enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4561
EURO
34,7332
ALTIN
2.421,05
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Hafif Yağmurlu
27°C
Adıyaman
27°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
23°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C
Cuma Az Bulutlu
20°C

Hierapolis’te 1 milyar liralık arkeolojik kazı ve restorasyon projesi

Hierapolis’te 1 milyar liralık arkeolojik kazı ve restorasyon projesi
REKLAM ALANI
08.11.2023
0
A+
A-

Hierapolis’te 1 milyar liralık arkeolojik kazı ve restorasyon projesi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Hierapolis Antik Kenti’nde düzenlenen tanıtım toplantısında, 1957 yılından bu yana devam eden kazı çalışmalarında kentin sadece yüzde 3,5’inin kazıldığını ve ayağa kaldırıldığını hatırlattı.

Ersoy, bu sürecin hızlandırılması gerektiğini belirterek, 12 aylık kazı projelerinin kapsamını genişlettiklerini ve yabancı bilim heyetleri tarafından yürütülen kazı çalışmalarını da 12 aylık kazı projesine dahil ettiklerini bildirdi.

Bu kapsamda, Hierapolis başta olmak üzere Efes, Bergama, Afrodisyas, Sardes, Sagalassos, Labranda, Milet, Lmyra ve Notion antik kentlerinde, 12 aylık kazı süreçlerinin başlatılacağını aktaran Ersoy, “Bu sayede arkeolojik alanlarımızdaki yapıları çok kısa sürelerde ayağa kaldırarak, antik kentlerimize ve bulundukları bölgenin kültür ve turizm potansiyeline katma değer kazandıracağız.” diye konuştu.

Hierapolis’te yapılacak çalışmalar

Ersoy, Hierapolis’te yapılacak çalışmalara ilişkin de şu bilgileri verdi:

Ana ziyaretçi güzergahı üzerinde bulunan ve Hierapolis’in önemli yapılarından olan katedralde ve kehanet yapısında kazı, temizlik ve restorasyon çalışmaları gerçekleştirilecek.

Erken Doğu Roma Dönemi’ne tarihlenen bu iki yapıyı mevcut bloklarıyla ayağa kaldıracak ve bu alanları 2024’te ziyarete açılacak.

Doğu Roma Kapısı ve surları ile Plutonium’un güneyindeki yapıda mevcut olan mimari parçaların belgelendirilmesi ve projelendirilmesi yapılacak.

Bu çalışmalar hızlıca tamamlanarak mimari bloklar yerlerine yerleştirilecek ve bu alanlar 2025 yılında da ziyarete açılacak.

Bazilika, kuzey ve güney nekropolleriyle Aziz Philippus Kutsal Alan ulaşım yolunda da kazı, restorasyon ve mevcut bloklarla kısmi ayağa kaldırma işlemleri gerçekleştirilecek.

Antik Hierapolis tiyatrosu için de Koruma Bölge Kurulu kararıyla onaylanan projeler kapsamında oturma alanları ile yan duvarları statik açıdan sağlamlaştırılacak ve restorasyon çalışmaları gerçekleştirilecek.

Hierapolis Arkeoloji Müzesi olarak hizmet veren Roma hamamına yönelik röleve, restitüsyon, restorasyon ve teşhir, tanzim işinin kurulu kararı ile onaylandığını, uygulamaya yönelik çalışmalar başlatıldı.

Hierapolis Arkeoloji Müzesi’nde çevre düzenleme çalışmaları da başlatıldı. Heykeller için yeni bir teşhir salonu oluşturulacak ve müze bahçesinde de açık alan eser sergileme mekanları tasarlanacak.

Antik kentte ziyaretçi karşılama merkezleri ve otopark alanlarını yenileyecek, yeni bir ziyaretçi, yönetim planı yaparak kısa ve uzun tur gezi güzergahları oluşturulacak.

Gece müzeciliği kapsamında da anıtsal yapıların ve kent içindeki gezi güzergahının aydınlatma çalışmaları yıl sonunda tamamlanacak.”

Yüzde 45’i ayağa kaldırılacak

Kazıların başladığı 1957 yılından bugüne kadar geçen 66 yıllık süreçte antik kentin sadece yüzde 3,5’lik bir kısmında arkeolojik çalışmalar gerçekleştirildiğini vurgulayan Ersoy, “İfade ettiğim bütün bu projeler, başlayan uygulamalar ve yoğun bir mesaiyle inşallah 2024’te bu oranı yüzde 20’ye, 2025’te ise yüzde 45’e çıkarmış olacağız.” dedi.

Bu iki yıllık süreç için başlangıç olarak 1 milyar liralık bütçe öngördüklerini belirten Ersoy, ilki Efes’te açılan dijital deneyim müzesi konseptinin bir örneğinin de Hierapolis’te yapılacağını söyledi.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi