enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Parçalı Bulutlu
24°C
Adıyaman
24°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
25°C
Pazartesi Açık
27°C
Salı Açık
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

DAVUTOĞLU: HASEKE’DEKİ GİZLİ GÖRÜŞMEYİ ANLATTI

DAVUTOĞLU: HASEKE’DEKİ GİZLİ GÖRÜŞMEYİ ANLATTI
REKLAM ALANI
18.06.2015
0
A+
A-

Davutoğlu Haseke’deki gizli görüşmeyi anlattı…
Başbakan Davutoğlu, Esed rejimiyle IŞİD arasında Suriye’nin Haseke kentinde gizli bir görüşme yapıldığını söyledi ve yapılan pazarlıkları açıkladı.

Habertürk ve Show TV ortak yayınında soruları yanıtlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, IŞİD ile YPG’nin çatıştığı ve YPG’nin ele geçirdiği Suriye’nin kuzeyindeki Tel Abyad ile ilgili durumu değerlendirdi. Çatışmalardan kaçıp Türkiye’ye iki haftada 23 binden fazla sığınmacının geldiği Tel Abyad’a ilişkin, “İnsana Kürt, Arap, Türkmen diye bakanlar, dün Kobani’den gelenlere kapı açmamız için çağrıda bulunanlar, bugün Tel Abyad’dan niye binlerce insan PYD’den kaçıyor, yanıtlaması lazım” dedi.
“Rejimin IŞİD ve PYD’nin hangi unsurlarıyla görüştüğüne dair bilgi bizde mahfuzdur” diyen Başbakan, “Kimse Türkiye’yi delilsiz bir şekilde suçlamaya kalkışmasın” diye konuştu.
“ÖSO’ya karşı rejim ile IŞİD’in ve IŞİD ile PYD’nin pek çok kez işbirliği yaptığını” söyleyen Başbakan, “Kobani’de uzun süre çatışma olmasına rağmen Tel Abyad’da IŞİD’in direnmeden çekilmesine dikkat edilmesi gerektiğini” vurguladı.
“PYD hangi suçlara ortak oldu?”
“IŞİD’e vurulan her darbeyi destekledik” diyen Davutoğlu, Kobani’nin kurtarılmasında Türkiye’nin ne kadar aktif rol oynadığını Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ve diğer gözlemcilerin ifade ettiğini söyledi.
“Tel Abyad’da IŞİD’in yenilgiye uğratılması son derece doğrudur” diyen Başbakan Davutoğlu, “Esed’le üç yıl işbirliği yapan PYD, bütün bu senaryonun içinde hangi suçlara ortak oldu, bir yıl IŞİD’le yan yana yaşayıp hiçbir çatışma emaresi göstermeyen PYD?” diye konuştu.
“Ortadoğu’da zalim diktatörlerle işbirliği yapan terör örgütleri sahneye çıktı” diyen Ahmet Davutoğlu, “PYD’nin Haseke’de hâlâ rejimle işbirliğinin söz konusu olduğunu” ifade etti.
ABD’nin IŞİD ile rejim arasındaki işbirliğine dair yakın zamandaki açıklamasını hatırlatan Başbakan, yakın zamanda bölgede yaşanan gelişmeleri şöyle anlattı:
“Mayıs ayında adım adım Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ilerlemeye başladı. İdlib’i ele geçirdi, 12-13 Mayıs. Arkasından Cisru Şuur’u ele geçirdi. Arkasından Ariha’yı ele geçirdi. İdlib ve Cisru Şuur üzerinden Lazkiye’ye 30-40 kilometre yaklaştı, Humus hattına doğru geldi. Bayırbucak Türkmenlerinin olduğu yerde de ciddi başarı sağlandı. Halep’ten aşağı doğru rejim ÖSO karşısında gerilemeye başladı.”
Askere yeni talimat
Başbakan Davutoğlu TSK’ya da “ne gerekiyorsa yapın talimatı” verdiğini söyledi; “Askeri her türlü değerlendirmeleri yaptık. Tezkere zaten elimizde mevcut. Genelkurmay Başkanlığımıza da açık bir direktif verdim. Türkiye’nin sınır güvenliği için ne yapılması gerekiyorsa yapılması talimatını verdim. Alınması gereken tedbir neyse tereddütsüz alınması için her türlü talimatı verdim” dedi.
“Burada yapılmak istenen, Tel Abyad’daki Arap ve Türkmen unsurlara baskı yapmak” diyen Başbakan, “Tel Abyad, DEAŞ’ın eline PYD’den düşmedi. Türkmen gençler, ÖSO savaşa savaşa çekildi” dedi.
Başbakan Davutoğlu, “Suriye Türkmen Cephesi’nden Sami Hafiz’in açıklaması var, ‘MİT TIR’larına yapılan baskın sonrası Bayırbucak Türkmenleri mevzilerini kaybetti’ diye açıklaması var. Burada yapılmak istenen fiili demografik göç dalgasıyla demografiyi değiştirmek” diye konuştu.
Haseke’deki gizli görüşmeyi anlattı
“Tel Abyad üzerinden PYD’ye güzelleme yazanlar da bilsin” diyen Başbakan Davutoğlu, rejimle IŞİD arasında Haseke’de gizli bir görüşme yapıldığını da söyledi.
“Halep’te de ÖSO ilerledi, önemli mevzileri ele geçirdi 27-28 Mayıs’ta. Rejim IŞİD’le bizim bildiğimiz bir mekânda, Haseke’de, PYD kontrolüne yakın bir yerde görüştü. İki bölgeden rejim çekildi, DEAŞ ilerledi. Buna karşılık da DEAŞ, ÖSO’ya saldırmaya başladı. Azzaz’ın doğusunda, PYD kontrolüne yakın bir yerde, DEAŞ rejimle koordineli bir şekilde ÖSO’ya saldırdı. Hedefleri Azzaz’ı alıp, Türkiye sınırında Kilis’e kadar kontrol edip, bütün sınırı PYD ile DEAŞ’ın paylaşacağı bir hat oluşturmak. Rejim de buna hava desteği verdi, hem de PYD unsurlarına desteğini devam ettirdi.”
Azzaz’da muhalefetin 8-10 köy kaybettiğini belirten Başbakan, ÖSO’nun arkadan hançerlenmesi üzerine birliklerini doğuya kaydırdığını söyledi.
Kaynak: Habertürk

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi