enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4635
EURO
34,7814
ALTIN
2.440,49
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
31°C
Adıyaman
31°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
31°C
Pazar Az Bulutlu
29°C
Pazartesi Çok Bulutlu
23°C
Salı Çok Bulutlu
20°C

CHP’li Tutdere: Ya Avrupa, ya ölüm

CHP’li Tutdere: Ya Avrupa, ya ölüm
REKLAM ALANI

Google verilerine göre Türkiye’de internet üzerinden son üç yılda en çok yapılan aramalarda, yurtdışında iş bulma umudu ve intiharın öne çıktığını ifade eden CHP’li Tutdere, “Daha önce yoksulluk nedeniyle böbreğini satmak isteyenlerin yaptığı aramalar gündem olmuştu. Son yaptığımız araştırmalarda ‘yurtdışı iş ilanları’ ile ‘nasıl intihar edebilirim?” ibarelerinin aranma oranlarının yüzde beş bini aştığını üzülerek görmekteyiz. Bu durum artık Türkiye’de iş bulma ümidini yitirenlerin, yaptığı işin karşılığını alamayanların, işsizlik ve yoksulluktan kırılan yurttaşlarımızın geldiği içler acısı hali gözler önüne sermektedir.” dedi.

Türkiye’nin gerçek beka sorunu: beyin göçü
Beyin göçünün sebeplerini genellikle olanaksızlık, işsizlik, ilgisizlik gibi faktörlerin oluşturduğunu ifade eden CHP’li Tutdere “Az gelişmişlik oranı, ülkede işsizliğin yüksek olması, nitelikli kişilerin düşük ücretlerle çalıştırılması, ülkede uygulanan maaş politikalarının yanlışlığı, yöneticilerin niteliksiz ve liyakatsiz olması ve gençlere fırsat tanınmaması gibi faktörler beyin göçünü tetikliyor. Dolayısıyla ekonomik durumda iyileşme, yüksek maaş beklentisi, kaliteli yaşam arzusuyla özellikle nitelikli gençlerimiz göç yolunu seçiyor. Toplam nüfusumuzun yüzde 15’ini oluşturan 13 milyon gençle 20 AB üyesi ülkenin nüfusunu geride bırakmamıza karşın, doktorlara dahi kapının önünü gösteren iktidar yüzünden bu avantajımızı doğru kullanamıyoruz. Gençlerin hayallerini, umutlarını çalan bir iktidar var. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in en son açıkladığı verilere göre, 2019’da Türkiye’den en çok göçün yaşandığı yaş grubu 25-29. Ülkeden yurt dışına giden 330 bin 289 kişiden 50 bin 154’ünü, 25-29 yaş grubunun oluşturduğu göze çarpmaktadır. Gençlerin ağırlıkla yer aldığı hak arayışı eylemlerinin, bizzat siyasi erkin yönlendirmesi sonucu şiddetle bastırılması, terör suçlamasıyla cezalandırılması, karşı karşıya kaldığımız ve Türkiye’nin gerçek beka sorunu olarak gördüğümüz beyin göçü sorununun daha da büyümesine yol açmaktadır” dedi.
Son çare ‘intihar’ olarak görülüyor
Google verilerinin İçişleri Bakanlığı tarafından da adeta doğrulandığını vurgulayan Tutdere, “İçişleri Bakanlığı’nın Eylül 2021’de açıkladığı verilere göre 2015-2020 yılları arasında, 10 bin 94’ü erkek, 3 bin 281’i kadın, bin 155’i 18 yaş altı kişi olmak üzere 14 bin 530 kişi intihar etmiş. Bir yanda açlık sınırının altındaki asgari ücretle yaşam mücadelesi veren yurttaşlarımız, diğer yanda TÜİK’in pembe tablolarında bile artışı gizlenemeyen yaklaşık 4 milyon işsizin olduğu ülkemizde insanlar son çare olarak intiharı görüyor. Gerek Google arama motoru verileri gerekse bakanlık verileri bu acı tabloyu gözler önüne seriyor.” ifadelerini kullandı.
Arama motoru Google verilerinde işsizlik ve intiharla ilgili ifadelerin aratılması son üç yılda yüzde 5 bin arttı.
REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi