecek en güzel cevap bizim daha sıkı bir şekilde kol kola girip birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi muhafaza etmektir” şeklinde konuştu.
Alevi Kültür Dernekleri tarafından düzenlenen “Kerbela Şehitlerini Anma ve Aşure Lokması”nın birlik ve beraberliğin artmasına vesile olmasını temenni ederek sözlerine başlayan Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş ise, “Bu güzel ve ulvi atmosferin oluşumunda emeği geçenlere şükranlarımı arz ediyorum. Adını kutlu peygamberimizin bizzat koyduğu Hz. Hüseyin efendimiz ve arkadaşlarının siyasi ihtiraslar uğruna Kerbela’da günlerce susuz bırakılarak şehit edilmesi başta İslam Alemi olmak üzere dünyanın neresinde bulunursa bulunsun bölgesi, kültürü, mezhep ve meşrebi ne olursa olsun bütün insanlığın gönlünde asırlardır acısı dinmeyen bir yara bırakmıştır. Günümüzde ise bizlere düşen görevlerin en önemlisi bu tür müessif olaylardan ders ve ibret almak, Müslümanların birlik ve beraberliğini zedeleyecek her türlü olumsuz tutum ve davranışlardan kaçınmak ve gönül birlikteliğini geliştirmektir”dedi.
Vali Demirtaş konuşmasına şöyle devam etti; “Millet olarak birlik ve beraberliğimizin temelinde kökleri tarihe uzanan ortak değerlerimiz vardır. Asırlardır Anadolu topraklarında, Alevisi, Sünnisi, Kürdü, Türkü, Çerkezi tüm vatandaşlarımız birlik ve beraberlik içerisinde yaşamışlardır. Bundan sonrada yaşamaya devam edeceklerdir. Yüzyıllardır süren bu birlikteliğin coğrafyamızda ki en önemli örneği Adıyaman ilimizdir. Çünkü Adıyaman kökleri tarihin derinliklerinde olan bir medeniyet kentidir. Her din ve mezhepten insanların kardeşçe yaşadığı huzur kentidir. Bugün Dünya coğrafyasının farklı yerlerinde yaşanan farklı mezhep olaylarının ve çatışmalarının ve çeşitli sıkıntılara rağmen Adıyaman insanları birbirilerine karşı sevgiyle, saygıyla, hoşgörüyle yaklaşıyorlarsa bunun temelinde Adıyamanlı vatandaşlarımızın sevgisi var, saygısı var ve hoşgörüsü vardır. Aslında ülkemizin de, dünya’nın da varmak istediği nokta, bugün Adıyaman’ın içinde bulunduğu durumdur. Seyyidi Şüheda İmam Hz. Hüseyin Efendimiz başta olmak üzere Kerbela şehitlerine Allahtan rahmet diliyorum. Bu mübarek ayda dökülen lokmaların milletimizin birlik ve beraberliğine vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
  Konuşmalar sonrasında cemler yapılarak, davetlilere aşure dağıtıldı.
 

 

  

 

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi