enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5415
EURO
34,8110
ALTIN
2.444,86
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
31°C
Adıyaman
31°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Hafif Yağmurlu
21°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C

‘Engelim Yok, Konuşan Ellerim Var’ projesi başladı

‘Engelim Yok, Konuşan Ellerim Var’ projesi başladı
REKLAM ALANI
11.01.2024
0
A+
A-

‘Engelim Yok, Konuşan Ellerim Var’ projesi başladı

TRABZON-BHA

Proje Koordinatörü Mevlude Kazancı, projenin temel amacının işitme ve konuşma engelli bireyler arasındaki iletişimde yaşanan sınırlamaları aşmak ve toplumun bu konudaki farkındalığını artırmak olduğuna vurgu yaptı. Kazancı şöyle konuştu: “İşitme ve konuşma engelli bireyler ve iletişimde yaşanan zorluklara dikkat çekmek ve çözüme yönelik adımlar atmayı hedefleyen bir projeyi tanıtmak üzere bir araya geldik. Projenin temel amacı işitme ve konuşma engelli bireyler arasındaki iletişimde yaşanan sınırlamaları aşmak ve toplumun bu konudaki farkındalığını artırmaktır. Bu çerçevede dudak okuma ve işaret dili gibi iletişim araçlarına odaklanarak iki ayrı hedef grubuna yönelik işaret dili farkındalık eğitimleri düzenlenecektir. Birinci hedef grubunu kamu kurumlarında görev alan gönüllü çalışanlar oluşturmaktadır. İkinci hedef grup ilkokul ve ortaokul düzeyindeki öğrencilerdir. Bu kapsamda öğrencilere yönelik farkındalık eğitimi verilecek ve bu öğrencilerin işitme ve konuşma engelli bireylerle iletişim kurma becerileri geliştirilecektir. Trabzon’un 5 pilot okulunda 1200 öğrenciye işaret dili farkındalık eğitimleriyle ulaşılarak öğrencilerin işitme ve konuşma engelli arkadaşlarıyla empati kurmaları ve toplum içinde daha anlayışlı bireyler olmaları desteklenecektir.”

“Sorunlarımızı çözmek  için çalışıyoruz”

Kamu Yararına İşitme Engellileri Koruma, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Cem Sevgi, “Yaşadığımız bu toplumun bir parçası olarak sosyal hayata katılımı kolaylaştırmak, tam ve eşit bir katılımı etkin bir şekilde sağlamak, fırsat eşitliğini gerçekleştirmek amacıyla projemiz için güçlü bir adım atıyoruz. Ben de işitme engelli bireyim. Dernek olarak işitme engelli çocuklarımıza, gençlerimize, yaşlılarımıza kadar geniş bir yelpazede hizmet sunmak amaçlıyoruz. İşitme engelli bireylere eğitim veriyor onların sorunlarını, sosyal hayatta karşılaştıkları sorunları çözmek için çaba harcıyoruz. Engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak için çalışmalar yapıyoruz ve yapmaktayız. Projemizde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

“Engelsiz Trabzon için çabalıyoruz”

Konuşmasında her platformda Ortaihsar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in engelli bireyleri desteklediğine dikkati çeken Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen Yusuf Şafak, “Sözlerime başlamadan önce özellikle Ortahisar Belediye Başkanımız Ahmet Metin Genç’e çok teşekkür ediyorum. Her platformda bizi destekliyor. Engelsiz İletişim Merkezi’nin hem fiziksel anlamda hem de lojistik anlamda varlığı çok önemli. Bizim bu merkez olmadan önce fiziki olarak varlığımızı sürdürmemiz çok güçtü. 20 yıldır engelli derneklerinde görev almış bir kişi olarak bunu söylüyorum. Ama şimdi cumhuriyetin 100. yılı vizyonu ve misyonuyla birlikte çok şükür artık Trabzon’da kapasitesi güçlü bir şekilde hizmet üretmeye, proje üretmeye gayret eden güzel beyinler var. Umuyoruz ki, engelsiz Trabzon, engelsiz Türkiye ve engelsiz bir dünyada gelecek nesiller, gençler için çabalayacağız. Hepimizin farklı yaratılıştan farklı potansiyelleri ve yetenekleri var.” ifadelerine yer verdi.

“Öğrenciler engelli bireyler için empati kuracak”

Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemil Karakaş ise, öğrencilerde farkındalık oluşturmak için projenin çok önemli olduğunu ifade ederek, “Bu konuyu dernek başkanımız dile getirdiğinde hemen yapalım dedik. Bu tür farkındalık oluşturacak projelerde olmak bizim için mutluluk verici. Resmi okullarımızda zaten özel eğitim verilen öğrencilerimiz var. Bunların taşıması, yemeği bakanlığımıza ait. Öğrencilerimizde bir farkındalık oluşturma adına çok güzel bir proje. Başkanımız bizi hiçbir programda yalnız bırakmıyor. Gerçekten bizim için başkanımız çok değerli. Her yaptığımız çalışmada bizimle beraber. İnşallah bu yapacağımız çalışmalar bir farkındalık oluşturacak. Öğrencilerimiz engelli bireylerle ilgili empati kuracak.” dedi.

“Onları mutlu görmek, bizi daha mutlu ediyor”

Trabzon’da özel gereksinimli bireylerin proje üretir konuma gelmesinden çok büyük mutluluk ve gurur duyduğunu kaydeden Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Regaip Kandilimiz mübarek olsun. Allah katında tek din olan İslâm’ın ve bu dini bize Allah’ın vahiylerini tebliğ eden peygamberimizin yaşantısıyla baktığımızda hem inancımızın bakış açısıyla baktığımızda şu anda Yaratılanların en hayırlısı, yine Cenab-ı Allah’ın yarattıklarına başta insanlar olmak üzere hizmet edendir diye Peygamber Efendimizin çok güzel bir sözü vardır. Biz göreve geldiğimiz andan itibaren toplumumuzda hep beraber yaşadığımız ama hep beraber ortak tasayı da sevinci de paylaştığımız tüm kesimlerimizin mutluluğu için bir çaba, bir gayret içerisinde olduk. Ve bu cümleden olmak üzere de toplumsal hayatta önündeki engelleri kaldırarak daha mutlu bir hayatı tesis etmek adına şehrimizdeki engelli kardeşlerimizin sorunlarıyla da hem hal olduk. Engelli kardeşlerimizin bir araya gelerek örgütlenmeleri konusunda sıkıntıları gördük. Fiziki kapasitelerinin yetersiz olduğunu gördük ve onlara içinde bulunduğumuz alanda yer tahsis ettik. Belediye hizmet binamızı yaparken şehit ailelerine verdiğimiz sözümüz gibi 17 engelli derneğimize de bu binada komşumuz olarak fiziki mekân tahsis ettik. Ve onları daimi mekânlarına kavuşturduk ve bununu için hakikaten çok çok mutluyum. Onların mutluluğunu görmek esasında bizi çok daha mutlu ediyor. Derneklerimize bu fiziki kapasiteyi sağladıktan sonra bu çalışmalarını yürütebilecekleri mekânları bir iletişim merkezi adı altında hayata geçirdikten sonra bugün başka bir mutluluğu yaşıyoruz. İletişim Merkezimiz sadece engelli kardeşlerimizin bir araya geldikleri, sorunlarını paylaştıkları istişare ettikleri, dertleştikleri bir merkez olmaktan ziyade şu anda artık proje üretir konuma geldi. Bunu da örneklik olması için söylüyorum. Bugün görme engelli bir kardeşimizin işitme engellilerle ilgili onların yaşamlarını daha da kolaylaştırmak için hayata geçirdiği projenin başlangıcındayız. Zaten Yusuf Şafak demek, proje demek.” diye konuştu.

“Her şeyin temeli sevgidir”

Projenin bütün Trabzon’a örnek olması gerektiğinin altını çizen Başkan Genç, şunları aktardı: “İnşallah ben de bu kurslara talip olacağım, öğreneceğim. Çünkü biz yaratılanı yaratandan ötürü seven bir inanca sahibiz. Ve buradaki görme engelli ve işitme engelli kardeşlerimizi çok seviyoruz. İnancımız bize bütün referansları sunuyor. ‘İman etmedikçe cennete giremezsiniz; ancak birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş sayılmazsınız.’ Her şeyin temeli sevgidir. Biz de bu çalışmalara severek başladık. Allah’ın yardımıyla da bu noktalar geldik. Bundan dolayı çok büyük huzur yaşıyorum. Amacımızı engelli kardeşlerimizin önündeki engelleri kaldırmak. Bu projeyle 1200 yavrumuz eğitim alacak. Bundan daha güzel bir şey olabilir mi? Bunların hepsi birer imkân ve kabiliyet meselesi. Bunların hepsine sebep olan kutlu bir insan var. O da özür kavramını bir zihniyet devrimiyle ortadan kaldırarak, bir zihniyet dönüşümünü yapan ve engelli vatandaşlarımızın önündeki engelleri kaldırarak onların daha mutlu yaşaması için çalışan, çaba gösteren, adım atan, karar veren, irade ortaya koyan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a buradan şükranlarımızı iletiyorum. İnşallah, Cenab-ı Allah bu mübarek günde bize otizmli kardeşlerimiz için de bir merkez yapmayı nasip eder. İnşallah, bunu da hayata geçireceğiz. Çok güzel bir ahenkle çalıştığımız buradaki derneklerimize, başkanlarımıza, yöneticilerine şükranlarımı sunuyorum. Projemiz hayırlara vesile olsun. İnşallah şehrimize de şamil olsun ama bütün ülkemize de örnek olsun. Emek veren bütün kardeşlerimize, İçişleri Bakanlığımıza, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğümüze, çok teşekkür ediyorum. Projemiz hayırlı, uğurlu olsun.”

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi