BİROL GÜNGÖRDÜ / ÇANAKKALE – BHA
Çanakkale’nin Biga ilçesine ikinci deprem istasyonu kurularak deprem dirençli kentlerin oluşturulmasında bilimsel bir hamle daha yapılırken ÇOMÜ Deprem Araştırma Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından kurulan yeni deprem izleme istasyonu, ulusal ve uluslararası deprem izleme sistemlerine entegre edilerek yer hareketlerini kaydetmeye başladı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), bilimsel altyapıya yaptığı katkılarla dikkat çekmeye devam ediyor. ÇOMÜ Deprem Araştırma Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından kurulan yeni deprem izleme istasyonu, ulusal ve uluslararası deprem izleme sistemlerine entegre edilerek yer hareketlerini kaydetmeye başladı.
Uluslararası deprem istasyon kodu “BGAM” aynı zamanda , Uluslararası Sismoloji Merkezi (ISC) ile Küresel Sismik Veri Ağı (FDSN) tarafından tescil edilerek resmi statütüye sahip oldu.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Araştırma Merkezi müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler tarafından yürütülen deprem araştırmalarına yönelik bilimsel çalışmalara bir yenisi daha eklenerek üniversitenin deprem istasyon sayısı 8’e, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, AFAD ve Çanakkale Belediyesi ile ortak işletilen toplam deprem istasyonu sayısı da 32 ye çıkarıldı.
Prof. Bekler, farklı kurum ve kuruluşları desteği ile merkezin kapsasitesini ve verimliliği arttırmak, depremlerin analizini daha güvenilir, yerel ve bölgesel deprem tehlike ve risk çalışmalarını da kullanılacak olan deprem verisinin bilimsel alt yapısının daha kaliteli hale gelebilmesi için çalışmaların yakın zamanda da artarak devam edeceğini belirtti.
Başta deprem olmak üzere farklı doğa ve insan kaynaklı afetlerin risklerinin azaltılmasında paydaş desteğinin önemini belirten Prof. Bekler, Biga Belediyesi gibi özellikle yerel belediyelerin ve diğer kamu ve özel sektör kuruluşlarından da benzer desteklerini beklediklerini bu çalışmaların deprem etkinliğine neden olan faylanmaların yoğun olarak tarihsel ve aletsel süreç içinde tektonik aktivitelerin bilimsel çalışmalar ışığında irdelenmesi açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı.
Bu aşamada Deprem Araştırma Merkezlerinin misyonunu yerine getirmekte özellikle donanım ekip alt yapısının ön plana çıktığını belirtlen Prof. Bekler, çalışmalara donanım alt yapı desteği veren Biga Belediye Başkanlığı’na ve özel sektör temsilcilerine teşekkür etti.
Yeni istasyonun hayata geçirilmesinde birçok paydaşın desteği önemli rol oynadı. ÇOMÜ yönetimi, katkı sunan tüm kurumlara teşekkür ederken, projede büyük özveriyle çalışan Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler ve ekibini de tebrik etti.
Prof. Bekler “BGAM Deprem İstasyonu’nun, bölgemizdeki sismik hareketlerin daha sağlıklı bir şekilde izlenmesine ve afet yönetimi süreçlerinin bilimsel temellere dayanmasına önemli katkılar sağlayacağına inandıklarını belirterek, ” Bu başarı, üniversite ve yerel yönetim iş birliğinin güzel bir örneğidir. Bu tür projelerle sinerjiyi artırmaya ve topluma katkı sunmaya kararlıyız” dedi.
Yeni istasyon sayesinde sismik risklerin daha etkin biçimde izlenmesi, afet öncesi ve sonrası müdahale süreçlerinin daha bilimsel şekilde yürütülmesi hedefleniyor. ÇOMÜ, bu adımıyla hem bölgesel hem ulusal ölçekte afet yönetimine yönelik stratejik bir katkı daha sunmuş oldu.
ÇOMÜ yönetimi, deprem riskine karşı daha dirençli bir toplum oluşturmak amacıyla bu tür projeleri desteklemeyi sürdüreceklerini açıkladı. Üniversite, hem bölgesel hem ulusal ölçekte afet yönetimi stratejilerine katkı sunmayı hedefliyor.