enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5336
EURO
34,8732
ALTIN
2.442,95
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
30°C
Adıyaman
30°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Hafif Yağmurlu
22°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C

İGMG Württemberg iftarda buluşturdu

İGMG Württemberg iftarda buluşturdu
REKLAM ALANI
17.03.2024
0
A+
A-

ALMANYA-BHA

İGMG Württemberg Başkanı M. Tayyip Sayan, dünyanın birçok yerinde yaşanan insanlık dışı hak ihlallerine dikkat çekti. “Bir halkın çocukları açlıktan ölüyorsa, artık bir savaş değil, zulüm söz konusudur. Vicdan ve merhamet sahibi hiçbir insan bu duruma seyirci kalamaz” dedi.

MUSTAFA KARAMAN

SCHWİEBERDİNGEN- Kısa adı İGMG olan İslam Toplumu Milli Görüş’e bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren İGMG Württemberg Bölge Başkanlığı tarafından geleneksel hale getirilen iftar yemeği Schwieberdingen’de bulunan Arslan Event salonunda verdi.

YÜKSEK KATILIM

İftar programına başta ev sahibi olarak İGMG Württemberg Bölgesi Başkan Muhammet Tayyip Sayan’ın yanı sıra Bölge Kadın Teşkilatı Başkanı Ayşe Akkuş olmak üzere İGMG bölge yöneticileri, Stuttgart Başkonsolosu Makbule Koçak Kaçar, Stuttgart Din Hizmetleri Ataşesi Fatih Burak Mermer, Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici, İGMG Hessen Bölge Başkanı Bilal Kaçmmaz, İGMG Freiburg Donau Bölge Başkanı Haydar Adalar, İGBW Başkanı Muhittin Soylu, Nisa Kadınlar Derneği Başkanı Şükran Cihan, DİTİB Württemberg Eyalet Bölge Birliği Başkanı İsmet Harbi, LVIKZ Bölge Bşk.Yard.

Osman Ünsal, Stuttgart Türk Milli Kültür Derneği Başkanı Cevdet Başbuğ, TGBW Bşk. Yard. Oya Poyraz, THY Stuttgart Müdürü Bilal Arpacı, MÜSİAD Karlsruhe Şube Başkanı Kamil Manzak, MÜSİAD Stuttgart Şube Bşk. Yard. Ahmet Akyüz, WTOVBF Başkanı Güner Öztel, WTOVBF Onursal Başkanı Burhan Uzun, EUTFF Onursal Başkanı Kemal Akyol, Federal Liyakat Nişanı sahipleri Ersin Uğursal ve Nejdet Niflioğlu, Katolik KiliseTemsilcisi Dr. Sonja Rupp, Uluslararası Üniv. Liebenzell Prof. Dr. Tobias Schuckert, Akademisyen Dr. Hussein Hamdan, Aşırıcılığı Uzaklaştırma Merkezi Mathieu Coquelin, eğitim, iş, spor ve siyaset dünyasından seçkin Sivil Toplum Örgütleri (STK) temsilcileri katıldı.

VİCDANLAR SIZLIYOR

İGMG Württemberg Kurumsal İletişim ve Dış İşler Başkanlığı’nın düzenleyip organize ettiği iftar programı İmam Rıdvan Sarıkaya’nın okuduğu açılış Kur’an-ı Kerim tilavetiyle ile başladı. İftar yemeğinin açılış konuşmasını İGMG Bölge Kurumsal İletişim Başkanı Dr. İdris Kaya yaptı ve iştiraklerinden dolayı da katılımcılara teşekkür etti. Selamlama konuşmasını yapan İGMG Württemberg Bölge Başkanı Muhammet Tayyip Sayan Ramazan ayını yine dünya genelinde başta Gazze olmak üzere Yemen’de, Suriye’de, Doğu Türkistan’da, Arakan’da insanlığa yakışmayan hak ihlalleri ile insanlığın vicdanını sızlatan tabloyla buruk bir şekilde idrak ettiklerine dikkat çekti. Başkan Sayan, “Yardım bekleyenlerin, evlerini, yurtlarını, her şeylerini geride bırakıp güvenli bir liman arayan insanların sayısı, savaşlar, işgaller ve zulümler her geçen gün artmaktadır.

Dünyanın hangi bölgesine bakarsak bakalım insanlık için utanç verici manzaralar ile karşı karşıya kalıyoruz” dedi. Özellikle Gazze’de yaşananlar tüm insanlığı derinden üzdüğünü vurgulayan Sayan, “Gazze’deki trajedi artık tüm insanlığın hukuk, ahlak ve vicdan sınavı hâline gelmiştir. Masum insanların haykırışları dünya genelinde yankılanmış, her taraftan ateşkes çağrıları yapılmasına rağmen bir sonuç alınamamıştır.

Huzurun ve barışın diyarı olan, Allah’ın yeryüzünde mübarek kıldığı mekânı kalbinde bulunduran Filistin, maalesef acının ve gözyaşının diyarı hâline gelmiştir. Bizler nasıl Ukrayna’daki sivillerin ölmesine karşı sesimizi yükselttiysek, aynı şekilde dünyanın neresinde olursa olsun, masum sivillerin ölmesine her zaman karşı çıkarız. Bu noktada çifte standart asla kabul edilemez” şeklinde tepkisini dile getirdi. İGMG Württemberg Bölge Başkanı Muhammet Tayyip Sayan, ayrıca Avrupa’da ırkçı grupların tırmanışı, Cami ve ibadethanelere yönelik saldırılar, İslam ve yabancılara olan düşmanlığın artması gibi menfur olayların da kendilerini ciddi manada endişelendirmekte olduğunu ifade etti.

BARIŞ İÇİNDE YAŞAMAK

İsrail ve Filistin ile Ukrayna ve Rusya başta olmak üzere, dünyada savaşlar ve felaketler nedeniyle Ramazan’a zorluklar ve yokluklar içinde girildiğine dikkat çekerek başlayan Stuttgart Başkonsolosu Makbule Koçak Kaçar, Ramazan’da STK temsilcileri ve Alman dostlar ile birlikte olmanın duyduğu memnuniyetten bahsederek iftarı düzenleyen İGMG temsilcilerine de teşekkürlerini iletti. Tüm dinlerin ortak çağrısı olan barış için Ramazan’ın bir vesile olmasını dilediklerini belirten Başkonsolos Koçak Kaçar, “Görev bölgemizde yoğun bir şekilde huzurlu iftar sofralarında vatandaşlarımızla, Alman konuklarla buluşuyoruz.

Çok şükür Almanya’da bu imkâna sahibiz, Müslüman toplum içinde yaşadığımız toplumun ayrılmaz bir parçası olmuştur. Bunun için B-W makamlarına, Alman devletine teşekkür ediyoruz. Almanya’daki toplumumuz bir çeşitliliği yansıtıyor. İftar sofralarında da farklı meslek dallarından, farklı memleketlerden, farklı STK’lardan, farklı etnik köken ve inanç gruplarından insanımızla bir araya geliyoruz. Bu çeşitliliğin bir zenginlik olduğunu, bizleri birleştiren ortak paydaları asla unutmamız gerektiğini yinelemek istiyorum” dedi.

GÜÇLÜ DURMAK

Avrupa’da yükselişte olan aşırıcı akımların ve yabancı düşmanlığına da dikkat çeken Stuttgart Başkonsolosu Makbule Koçak Kaçar, burada yaşayanları endişelendirmekte olduğunun da altını çizdi. Antisemitizme karşı olduğu gibi İslamofobi’ye karşı da güçlü bir duruş sergilenmeli ve önleyici adımlar gençlere yönelik eğitim programları düşünülmesi gerektiğini de vurgulayan Koçak Kaçar, “Avrupa genelinde aşırıcılık ve İslam düşmanlığı bazen camilere yönelik tehdit ve saldırı, bazen de özgürlük alanının daraltılması şeklinde kendini gösterebilmektedir.

Almanya’da ve bölgemizde de, yıl içinde bazı olumsuzluklar yaşansa da sağduyulu kesimlerin çoğunlukta olduğuna, toplumsal birlikteliği, farklı inançlara saygıyı ve toleransı zedeleyecek aşırıcılığa prim verilmeyeceğine yürekten inanıyorum” ifadelerine yer verdi. Öte yandan aşırı yaklaşımlar karşısında Stuttgart’ta ve Avrupa genelinde yüz binlerce ve hatta milyonlarca sağduyulu insanın bulunması güven verici olduğunu da söyleyen Başkonsolos Koçak Kaçar, “Baden-Württemberg’de toplumun ayrılmaz bir parçası olan Müslümanların da bugüne kadar sürdürdükleri ortak yaşama yönelik olumlu katkılarını, her alanda artırarak devam ettireceklerine” inandığını belirtti.

Daha sonra da Almanya İslam Konseyi (Islamrat) Başkanı Burhan Kesici’nin yaptığı konuşma, Alman toplumunda diyalog ve birlikte yaşama konusunda önemli katkı sağladı. Yemek esnasında ve program sonrası, misafirler birbirlerini daha iyi tanıma ve Almanya’daki Müslümanlarla ilgili son gelişmeler hakkında bilgi alışverişinde bulunma fırsatı buldular. İftar programı buket çiçek takdimi ve hatıra fotoğraf çekimleri ile sona erdi.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi