enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5032
EURO
34,9509
ALTIN
2.430,07
BIST
9.799,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
30°C
Adıyaman
30°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
32°C
Cumartesi Az Bulutlu
31°C
Pazar Az Bulutlu
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C

Eksi 22 Derecede Nemrut Dağı’na Tırmandılar

Eksi 22 Derecede Nemrut Dağı’na Tırmandılar
REKLAM ALANI
02.01.2019
0
A+
A-

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunan kar ve tipinin hakim olduğu eksi 22 derece soğukluk olduğu Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan 2 bin 206 metre yükseklikteki Nemrut Dağı’na bir grup dağcı tırmandı.

Dağcılık Federasyonu Adıyaman İl Temsilcisi Mehmet Küçükkelepçe ve diğer dağcılar Hakan Sapdüzen, Necmettin Nur, Mehmet Ali Yılmaz, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan 2 bin 206 metre yükseklikteki Nemrut Dağı’a eksi 22 derecede tırmandılar.
Cumartesi günü 9 kilometre yürüyerek Nemrut Dağı zirvesine tırmandıklarını aktaran Dağcılık Federasyonu Adıyaman İl Temsilcisi Mehmet Küçükkelepçe,”Cumartesi ayın 26’da gündüz 12’de 4 dağcı ile beraber Adıyaman’dan çıktık. Saat 1.30 gibi Nemrut eteklerinde olan bir köy var Horik köyü araya vardık. Arabamızı oraya park ettik. Ondan sonra zaten karlıydı arabayla gidilecek gibi değildi. Nemrut Dağı’na 9 kilometre vardı Cumartesi günü yürüyüşümüzü yaptık. 5 saat yürüdükten sonra hava karardı. Nemrut’un eteklerinde bir yerde kamp attık o gece orada kamp yaptık. Gece baya bir soğuktu sabah kalktığımızda tipin müthiş etkisi vardı. 2 metre önünü göremiyorduk. Ondan sonra 4 dağcı arkadaşla beraber zirveye tırmandık 4 saatte zirve yaptık.

-“DEV HEYKELLER KARA GÖMÜLDÜ”

Zirveye çıktığımız zaman tabi Batı terasına çıktık orada heykelleri gördük heykellerde belli belirsizdi orada bir iki fotoğraf aldıktan sonra geri inişe geçtik inişte kar oyukları dediğimiz şeyler var büyük kayaların arasına karla kaplanmış göremiyorsun bir arkadaşımız iki metrelik kar çukuruna düştü biraz ayağı incidi. Tabi  bizimde yardımımızla 6-7 saatte inebildik. Telefon çektiği yerde UMKE’yi aradık. UMKE ise 3-4 saat sonra bize ulaştı zaten o köye yakın arabayı park ettiğimiz köye yakındı. 300-400 metre UMKE ekipleri anca oraya çıkabilmişlerdi. Orada biz yaralımızı teslim ettik ondan sonra kendimiz Pazar akşamı Adıyaman’a geri döndük. Zirve çok zorluydu büyük bir fırtına vardı videolar çekmiştik dehşet bir fırtına vardı 2 metre önünü göremiyordun tabi biz bunu sevdiğimiz için yapıyorduk şikayet anlamında söylemiyoruz zorlu olursa biz daha çok seviyoruz. Bizim buraya 7’inci çıkışımız.”dedi.
Nemrut Dağına tırmanışın doyumsuz olduğunu belirten dağcı Hakan Sapdüzen ise, şunları söyledi:
“Zirvede 2 buçuk metre rahat kar vardı. Heykeller gözükmüyor. Kardan ziyade müthiş bir tipi vardı ve eksi 22-23 derece soğuk. Ayak parmaklarımızı, el parmaklarımızı hissetmiyorduk. Bu anlamda kar doyumsuz lezzetliydi”
Karda düşen ve ayağında şişlik meydana gelen Mehmet Ali Yılmaz, ise gülcükle arkadaşlarının desteği ile zirvenin altında bekleyen UMKE ve jandarma eşliğinde hastaneye gittiğini aktardı.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi