enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
24°C
Adıyaman
24°C
Az Bulutlu
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Hafif Yağmurlu
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C

Hafızayı Güçlendiren Besinler

Hafızayı Güçlendiren Besinler
REKLAM ALANI
17.08.2015
0
A+
A-

Hafızayı Güçlendiren Besinler

Hafızanın güçlü olmasının beslenme ile büyük oranda ilintili olduğu artık tüm bilim çevreleri bakımından kabul edilen bir görüştür. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Baş Diyetisyeni ve Öğret.Üy. Dr. Hatice Baygut, yoğun çalışma temposu ve stres nedeniyle sıklıkla karşılaşılan unutkanlık sorunu, bazı besinlerin düzenli tüketilmesiyle giderilebilineciğini belirtti.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü’ne açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi Baş Diyetisyen Dr. Baygut, Hafızayı güçlendiren besinler olarak ; Süt Ürünleri, Yumurta, Balık, Karides, Tam Tahıllar, K Vitamininden Zengin Olan Sebzeler,Kırmızı Lahana, Kırmızı Soğan, Biberiye, Ispınak, Meyveler, Kuruyemişler, yeşil Çay, Fıstık Ezmesi, Bitter Çikolata ve Su başlıkları ile anlattı.

Süt Ürünleri: İçerdiği yüksek protein ile vücut dokularının gelişmesine yardımcı olan süt ve süt ürünleri hafızayı geliştirir. Beynin ihtiyacı olan enerjinin sağlanmasında etkilidir. İçerdiği B vitamini hafızayı güçlendirmede etkendir. Süt tüketmek Alzheimer’a karşı koruma sağlar.

Yumurta: Beyindeki hafıza bölümü için gerekli olan vitaminleri (A, D, B12, B grubu) barındırır . Beyinden sinyal alıp, gönderme için gerekli önemli bir aminoasit olan tirozini içerir, vücudun uyanık kalmasını sağlar.

Balık: İçeriğindeki Omega-3 nedeniyle beyin dostu bir besindir. Bedene güç ve enerji verir, zihin yorgunluğunu giderir. Yapısındaki kalsiyum kemiklerin gelişimini sağlar ve özellikle çocukluk çağlarında büyümeyi kolaylaştırır. Tüketirken kızartmamak önemli bir unsurdur.

Karides: Vücuda omega-3 desteği sağlar. Omega-3 beyin fonksiyonlarında önemli bir role sahiptir . Davranış ve bilişsel olaylarda etkilidir. Dikkat süresini uzatır.

Tam tahıllar: Esmer pirinç , esmer ekmek , yulaf , darı gibi tahıl grupları B6 , B12 ve folik asit içerir. Hafızayı korumak , konsantrasyon ve beyine kan akışını sağlamak için gereklidir.

K Vitamininden Zengin Olan Sebzeler: Brokoli, kuşkonmaz gibi sebzeler K vitamininden zengindirler. Beyin gücünü arttırmada etkili olan bu sebzeler konsantrasyonun sağlanmasını kolaylaştırır. Alzheimer riskini azaltır.

Kırmızı Lahana: Beyin hücre hasarını azaltmak ve uzun süreli hafızayı canlandırmak için gerekli polifenolleri (fisetin) içerir.

Kırmızı Soğan: İçerdiği ‘fisetin’ ile uzun dönemli hafızayı arttırır.

Biberiye: Beyne giden kan akışını hızlandırıcı etkisi nedeniyle hafızayı güçlendirmektedir.

Ispanak: B grubu vitaminleri ve folat içerir , E vitamininden zengindir . Beyin hücrelerini zararlı serbest radikallere karşı korur.

Meyveler: Yaban mersini, çilek, böğürtlen gibi antioksidan bakımından zengin olan meyveler hücre hasarlarının giderilmesini sağlar. Kivi, üzüm, portakal ve elma hafızayı güçlendiren meyveler arasında ilk sırada yer almaktadır. Yaban mersini, çilek, böğürtlen bellek arttırıcı fitokimyasal olan antosiyaninden zengindirler.

Kuruyemişler: Uykusuzluğa  iyi gelen kuruyemişler daha net bir düşünce akışının olmasını sağlar. Ruh halini pozitif yönde etkilerler. Özellikle ceviz Omega-3 ve çinko içeriği nedeniyle iyi bir hafıza koruyucudur.

Yeşilçay: Antioksidan değeri yüksek olan yeşil çayın birçok faydasının yanı sıra hafızayı da güçlendirici etkisi bulunmaktadır.

Fıstık ezmesi: Beynin odaklanması ve dikkat için gerekli olan B6 vitamininden zengindir . 

Bitter çikolata: Beyin reseptörlerini aktive etmek için endorfin salınımını arttır. Yüksek kakao içeriğine sahip birkaç bitter karesi güçlü antioksidanlar içerir, doğal uyarıcıları sayesinde odaklanma ve konsantrasyonu artırır. İçerdiği potasyum sayesinde stresle mücadele eden çikolata, büyük miktarda bakırda içeriyor. Bakır ise vücudun demiri absorbe etmesine yardımcı olarak cilde, damarlara ve dokulara faydalı olmasını sağlar.

Su: Dehidratasyon beynin kortizol salgılamasına neden olur . Bu hormondaki artış beynin bilgi depolama kısmının küçülmesine ve hafıza gücünün azalmasına neden olur . Kortizol adrenalin üretimini de artttırır, bu artış beyin fonksiyonunu etkiler ve hafızayı bozar.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi