İZMİR-BHA
İzmir’de etkisini artıran kuraklık nedeniyle su kaynakları alarm seviyesine ulaştı. Bu kapsamda, kentin önemli turizm merkezlerinden Çeşme ilçesinde zorunlu su kesintisi uygulaması başladı.
İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) tarafından yapılan açıklamaya göre, bugünden itibaren her gece 23.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında, yani 7 saat boyunca ilçeye su verilemeyecek.
Uygulama ikinci bir duyuruya kadar sürecek.
Kuraklıktan sadece Çeşme değil, tüm İzmir etkileniyor. Kentin en önemli içme suyu kaynaklarından Gördes Barajı’nda su seviyesi sıfıra indi. Tahtalı Barajı ise alarm veriyor.
İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, “Gördes Barajı kurudu. Tahtalı’yı da kaybedersek, İzmir’in içme suyu arzında ciddi sıkıntı yaşarız, bu nedenle tasarruf artık zorunlu bir ihtiyaç haline geldi,” diyerek durumu özetledi.
İZSU, su kesintisiyle birlikte vatandaşlara 6 önemli tasarruf önlemi çağrısında bulundu. Açıklamada, herkesin günlük alışkanlıklarında küçük değişikliklerle büyük fark yaratabileceği vurgulandı.
İşte İZSU’nun tavsiyeleri:
Duş süresini 5 dakika ile sınırlayın.
Diş fırçalarken musluğu kapatın.
Bulaşık ve çamaşır makinelerini tam doluyken çalıştırın.
Bahçenizi sabah erken ya da akşam saatlerinde sulayın.
Damlayan muslukları ve bozuk tesisatları hemen onarın.
Gereksiz su kullanımından mutlaka kaçının.
Yaz aylarında nüfusun arttığı Çeşme gibi turizm merkezlerinde su tüketiminin de katlandığına dikkat çeken uzmanlar, özellikle konaklama tesislerinin ve yazlıkçıların tasarruf konusunda daha bilinçli hareket etmeleri gerektiğini vurguluyor.