enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4073
EURO
34,6158
ALTIN
2.382,23
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
25°C
Adıyaman
25°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
22°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C

Kadına Yönelik Şiddeti Bir İnsanlık Suçu Olarak Görüyoruz

Kadına Yönelik Şiddeti Bir İnsanlık Suçu Olarak Görüyoruz
REKLAM ALANI
12.01.2024
0
A+
A-

684 Binin Üzerinde Önleyici Tedbir Alındı

Aile Varsa Millet Vardır, Millet Varsa Devlet Vardır

ANKARA-BHA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ev sahipliğinde düzenlenen Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu’nun 1. Toplantısına katıldı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile bilim insanlarının ve sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve meslek kuruluşlarının temsilcilerinin yer aldığı toplantıda İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya konuşma yaptı.


Aile Varsa Millet Vardır, Millet Varsa Devlet Vardır

Şiddetin her türlüsünü kabul etmedikleri gibi kadına yönelik şiddeti de asla kabul etmediklerini söyleyerek sözlerine başlayan İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, “Bu sorunun çözümüne yönelik her türlü çalışmayı, girişimi en güçlü şekilde destekliyoruz. Bizim kültürümüzde, örf ve adetlerimizde, devlet anlayışımızda, toplumun en temel yapı taşı ‘ailedir.’ Aileyi kuran da ayakta tutan da kadındır. Sağlıklı bir aile kurumu olmadan gerçek manada bir milletin varlığından söz edemeyiz. Dolayısıyla aile varsa millet vardır, millet varsa devlet vardır.” dedi.

Kadına yönelik şiddeti sahip olduğumuz değerlere bir saldırı olarak gördüğünün altını çizen İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, “Bu anlayışla; kadınlara yönelik her türlü şiddeti, olumsuz tavrı ve davranışı; sadece o kadının şahsına değil, milletimize, devletimize ve binlerce yıldır sahip olduğumuz değerlerimize de yapılmış bir saldırı olarak değerlendiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Kadına yönelik şiddetin engellenmesine yönelik yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler veren İçişleri Bakanımız Sayın Yerlikaya, konuşmasına şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, 2011 yılında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kurularak, kadına şiddetin önüne geçmek için, aileye ve kadınlara yönelik politikaları en üst seviyede etkin kılmak hedeflenmiştir. Yine bu kapsamda; 2012 yılında çıkarılan 6284 sayılı ‘Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu’ yeni bir çığır açtı. Kadına yönelik şiddetle mücadelede öncelikli politikaların belirlendiği 3.Ulusal Eylem Planı, 2016-2020 yılları arasında hayata geçirilmişti.

2021-2025 yıllarını kapsayan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın koordinasyonunda, ilgili tüm tarafların katkı ve katılımlarıyla yürürlüğe konuldu. 5 ana hedef üzerine inşa edilen bu eylem planı 66 alt hedef ve 218 faaliyet başlığından oluşuyor.”

Kadınların Gayreti Bir Hak Mücadelesi

Kadınların siyasi ve sosyal hayat içerisinde gösterdikleri gayreti bir hak mücadelesi olarak gördüğünü belirten Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, “Evde, fabrikada, tarlada, ofiste, alın teriyle, emeğiyle çalışan; maruz kaldıkları ayrımcılıkları elinin tersiyle iten, bu anlayışların üstesinden gelen tüm kadınların başarılarıyla gurur duyuyoruz. Kadın ve erkek; birer birey olarak gönül dünyamızda da fikir dünyamızda da yasalarımızda da hür ve eşittir; böyle olmaya da devam edecektir. Üstünlük üretkenliktedir, gayrettedir, verilen emektedir, erdemdedir. Peygamber Efendimiz, kadınlarla ilgili çağları aşan mesajını Veda Hutbesi’nde şu sözlerle vermişti: ‘Ey insanlar, kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim.”


“Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılında Kadınları Baş Aktör Olarak Görüyoruz”

Millî Mücadele’nin en ateşten günlerinde büyük destanın, Türk kadınlarının, Şerife Bacıların, Nene Hatunların, Gördesli Makbulelerin insanüstü gayret ve çabalarıyla yazıldığına vurgu yapan İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, “O isimlerin her biri milletimizin vicdanında ve tarihin altın sayfalarında yerini almıştır. Çünkü kadını dışlayan bir anlayış, sahip olunan insan zenginliğinin yarısından vazgeçmektir. Bugün geldiğimiz noktada ise, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında; Türkiye Yüzyılı olarak isimlendirdiğimiz bu yeni dönemde, hedeflerimize ulaşmakta yine kadınları baş aktör olarak görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘’Türkiye Yüzyılı, kadınların yüzyılı olacaktır’’ sözlerine atıfta bulunan İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, “Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu, kadını erkeği, genci yaşlısıyla aziz milletimizle birlik ve beraberlik içinde hayata geçiriyor, kadına şiddetin adının dahi anılmadığı bir Türkiye’yi birlikte inşa ediyoruz. Bu hedefe doğru emin adımlarla ilerlerken, İçişleri Bakanlığı olarak bizler de kadına yönelik şiddetle mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz, sürdürmeye de devam edeceğiz.” dedi.

Asayiş kapsamında aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadelenin en önemli çalışma alanları içinde olduğuna ve birçok projeyi ve yenilikleri hayata geçirdiklerine değinen İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, “Elektronik kelepçe projesiyle yüksek riskli pek çok olası şiddet vakasını önlemeyi başardık. Şu an itibariyle aktifte 720 elektronik kelepçe uygulamamız var. Ve bu kapasiteyi 1500’e çıkardık. KADES uygulamamız da bu alanda verdiğimiz mücadelede çok önemli bir yere sahip. Hayata geçirildiği günden bugüne 6 milyona yakın kişi tarafından indirilen KADES uygulamasında, 1 milyonu aşkın ihbar alındı. Bu ihbarlar en hızlı şekilde değerlendirildi ve en yakın güvenlik birimlerimizce müdahalede bulunuldu. Emniyet ve Jandarma teşkilatlarımızda kadına yönelik şiddetle mücadele alanında faaliyet gösteren birim sayısı 1267’ye yükseltildi.” şeklinde konuştu.

684 Binin Üzerinde Önleyici Tedbir Alındı

Bu mücadeleyi verirken şiddeti doğuran sebepleri ortadan kaldırmanın ve farkındalık programlarını yaygınlaştırmanın da en temel öncelikleri arasında yer aldığının önemini anlatan İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, “Son 1 yıl içinde, 250 bini aşkın kolluk personelimize kadına yönelik şiddetle mücadeleye yönelik eğitimler verildi. 65 binin üzerinde koruyucu tedbir, 684 binin üzerinde önleyici tedbir kararı alındı. Fakat tüm bu çalışmalarımıza ve mücadelemize rağmen, 2023 yılında, üzülerek ifade ediyorum ki, 300 kadın şiddet kurbanı oldu. Bu cinayetlerdeki toplam şüpheli sayısı 284’tü. Bu şüphelilerden 208’i tutuklandı, 71’i intihar etti. Firarda olan 5 şahsı da yakalama çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

Konuşmasında “Bir kadının, bir annenin gözünden yaş akmasın diye elimizden geleni değil, elimizden gelenin fazlasını yapmamız gerekiyor.” ifadelerini kullanan İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, “Eğer ülkemizde bir kadın huzurlu değilse, bir kadın yaşamından endişe duyuyorsa, bunu ortadan kaldırmak sadece bizim değil, hepimizin en büyük görev ve sorumluluğudur. Bu noktada kadına şiddeti, bir insanlık suçu olarak görüyor ve bu konuda mücadelemizi sıfır tolerans ilkesiyle en üst seviyede sürdürüyoruz” cümlelerini aktardı.


“Bu Sarmalın İlacı Sevgidir, Saygıdır”

İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, kadına yönelik şiddet zehrinin panzehrinin nesillerimizi doğru yetiştirmekten geçtiğini ifade ederken yazar Turgut Cansever’in şu sözlerine dikkat çekti: “Şehri imar ederken nesli ihya etmeyi ihmal ederseniz, ihmal ettiğiniz nesiller imar ettiğiniz şehri imha eder.”

“Toplumu huzursuz eden bu sarmalın ilacı sevgidir, saygıdır.” ifadelerini kullanan İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, Bakanlık olarak tüm birimler ile bu önemli konudaki çalışmaları üstün bir hassasiyet ve görev şuuru ile yerine getirmeye devam edeceklerini beyan etti.

İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bizler, kadına yönelik şiddete karşı etkin bir mücadelenin başta kamu kurum ve kuruluşlarımız olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarımız, üniversitelerimiz, sendikalarımız, meslek kuruluşlarımız, özel sektör temsilcilerimiz, medyamız ve halkımızla birlikle, topyekûn bir seferberlikle başarıya ulaşacağının farkındayız.”

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi